Afgelopen week was er weer heel wat te doen over overheidswebsites die in handen kwamen van ethisch hacker Inti De Ceukelaire. Hij kon vrij makkelijk verschillende vervallen domeinnamen van gemeentes, OCMW’s, politiezones, … kopen. Inti wou een potentieel gevaar aantonen nl de kans op gevoelige datalekken. Want door deze domeinnamen te kopen had hij plots inzage in, soms wel heel, gevoelige (persoons)informatie. Gelukkig werd deze actie gedaan door een ethische hacker, maar je mag er niet aan denken dat deze ‘domeinnaamkaping’ gedaan werd door iets minder vredelievende groeperingen.
Domeinnaamkaping
Ook bedrijven kunnen te maken krijgen met domeinnaamkapingen. Denk maar aan een nieuw product waarvan de domeinnaam door iemand anders wordt aangekocht. Of bedrijven die een fusie aangaan waarvan de domeinnaam al is ingenomen door een andere firma of persoon. Maar ook domeinnamen die in TV-series, films of boeken verschijnen kunnen worden overgenomen. En ook dat kan soms heel gevaarlijk zijn. Denk dan vooral aan phishing of dergelijke.
En dat maakt het soms wel heel gevaarlijk, zeker als mensen dit doen van domeinnamen die in kinderboeken verschijnen. Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat schrijvers en uitgevers hierover goed moeten nadenken en misschien toch wel de URL’s zelf gaan registeren. De kost is niet al te groot en ze kunnen deze heel makkelijk doorlinken aan de website van de uitgever of auteur. Maar ook perfect een website opzetten met een knipoog naar waarover het gaat in het boek, serie of film.
Zee-eend.nl
Zo gaf de dochter mij de inspiratie om Zee-eend.nl te registeren. Ze kwam deze tegen in het nieuwe boek van Rik & Jesper, twee YouTubers uit Nederland. Zoals wel meer kinderen/tieners en ook volwassenen doen, ging ze eens kijken wat er op de website zou staan. Tot haar grote verbazing was er geen website of toch niet actief. Een nazicht via mijn webhoster bevestigde het. De URL was zelfs nog beschikbaar. Een gemiste kans voor de auteurs en de uitgever toch? En dus ging ik aan de slag. Ik kocht de domeinnaam en plaatste er een simpele HTML website op met link naar de recensie voor het boek op mijn tweede project nl Ouder Blog.
Deze staat nog maar net online en toch is het al duidelijk dat mensen die het boek lezen ook op zoek gaan naar wat de URL in het boek te bieden heeft. Een tip dus voor auteurs, film- en seriemakers, uitgevers, … Wees creatief en als je URL’s vermeld, zorg ervoor dat ze ofwel reeds bestaan ofwel dat je ze zelf registreert. Dit kan heel wat miserie voorkomen en zo word je geen slachtoffer van domeinnaamkaping.
Uitgelichte afbeelding: Pixabay
fix the de https nog even, want ik krijg een certificaat issue, maar leuk gedaan!
Zou opgelost zijn. Aanvraag bleef penden, maar probleem is bij deze gefixt.