Rookmelders
9120 Allerlei Gadgets & technologie Waasland

Rookmelders: verplicht maar ….

Gisteren was het weer de eerste donderdag van de maand. Gewoontegetrouw de dag dat (SEVESO)bedrijven hun alarmen testen en BE-alert hun waarschuwingssysteem. Sinds de plaatsing van de rookmelders hier thuis, doen wij dan ook mee aan deze test.

Rookmelders? Ja, sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Hierdoor hangen er bij ons thuis dus ook enkele exemplaren tegen het plafond. Bovendien hebben we ook nog een CO-melder staan om ons te waarschuwen bij problemen met te hoge CO-concentraties. Maar is dat nu allemaal wel nodig?

Rookmelders redden levens!

Woningbranden eisen in België elk jaar tientallen mensenlevens (1 dode per 6 dagen). En dit vooral door de rook waarbij meer slachtoffers vallen dan door het vuur. De rook is namelijk verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ’s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Zeker omdat je in je slaap ook niets ruikt. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. En redden dan ook jaarlijks verschillende mensenlevens.

Waar plaats je ze nu het best?

Het veiligste is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Natuurlijk is daar het risico op brand ook groot, dus plaats je best een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Je kan in die ruimtes ook opteren voor een hittemelder.

Wil of kan je niet in elke kamer een rookmelder plaatsen, dan is het aangeraden om minstens één melder te plaatsen in de hal van elke bewoonde etage.

Welke rookmelder?

Er bestaan heel wat verschillende soorten rookmelders. Je hebt er met vervangbare batterij, er zijn er met een niet-vervangbare batterij en er zijn er op netstroom. Voor particulier gebruik raadt de brandweer aan om te kiezen voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. Kijk ook steeds op de verpakking of de labels CE en EN 14604 aanwezig zijn.

Heb je een rookmelder aangeschaft plaats ze dan steeds volgens de beschrijving van de fabrikant en test ze één keer per maand. Ook het stofvrij houden van de melders is belangrijk en kan met een simpele Swiffer of droge doek.

Niet alleen rookmelders!

Niet alleen rookmelders zijn belangrijk om het aantal slachtoffers te verminderen. Ook een vluchtplan kan helpen om snel je woning te verlaten. Zorg bovendien dat er in elke slaapkamer een zaklamp ligt. Het beste is één met een ingebouwde dynamo en dus zonder een batterij. Dit is niet alleen duurzaam maar het gaat je steeds licht bezorgen bij brand. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus je licht uit.

Zorg ook dat je alle deuren sluit op je vluchtroute. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Zorg ook dat de sleutel op een buitendeur of in de buurt van deze deur aanwezig is. Zo zorg je ervoor dat je snel en makkelijk naar buiten kan.

Zorg bij brand er steeds voor dat iedereen eerst veilig buiten is en bel dan de hulpdiensten op het gratis nummer 112.

Helpen rookmelders altijd?

In vele gevallen zal een rookmelder die in de buurt van een brandhaard hangt in alarm gaan. Zorg er dus steeds voor dat deze stofvrij zijn en dat de batterij nog goed is (daarvoor de maandelijkse test). Doch zal een rookmelder niet altijd af gaan bv bij een schouwbrand. Dit hebben we onlangs nog zelf ondervonden toen op een koude dag we de kachel nog aanstaken en door de hitte een beginnend vogelnest begon te branden. Hierdoor komt er niet direct rook binnen in de woning maar kan de schouw wel ontzettend heet worden waardoor de brand naar de woning kan overslaan. Gelukkig hadden we het snel ontdekt en stonden de hulpdiensten (dank u HVZ Waasland) hier ook vlug.

Rookmelders zijn dus handige hulpmiddelen, maar je zal zelf ook steeds aan preventie moeten doen. Zorg er dus steeds voor dat de schoorsteen vrij is van objecten. Laat dus zeker in het najaar voor je de kachel aansteekt je schoorsteen vegen. Maar zorg ook er ook voor dat andere zaken geen aanleiding kunnen geven tot brand. Je kan nooit uitsluiten dat er iets misloopt, doch raden wij zeker aan om deze te plaatsen!

Rookmelders kan je vinden in de lokale doe-het-zelf-zaak, maar ook online bij o.a. Bol.com.

Q: Hebben jullie de verplichte rookmelders hangen? En/of zijn jullie al slachtoffer geworden van een (woning)brand?

Situatie schets schouwbrand: In het najaar werd de schouw gereinigd, ook werd deze beveiligd tegen het maken van nesten. Na enkele warmere weken, was het terug een kille periode waardoor we terug onze kachel aanstaken. Ondertussen hadden enkele kauwen de bescherming beschadigd en zo de mogelijkheid gezien om te beginnen aan een nest. Door de hitte is deze dan in vlammen opgegaan. Ondertussen hebben we een nieuwe bescherming aangebracht rond het schoorsteenuiteinde.


Uitgelichte afbeelding: BÜNYAMİN GÖRÜNMEZ op Unsplash
Disclaimer: Het blogartikel bevat een affiliate link.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties