Proximus V7
De Online Wereld Gadgets & technologie

De nieuwe Proximus tv-decoder met Android TV

Onlangs hadden we problemen met het beeld via onze decoder van Proximus. Het beeld vertoonde na een 15 à 30 minuten heel wat blokjes. Een probleem met de WiFi, de telefoonlijn of nog iets anders? We wisten het niet direct. Ook omdat het beeld bij Netflix wel deftig was. Met behulp van een vriendelijke medewerker konden we, na 3u!!! chatten en de nodige testen, het probleem lokaliseren. Het betrof de tv-chip in de decoder, die bij het opwarmen, een fout gaf.

Een omruilprocedure werd ingezet en enkele dagen later bracht de postbode de v5 mini. Een heel compacte decoder zonder scherm. Dat was toch wel even wennen. Zeker nadat je al jaren kon zien welke zender er opstond of welk programma je terug aan het zien was. Maar verder bleef alles hetzelfde qua interface.

Proximus V7 tv-decoder

Ondertussen had Proximus in juni een nieuwe versie van zijn decoder voorgesteld: de ‘V7’ die voor het eerst met Android TV werkt. Toen een unboxing van deze decoder voorbij kwam in mijn Twittertijdlijn, tweette ik voor de grap dat ik deze ook wel wou. Amper twee dagen later stond de postbode, volledig coronaproof, aan de voordeur met deze V7-decoder.

Met de V7 gaat de Belgische provider voor een meer een moderne benadering van een klassieke decoder en dit met hoge beeldkwaliteit. De nieuwe decoder draait op Android TV-software waardoor het werkt met Android-apps. Om televisie te kijken gebruik je de Pickx-app die ook je opnames bevat, video on demand en de tv-gids.

V7: de pluspunten

Beeldkwaliteit

Heden ten dage is de beeldkwaliteit bij TV kijken enorm belangrijk. De moderne televisies ondersteunen de 4K-resolutie. Handig zou dan zijn moest ook je decoder deze kwaliteit ondersteunen. En met de V7 is dat geen probleem. Komt daar bij dat de decoder ook HDR ondersteunt, waar door je beelden krijgt met een realistisch contrast van kleuren. Of je nu Netflix kijkt, Disney+ of gewoon televisie, het ziet er altijd goed uit. Tenzij je natuurlijk beelden bekijkt met een oudere resolutie.

Apps, games en Google Cast

Het verschil met de vorige decoders is de software. Voor deze V7-versie is de integratie met Android TV dat gebaseerd is op Android 9 Pie. Net als op je Android smartphone kan je apps downloaden vanuit de Play Store. Zo kan je in één klap aan de slag met Android TV-apps waaronder YouTube en Netflix. Ook de nieuwste diensten zoals Disney+ en Streamz die nog maar net in ons land zijn gelanceerd, werken vlot met Android TV.

Dat is een mooi pakket van apps, maar de decoder werkt ook met games. Zo kan je bv Mahjong spelen. Je kan dit bekende blokjesspel gewoon met de afstandsbediening van je televisie spelen. Voor andere spellen dien je dan weer een controller te verbinden met de decoder. De decoder is niet geschikt voor zware games, maar daar komt binnenkort wel verandering in met de Stadia-app. Hiermee speel je dan games in de cloud.

Verder kan je deze decoder ook als een Google Cast-apparaat gebruiken. Een naam geven en vervolgens duikt hij gewoon op tussen je andere slimme cast-apparaten. Ideaal als er toch geen Android TV-versie van de app is die jij op je TV wilt bekijken.

Sobere afstandsbediening

Bij een nieuwe decoder hoort ook een nieuwe afstandsbediening. Deze is vrij sober al valt het microfoonicoontje in de Google-kleuren direct op. Via deze knop roep je de Google Assistent op. Deze komt dan onderaan in een kleine overlay in beeld. Daarnast zijn er natuurlijk de standaard knoppen voor de media playback, de Home-knop die je naar het startscherm van Proximus Pickx brengt en de Guide-knop voor de tv-gids.

Ik kan deze simplistische lay-out van knoppen wel smaken. Toch zou het fijn zijn dat er enkele knoppen zijn die je zelf kan toewijzen aan bv een app of de Google Cast. Bovendien kan je de afstandsbediening aan de decoder koppelen via Bluetooth. Zo hoef je deze niet rechtstreeks naar de decoder te richten.

