TV kijken zonder decoder
De Online Wereld Gedachtenkronkels

Dilemma: TV kijken met of zonder decoder?

Sinds ik alleen woon heb ik altijd al digitale TV gehad van Proximus. In die tijd was er van streaming nog heel weinig of geen sprake. In de loop van de tijd zijn er dus ook heel wat decoders gepasseerd ten huize Herrie. En steeds werden ze ook kleiner en kleiner. Ondertussen staat model V7 naast mijn TV-toestel. Een model met ingebouwde Chromecast en waarop je dankzij de Android-software ook makkelijk apps kan plaatsen. Handig dus wanneer je even geen zin hebt om gewoon TV te kijken, maar bv een film/serie op Disney+ of Netflix wilt bekijken.

TV-kijken of streamen?

Waar we vroeger regelmatig ’s avonds TV keken, merken we hier thuis dat dit de laatste maanden minder en minder is. Niet alleen zijn er, zeker in de zomerperiode, minder interessante programma’s op TV. We kiezen ook bewuster wat we willen zien. Zo nemen we regelmatig programma’s op of kijken we naar een streamingdienst zoals bv VRT Nu of Netflix. We stellen ons dan ook af en toe de vraag of we het digitale TV-abonnement niet moeten opzeggen. Maar dan lopen we tegen verschillende nadelen op in het huidige aanbod van de telecomoperators.

Nadelen opzeggen van onze digitale TV

An sich is het opzeggen van digitale TV geen probleem. Je verwittigt je provider en je levert je decoder in. Daarna betaal je nog een afrekening voor de periode waarin je TV hebt gebruikt. En je kan verder zonder TV. Echter is onze situatie iets anders. We hebben naast TV, internet en mobiele telefoon, ook nog een vaste telefoonlijn in ons pack zitten. En deze vaste lijn wordt zo goed als dagelijks gebruikt. Er is bij de providers tegenwoordig echter geen optie meer om deze vaste lijn apart te verkrijgen. Dus zitten we nog steeds vast aan digitale TV. Want het bereik binnen is niet altijd optimaal om te bellen. Bovendien ondersteunen onze smartphones momenteel het bellen over WIFI niet.

Daarnaast is er in het pack met vaste lijn geen optie om bv TV light te kiezen. Een product waar je een 15-tal zenders kan kiezen die je veel bekijkt. Ik denk dan aan bv de Vlaamse en Waalse zenders, de Nederlandse kanalen en de regionale zenders. Dit zou voor veel mensen een ideale oplossing zijn, niet?

Wat zou ideaal zijn voor ons?

De ideale situatie voor ons zou zijn dat we kunnen bellen (over de WIFI) met onze smartphone in huis. Zo kan de vaste lijn worden weggelaten in ons pack. Daarnaast zou een optie met ‘light’ TV een goede oplossing zijn om de overbodige zenders achter wegen te laten. Dit kunnen we dan combineren met een abonnement op Netflix en Disney+. Daarnaast is een VRTnu, GoPlay en VTM Go een aangename aanvulling om gemiste programma’s van eigen bodem terug te zien via een app op de digicorder of via Chromecast.

Q: Kijken jullie nog veel TV? Of streamen jullie meer?


Uitgelichte afbeelding: Pablo García Saldaña op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
24 juli 2021 10:53

wij hebben geen digitale TV meer, enkel streamen. Ik neem wel een abonnement op Netflix en Streamz. De VTMGO-app werkt wel niet goed als je die wil streamen.