De Online Wereld

Google Analytics: Hoe raak je van Semalt af?

Wanneer je de laatste tijd in je Google Analytics naar je website statistieken ging kijken zag je ongetwijfeld Semalt.com wel eens verschijnen. Ook Kambasoft.com durfde al eens opduiken in de statistieken van de websites die naar jouw site verwijzen. Maar was is Semalt nu?

Semalt is een online statistieken tool. Via Semalt kan je basis informatie over je website krijgen. Niets nieuws onder de zon dus. Want op internet zijn er 100’en gratis website checks te vinden waarmee je basisinformatie over je website kan krijgen. Bij Semalt is een deel van de informatie gratis en het andere deel is betalend. Hiermee verdient het in Ukraïne gevestigde bedrijfje dus zijn geld.

semalt

Verschillende van mijn websites worden sinds enige tijd bezocht door de crawler van Semalt. Doordat deze crawler mijn sites zowat dagelijks bezoekt geeft dit een enorm vertekend beeld van de statistieken. Niet echt handig dus als je realistische statistieken wil van je site.

Maar wat kan je hier tegen doen? Ik denk dan direct aan twee dingen. Semalt/Kambasoft uit de statistieken filteren op Google Analytics zelf of deze crawlers tegen houden om je site nog te bezoeken. Vooral dit laatste is vrij efficiënt aan de statistieken te zien.

Semalt\Kambasoft blokkeren doe je door enkele eenvoudige regels toe te voegen aan je .htaccess bestand, zoals hieronder vermeld.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} kambasoft\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

Je kan deze ook uit je statistieken van Google Analytics filteren op volgende manier:

  • Ga naar het beheer
  • Klik op Filters
  • Voeg een nieuwe filter toe
  • Geef de filter de naam Semalt block
  • Kies custom filter
  • Zet de filter als volgt: exclude –> referral –> semalt.com

Voilà, nu zijn je statistieken in Google Analytics terug wat uitgezuiverd. Ervaringen met Semalt mogen jullie altijd delen als reactie op dit bericht!

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15 juni 2018 12:35

[…] een mooie groei kende. Het eerste gedacht was dat dit vooral te maken had met het fenomeen van Analytics spammers maar het aantal bezoekers langst deze weg had niet echt een invloed op de stijging van het aantal […]