Aansluitingen

De installatie van de V7 is makkelijk. De adapter in het stopcontact, de HDMI-kabel verbinden met de TV en inloggen met je Google-account. Meer moet je niet doen. Daarna volg je de instructies op het scherm en kan je beginnen met TV kijken. Naast de HDMI-poort beschikt hij ook nog over een microSD-sleuf, een SPDIF-poort (voor het geluid) en een usb-a-aansluiting. Via de USB-poort kan je bijvoorbeeld een muis aan of fysiek toetsenbord aansluiten. Ook kan je via deze weg een controller aansluiten om games te spelen.

V7: de minpunten

Beperkte Google Assistent

De Google Assistent kennen we al van de smartphone of de Google Home speakers. Maar deze dienst kan je dus ook, zij het in beperkte vorm, gebruiken in Android TV. Je kan Google bijvoorbeeld vragen naar de weersverwachting of de verkeerssituatie naar je werk. Ook zou je de televisie kunnen bedienen via spraakcommando’s. Denk dan aan ‘Pauzeren, ‘Afspelen’, … Ook het zappen naar zenders bestaat als commando.

In de praktijk werken de spraakcommando’s nog niet optimaal. Het zappen lukt soms wel naar zenders zoals VTM of Canvas. Maar het pauzeren ofzo wil nog niet werken blijkbaar. (Of wel doen we iets verkeerd). Veelal stuurt de Google Assistent ons naar enkele YouTube filmpjes die overeenkomen met het commando. Hier zal nog wat moeten gefinetuned worden bij Proximus.

Ook commando’s om de opnames te bekijken, de tv-gids te openen of een overzicht te krijgen van VOD-content zou een leuke meerwaarde zijn. Je zal het nu dus nog steeds handmatig moeten uitvoeren via de afstandsbediening.

Updates

De Proximus-interface ziet er echt wel netjes uit en wordt ‘s nachts ook regelmatig van updates voorzien. Nadeel is wel dat deze decoder nog steeds draait op het oudere Android 9 Pie. Dit terwijl ondertussen reeds Android TV 11 werd voorgesteld en Android 10 ook al de revue is gepasseerd. Toch wel jammer, zeker omdat het een nieuwe decoder is. Benieuwd of Proximus hier in de (nabije) toekomst een update voor voorziet.

Conclusie

Proximus zet met zijn V7-decoder een mooie stap richting een nieuw tijdperk van TV kijken. Een combinatie van streamingdiensten, youtube en de digitale TV. Dit in combinatie met Google Cast.

Na enkele weken de V7 in gebruik te hebben kunnen we alvast concluderen dat deze visie een echte stap vooruit is. Echter zal de provider toch nog hier en daar extra moeten finetunen. Denk dan in eerste instantie in de betere integratie van de Google Assistent. De Proximus’ interface ziet er, in mijn ogen, best wel mooi uit. Echter is het soms niet altijd duidelijk hoe bepaalde functies werken.

Het gebruik van apps zoals YouTube, games, … voelt enorm vertrouwd aan. Zeker als je een Android smartphone bezit. Toch mis ik een ‘home’-scherm wat je zelf kan personaliseren. Je favoriete apps, zenders, opnames, … plaatsen zodat ze direct opvallen. Of zelfs verschillende accounts met een gepersonaliseerd beginscherm. En ook hier kan je als provider toch nog op een natuurlijke manier je eigen content pushen.

Na een paar weken testen kan ik momenteel enkel maar positief zijn over onze nieuwe V7 decoder. Al ben ik echt wel benieuwd naar de verdere ontwikkeling van de software met de nodige updates.

UPDATE 21/06/2021: nog steeds draait de V7 op een oude Android-versie (nl 9). Na bijna meer dan een half jaar de V7 gebruikt te hebben, is er nog een nadeel te voorschijn gekomen. De Proximus-schil die over deze versie van Android is gelegd werkt perfect. Maar het zou leuk zijn om bij het opstarten een soort start-scherm te krijgen waar je kan kiezen tussen de verschillende geïnstalleerde apps & dan het Proximus Pickx gedeelte om TV te kunnen kijken.

Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Darghe
31 oktober 2021 21:38

Draait die Proximus Android TV Box nu nog altijd op Android 9 ?

Beuker
8 september 2022 14:42

Ik kan niet naar de knop instellingen

marc
18 september 2022 21:23

de grootste prul die er is
telkens opnieuw opstarten