Internet veiligheid
De Online Wereld Gadgets & technologie

Internetveiligheid: een belangrijke aandachtsfactor voor jou en mij!

Internetveiligheid er is heel wat om te doen. Zo hoor of lees je af en toe over websites waar ze logingegevens van hebben gestolen. Bedrijven die gehackt worden om ‘losgeld’ te vragen. En onlangs nog over seksueel getinte foto’s en filmpjes van bekende mensen die werden verspreid op sociale media. We moeten dus met z’n allen opletten op het wereldwijde web. Niet alleen met wat we delen, maar ook met de inloggegevens van websites. Zo is het aangeraden om verschillende wachtwoorden te gebruiken en als het mogelijk is op de website, de ‘2factor authentication’ in te schakelen. Dat laatste is een extra code die je in dient te geven naast je wachtwoord. Twee heel handige apps/websites hierbij zijn Lastpass en Authy.

Lastpass

Lastpass

Om het makkelijk te houden gebruiken veel mensen overal hetzelfde wachtwoord. Zo hoef je geen tientallen wachtwoorden te onthouden of telkens een nieuw verzinnen. Maar er zijn ook diensten die voor jouw paswoorden genereren en ze bewaren in een beveiligde kluis. Zo gebruik ik sinds geruime tijd Lastpass.

De wachtwoorden worden versleuteld met o.a. een 256-bits AES-versleuteling. Dit alles wordt bewaard in de cloud. Om alles veilig te laten verlopen wordt de vergrendeling en ontgrendeling gedaan op lokaal (PC of smartphone) niveau. Er wordt dus niets van wachtwoorden naar de servers gestuurd.

Lastpass heeft een heel uitgebreide gratis versie. Wil je nog meer extra’s dan kan je kiezen voor een premium- (€2, 82/maand) of een familieabonnement (€ 3,76/maand voor zes accounts). Ook voor bedrijven zijn er verschillende oplossingen om Lastpass te gebruiken. Persoonlijk gebruik ik de gratis versie en voor een doorsnee particulier lijkt me dat ook meer dan voldoende.

Om Lastpass te gebruiken installeer je in je favoriete browser een extensie. En dit zowel voor Windows, Mac en Linux. Ook op je smartphone kan je natuurlijk een handige app downloaden. Lastpass wordt op zowel iPhone als Android aangeboden. Zo heb je altijd de wachtwoorden bij voor je favoriete websites of apps.

Authy

Authy

Naast goede en verschillende paswoorden kan je nog meer doen voor wat meer internetveiligheid. Zo bieden verschillende websites en apps de laatste tijd meer en meer ‘2factor authentication’ aan als extra beveiliging.

Een two factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. In het Nederlands noemen we dit ook wel een twee stappen authenticatie.

De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. De tweede stap is veel ruimer van begrip, denk aan bijvoorbeeld een irisscanner of sms code. Alleen deze combinatie zorgt ervoor dat je toegang krijgt.

Zelf gebruik ik de 2FA al voor verschillende websites. Waar ik vroeger de Google Authenticator gebruikte om de codes te genereren, gebruik ik nu al een klein jaartje Authy. De reden van de overstap was het ontbreken bij de app van Google van een soort back-up systeem. Bij een reset van mijn smartphone was ik dan ook al mijn codes kwijt. Bij Authy is de back-up functie wel aanwezig.

Een ander nadeel van de Google Authenticator app is dat hij alleen werkt op een smartphone. Er is tot op heden nog steeds geen app voor op een desktop of iMac. En dat lost Authy heel goed op. Met een handige back-up functie, een app voor smartphone en bovendien beschikbaar voor macOS, Linux en Windows (32 en 64 bits versie). En bovendien is alles gratis.

Je gegevens beveiligen is iets wat we allemaal wat meer moeten doen. Net zoals we de voordeur op slot draaien als we ons huis verlaten. Moeten we ook onze accounts op het internet goed beveiligen. Bovenstaande zaken zijn dus zeker aan te raden. En voor de prijs mag je je zeker niet laten afschrikken om je internetveiligheid te verhogen.

Q: Wat doen jullie om je internetveiligheid te verhogen?

Pin it
Pinterest: Internetveiligheid

Uitgelichte afbeelding: Thomas Jensen op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties