Allerlei

Lichtfront: een beklijvende herdenking

100 jaar geleden was België strijdtoneel van één van de verschrikkelijkste taferelen ooit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde zo’n 600.000 soldaten en burgers op Belgische bodem. Ook vele jaren na de “Groote Oorlog” vallen er nog slachtoffers door niet ontplofte munitie die na al die jaren wordt teruggevonden. Om dit “jubileum” te herdenken zijn er de komende jaren verschillende evenementen in België met als zwaarte punt toch de Westhoek. Hier vielen veruit de meeste slachtoffers te betreuren.

Lichtfront

© De Redactie
© De Redactie

Eén van deze evenementen werd afgelopen vrijdag gehouden. Een indrukwekkend spektakel slingerde langs de 84km lange frontlinie in de Westhoek. Van Nieuwpoort tot in Ploegsteert vormden zo’n 8400 vrijwilligers een ketting van licht met de toepasselijke naam Lichtfront. Op verschillende plaatsen werden er ook grotere vuurwerkkunsten aangestoken en pakkende teksten voorgelezen. Op drie monumenten langsheen de route nl. Albert I-monument (Nieuwpoort), de Ijzertoren (Diksmuide) en het Belfort (Ieper), werden tegelijkertijd ook de namen van de 600.000 slachtoffers geprojecteerd. Voorzien van serene commentaar zond Canvas Lichtfront live uit. Indrukwekkende beelden van het Lichtfront zorgden ervoor dat ik meermaals een krop in de keel of kippevel kreeg. Dit mede door de beklijvende teksten die werden voorgelezen aan de grote vuurwerkkunsten.

Prinses Elisabeth van België

Op het einde van het Lichtfront in het Henegouwse Ploegsteert was er nog een herdenkingsmoment met Koning Filip en Koningin Mathilde. Maar daar ging de meeste aandacht toch naar kroonprinses Elisabeth. De dertienjarige troonopvolgster las er een zelfgeschreven tekst voor in de drie landstalen. Een tekst waarin ze een duidelijk boodschap voor vrede en een rechtvaardigere wereld meegaf. Een boodschap ook dat jongeren zeker hun verantwoordelijk moeten opnemen. De tekst die de kroonprinses voorlas deed mij alvast even stilstaan en nadenken over wat we in onze eigen omgeving kunnen veranderen. Denk maar aan een simpele glimlach en begroeting als je iemand tegen komt op straat of in een winkel. Simpele dingen die misschien toch iets kunnen veranderen in deze verzuurde wereld.

De Groote Oorlog

De Groote Oorlog heeft in België heel wat sporen achter gelaten. Denk maar aan bunkers, loopgraven, bomkraters. Maar ook de imposante oorlogskerkhoven zijn een stille getuige van al de gruwel die zich in de periode 1914-1918 heeft afgespeeld. Zoiets al de Eerste Wereldoorlog mag trouwens nooit vergeten worden. Een bezoekje aan de Westhoek is dan ook zeker iets dat je ooit gedaan moet hebben. De Menenpoort in Ieper waar ze iedere avond om 20u nog de Last Post spelen, het Tyne Cot Cemetery (de grootste Engelse begraafplaats op het Europese vasteland) in Passendale of Lijssenthoek in Poperinge zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Maar ook het “In Flanders Fields” museum te Ieper is zeker een aanrader bij een bezoek aan de Westhoek. “In Flanders Fields” brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog op een zeer boeiende maar toch pakkende manier. Eén van de komende maanden staat een bezoekje aan dit museum alvast in mijn agenda.

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties