Arsenal
Avondje uit De wijde wereld in Muziek

Arsenal in de Lotto Arena: de energie spatte van het podium

Elk jaar proberen we toch één of meerdere concertjes mee te pikken. Dit jaar stond o.a. Arsenal in de Lotto Arena op het programma. Ik had hen via de livestream van Studio Brussel aan het werk gezien afgelopen jaar tijdens de Warmste Week. Toen ik zag dat ze optraden in de Lotto Arena rond mijn verjaardag was het snel beslist om kaartjes te bestellen.  Arsenal Live dat is energie op het podium en feest er rond, zo leek het wel. Dus wij zaterdag vol verwachting de tram op richting Lotto Arena.

Aangekomen in de Lotto Arena verwelkomde DJ African Diplomat ons alvast met zwoele beats om in de stemming te komen. Het podium was simpel maar sfeervol met een nagebouwde jungle. Na de DJ-set begon Arsenal eraan omstreeks 21u. Ze stonden met maar liefst een dozijn op het podium van de Lotto Arena gisteravond. Twaalf muzikanten waarvan 4 percusionisten. Indrukwekkend en vooral opzwepend. Het Antwerpse concert werd trouwens opgedragen aan Mario Dos Santos, een van de (gast)zangers van Arsenal, die onlangs overleed.

Zwoele verleiding

Jazeker! De frivole zangeres Leonie Gysel verleidde de hele zaal met haar danspasjes en vooral haar prachtige stem. Voeg daarbij het enthousiasme van frontman John Roan, en je krijgt een concert om duimen en vingers van af te likken. De band stond onderleiding van mede-oprichter van de Belgische band, Hendrik Willemyns. Samen met enkele nieuwe muzikanten, en twee extra zangeressen, speelde Arsenal het dak van de Lotto Arena. Maar wel met een totaal andere klankkleur dan het concert dat ik van hen zag bij de Warmste Week.

Dit merkte je aan oude songs als ‘Saudade Pt. 2’ en ‘Longee’, die nu vooral meer groovy klonken. De nieuwe klankkleur van de band is verfrissend en ook nu deden ze de Lotto Arena snel ontploffen. Naast oude getrouwe nummers brachten ze ook heel wat materiaal van hun nieuw album In the Rush of Shaking Shoulders. De nieuwe songs vragen meer aandacht dan vroeger, mede doordat ze vaak temporiseren. Maar toch behouden ze de typische Arsenal sound.

Kippenvelmomentjes

Ondanks de zwoele beats bezorgde de band me ook af en toe kippenvel. Een eerste keer met de nieuwe versie van ‘Saudade pt 2’ en zeker ook in ‘Sometimes’, waar de achtergrondzangeres Judith de volle aandacht naar zich toetrok. Swingen deden we dan weer op het heerlijke jungle-ritme in ‘Black Mountain’.

Opbouwen tot een hoogtepunt

Het optreden in de Lotto Arena was niet alleen qua sfeer en muziek top. Het was ook perfect opgebouwd. Naast de sfeervolle jungle, waarin enkele percussionisten half stonden verborgen, was er ook de zon die opkwam. De zon, die centraal achteraan het podium hing, ging langzaam omhoog. Nummer na nummer. Een zon waarop live een oliekunstwerk werd geprojecteerd. Een projectie die mooi samenviel met de songs.

Summertime never ever ends”, werd er in ‘High Venus’ gezongen. Terwijl het buiten een echt herfstweertje was, kwam de zomer toch even terug naar de Lotto Arena. Bij ‘Estupendo’ werd het alleen maar zwoeler toen bijna de hele zaal recht stond en begon te dansen en zingen. Gysel en Roan zweepte de hele zaal nog meer op en slotsong ‘Melvin’ werd onderhanden genomen als eerbetoon aan zanger Dos Santos. In de bewerkte versie ging het geruisloos over naar ‘A Volta’, waar je dan de stem van Mario Vitalino Dos Santos mee hoorde zingen. “Mario stond mee aan de wieg van Arsenal”, vertelde John Roan respectvol. “Zonder hem waren we nooit de band geworden die we nu zijn.” Een moment waar de kolkende zaal toch even stil van werd om daarna terug te feesten op het vervolg van ‘Melvin’.

Bisronde met een gouden randje

Ook nu kon een bisronde niet ontbreken. Na een korte pauze, waarin het publiek helemaal zot werd, maakte de zon plaats voor de maan en de sterren (flitsende stroboscopen). Met ‘Mr. Doorman’ kon de tweede ronde niet beter beginnen. Ook nu in een versie die mooi opbouwde, om dan helemaal los te gaan. En die partysfeer bleef hangen tot ver na de laatste noten van het slotnummer ‘Lotuk’. 

Topconcert

Het concert van Arsenal was persoonlijk één van de beste optredens die ik in mijn leven al gezien heb. Het moet nipt Faithless (in het Sportpaleis) laten voorgaan. De zwoele beats gecombineerd met de frivole stemmen van de zangeressen kwamen goed tot hun recht in het kleine broertje van het Sportpaleis. Voeg daarbij de flexibiliteit van frontman en spring in’t veld John Roan, en je krijgt een top optreden. Ook het enorm enthousiaste publiek zorgde dat de zomer toch even terug kwam in de Lotto Arena. Een ideale afsluiter van het jaar op een herfstachtige avond.


Disclaimer: Dit bericht bevat affiliate links.

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
12 december 2018 21:09

+1 middenplein was top. 😉