iCoyote review Herrie.be
Gadgets & technologie

Review iCoyote: de hulp in het verkeer

De laatste weken wordt je zowel op TV als op de radio bestookt met een spotje van Mobistar dat in enkele van hun abonnementen de iCoyote-service inbegrepen is. Ik vond het dan ook tijd om deze app eens aan een test te onderwerpen. Mits ik geen Mobistar-klant ben heb ik het moeten doen met een proefversie.

iCoyote

Blijf in real time op de hoogte van de gevaren op de weg, de vaste radars, de mobiele radars, files, snelheidsbeperkingen(1) en ontdek ook de vele andere diensten!” Zo maakt Coyote Systems reclame op hun website voor de iCoyote app.  Met de app kan je de gebeurtenissen op de belangrijkste verkeersassen bekijken tot 30 km voor u. Hierdoor kan je makkelijk anticiperen op eventuele incidenten. In de stad kan je in een oogwenk de verkeersdrukte raadplegen.

Coyote beschikt over een uitgebreid community van bijna 5 miljoen leden. Elke maand worden er ruim 4 miljoen meldingen doorgegeven door de leden. Het grote aantal leden en het groot aantal meldingen garanderen de betrouwbaarheid van de dienst. Dankzij de gebrevetteerde technologieën controleert iCoyote elke melding om je te helpen uw aandacht op de weg te houden. De iCoyote geeft ook permanent de snelheidsbeperkingen weer en waarschuwt de gebruiker als hij deze overschrijdt.

Ook qua files kan je op elk moment de evolutie van het verkeer bekijken en de wachttijd in de files op uw traject. Dankzij de kaartmodus krijg je waarschuwingen bekijken binnen een straal van 15 km rond uw locatie. Je kan dan een andere een weg kiezen, zodat je geen tijd verliest in de file!

Review

Ik testte de iCoyot app op maandagavond 18 mei. Dit tijdens een rit van Poperinge naar Antwerpen. Een traject met enkele vaste camera’s, zowel snelheid als roodlicht, als een trajectcontrole (E17 – Gentbrugge). Op het eerste deel staan enkele rood licht camera’s. Deze werden telkens ruim op voorhand aangeduid met de maximum snelheid van de weg erbij. Ook de vaste flitscamera’s thv De Pinte en de trajectcontrole in Gentbrugge werden goed aangeduid. Tijdens de hele afstand van de trajectcontrole geeft de iCoyote trouwens een waarschuwing met de maximum snelheid. Op het stuk Antwerpse ring waar wij over moesten staan ook twee vaste camera’s, waarvoor telkens perfect werd gewaarschuwd. Het waarschuwen van mobiele flitsers werd niet getest omdat er die avond geen aanwezig waren op ons traject.

Naast het waarschuwen voor flitsers, is er ook nog een file waarschuwing voorzien in iCoyote. Op 18 mei was er ‘s avond, tot onze grote opluchting, geen file op het afgelegde traject. Nadien de app nog eens getest op een avond waar er wel files stonden op de Antwerpse ring en ook hiervan krijg je een perfecte melding in de iCoyote app. En dit is niet alles. Gedurende heel de rit krijg je bij het overschrijden van de snelheidslimiet ook een waarschuwing en wordt de cirkel rond je snelheid rood ipv groen. De aangeduide snelheid in de iCoyote app stemt trouwens zeer goed overeen met de werkelijke snelheid (TomTom GPS en iCoyote gaven de zelfde snelheid aan). Je hebt hierdoor geen marge om toch maar net dat tikkeltje sneller te gaan rijden.

Om de iCoyote app goed te kunnen gebruiken is een 3G/4G verbinding aan te raden. Ondanks de connectie met internet verbruikt de app zeer weinig data. Doordat de app wel heel de rit aanstaat (scherm valt niet uit) is een goed opgeladen smartphone wel een must. Zeker als je tegelijk nog de optionele GPS hebt aanstaan voor een nog beter gebruik van de app. Voor het traject (+/- 1,5u rijden) waar ik de iCoyote testen verbruikte hij zo’n 10% van de batterij (testtoestel Sony Xperia L), wat op zich nog zeer goed meeviel. Ik ben alvast fan, zeker ook omdat de app ook in het buitenland(2) gebruikt kan worden.

Opgelet! De iCoyote is een hulp tijdens het rijden en zeker geen vrijgeleide om tegen hogere snelheden te rijden dan wettelijk is toegestaan. Het handigste om de iCoyote op je smartphone te gebruiken is gebruik te maken van een houder om je smartphone aan de raam of je ventilatie te bevestigen. 

Abonnementen

De iCoyote app is verkrijgbaar voor zowel iOS, Android als Windows Phone. Voor het gebruik van de app heb je net zoals de toestellen van Coyote een abonnement nodig. Voor deze dienst te gebruiken betaal je € 11,99 / maand. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om een half jaar of een jaar abonnement aan te schaffen. Voor 6 maanden betaal je € 49,99 (+ 6 maand gratis). Een jaar abonnement heb je voor € 89,99 (+ 12 maanden gratis).

Als Mobistar klant geniet je nu van gratis gebruik van de iCoyote app. Een abonnement is inbegrepen in alle Panter-abonnementen of Dolfijn 20 (of meer)-abonnementen. Om van deze actie gebruik te maken dien je natuurlijk de app geïnstalleerd te hebben op je smartphone. Zorg dat je verbonden bent met 3G/4G (WIFI uitschakelen). Open nu de iCoyote app om je te identificeren. Deze stap zal automatisch herkennen of je al dan niet Mobistar-klant bent met het juiste abonnement.

UPDATE oktober 2020: Mobistar, nu Orange, geeft geen gratis iCoyote meer bij zijn abonnementen. Ook de app en prijzen werden ondertussen aangepast op de site van Coyote Systems.


(1) Enkel op iOS en Android
(2) De app is ook legaal in Frankrijk. Enkel in Oostenrijk & Zwitserland is het gebruik van de app verboden. Let wel op dat je in het buitenland steeds roamingkosten betaald voor het gebruik van dataverkeer. De iCoyote-toepassing verbruikt gemiddeld 500 kB per uur in normale modus en zo’n 5 MB per uur in kaartmodus.

Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik
16 augustus 2020 10:18

Vandaag 16 augustus 2020, net de grens over in Nederland, en ja de snelheid op de icoyote staat op 130 km, ipv 100 km. Die 100 km is al ingevoerd begin maart, de vraag is, hoelang gaat het nog duren voor coyote de snelheid gaat aanpassen. En dat voor een… Lees verder »