Seat Leon Sportourer
De wijde wereld in Mobility

Seat Leon Sportourer: leuke sportieve break

Afgelopen weken was het weer zover. Enkele van de wagens op het werk moesten voor onderhoud, defect of door een brokkenpiloot (niet ik trouwens) naar de garage. Van de garage kwam er de Toyota Aygo nog eens als vervangwagen, maar van VAB ontvingen we een Seat Leon Sportourer.

Seat Leon Sportourer

De Seat Leon Sportourer of in België ook wel de Leon Break genoemd, is een sportief ogende break. Zowel langs de buitenzijde als de binnenzijde voelt hij ruim aan. Met 4,5m is hij iets langer als mijn huidige Hyundai i30 CW. En met 1,8m is hij ook een 10cm breder. Dit compenseert mijn huidige wagen dan weer in de hoogte waar de Leon toch zo’n 8cm minder hoog is. Qua koffervolume is de Leon Sportourer een duidelijke winnaar. Met ruim 587L doet hij 150L beter. Niet verwonderlijk daar beide auto’s ook ruim 12 jaar verschillen in leeftijd. De nieuwe modellen zitten dichter in elkaars buurt qua afmetingen.

Rijervaring

De vervangwagen die wij ontvingen was een standaardmodel met een 1.0 benzine motor. Het zou dus even wennen moeten zijn, als je een diesel gewoon bent. Niets is van dat bij de Seat Leon. De verhoudingen liggen bij het schakelen liggen dicht bij mijn Hyundai. Het was dus direct een aangename kennismaking.

De instap van de Leon is naar mijn aanvoelen wat laag, maar de goed zittende zetels doen dat direct vergeten. Als bestuurder heb je voldoende ruimte en het zicht naar buiten is meer dan goed. De passagiers achteraan hebben, bij langere bestuurders, misschien wat minder plaats met hun benen, maar dat leek al bij al nog goed mee te vallen.

Ook de afwerking van het interieur was zeer degelijk. Je merkt duidelijk de Volkswagen invloeden. Het dashboard is duidelijk en ook het grote entertainmentcenter had een duidelijk scherm. Via het entertainment center kan je de radio (DAB+ & FM), GSM, navigatie, … bedienen. De cd-speler met SD-card lezers was mooi verborgen in het ruime handschoenbakje.

Het geluid dat het entertainmentcenter produceert is zuiver, al had de regeling met het equalizer wat makkelijker gemogen. Nu is het wat zoeken welke schuifknop voor de bass, midden- en lagetonen is. Misschien iets wat verbeterd gaat zijn in de nieuwere versie van de Seat Leon Break?

Mijn oordeel

De laatste jaren heb ik al met heel wat wagens rond gereden. Meestal als vervangwagen, maar ook de auto’s van familieleden werden mij al toevertrouwd om mee rond te rijden. Doch is, naast mijn eigen wagen en de Ford C-Max van de vriendin, deze Seat Leon Sportourer één van de tofste wagens waar ik reeds mocht mee rondrijden. Niet alleen qua comfort met de goede zetels en het stevige interieur. Maar ook het rijcomfort was voortreffelijk. Het geluid van de motor werd goed gedempt binnenin de wagen. Het optrekken ging vlot, ondanks de lichtere motor in deze versie, net als het schakelen.

Ook het zicht voor de bestuurder was in mijn ogen goed. Al vond ik de binnenspiegel wat aan de kleine kant. Dit had misschien mede te maken dat de achterraam ook kleiner is dan ik gewend ben. Maar dat is een detail, wat je waarschijnlijk gewoon wordt eens je er langere tijd mee rond rijdt.

Moest ik nu een nieuwe auto kopen dan maakt deze Seat Leon zeker een kans om op onze oprit te komen schitteren. Het is niet alleen een mooie auto, hij rijdt bovendien ook nog goed. De Seat Leon Sportourer is al verkrijgbaar vanaf 24500€. Met de opties en motorisatie die ik zou willen dien je al ruim 29000€ op tafel te leggen.

Seat Leon Configuratie
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties