Alternatief voor Google
De Online Wereld

Alternatieve voor de zoekmachine van Google

Een zoekmachine is iets wat ons online leven zoveel makkelijker maakt. ‘Even googelen’ is ondertussen een uitdrukking die redelijk is ingeburgerd. Toch beginnen mensen meer en meer te zoeken naar alternatieve zoekmachines. Veel heeft te maken met de toenemende aandacht voor privacy. We weten allemaal wel dat Google veel weet over ons en ons surfgedrag. Zo hebben we allemaal al wel door dat als je zoekt naar bv een zwembadje voor in de tuin er even later op websites die we bezoeken reclame staat voor ‘een zwembad in de tuin’.

Daarnaast zijn er ook nog mensen die uit principe een andere zoekmachine gebruiken of omdat een zoekmachine bepaalde functionaliteiten heeft die de zoekfunctie van Big G niet heeft. Maar wat zijn nu zoal alternatieve voor Google?

Bing

De Chinese zoekmachines uitgezonderd is Bing de tweede meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Bing is kindje van Microsoft. Net als Google dus ook een Big Tech bedrijf en voor sommige onder ons dus niet de allerbeste keus. Doch heeft Bing zijn charme. Daar waar Google vrij sober is qua standaard uitzicht, is het bij Bing toch net iets frisser. De startpagina heeft namelijk een mooie achtergrond en onderaan verschijnen er nieuwsberichten (een optie die je bij Google ook kan aanzetten). De zoekresultaten worden dan wel netjes en sober weergegeven zodat het allemaal overzichtelijk blijft.

Ecosia

Het klimaat is één van de hot topics de laatste jaren. En ook het internet ontsnapt daar niet aan. Zeker omdat het computergebruik, en dan vooral al de servers die het WWW vormen, enorm veel energie verbruiken en dus ook een hoge CO2-uitstoot hebben. Big Tech bedrijven zijn zich er meer en meer van bewust en zorgen voor groenere datacenters. En op die groene trend springt de zoekmachine Ecosia mooi op. Ecosia positioneert zich als milieuvriendelijk alternatief met een CO2-neutrale zoekmachine. De makers van deze site laten hun servers draaien op groene stroom en een groot deel van hun inkomsten gaat naar het Wereld Natuur Fonds. Zij gebruiken de inkomsten dan weer om bomen te planten. Voor iedere 45 zoekopdrachten op deze groene zoekmachine wordt er een boom geplant. Met bijna 125 miljoen bomen is dit al een indrukwekkend bos geworden. De zoekresultaten worden met een eigen algoritme bij Microsoft Bing gegenereerd. Hoe dan ook, Ecosia is een mooi en groen alternatief voor Google.

DuckDuckGo

Zoek je een privacy vriendelijke alternatief dan is DuckDuckGo misschien wel iets voor u. Voor de oprichters is privacy het allergrootste goed. Persoonlijke gegevens zouden niet verzameld, bewaard of gedeeld worden. De zoekgeschiedenis wordt ook nergens opgeslagen. Er valt dan ook geen data door te verkopen aan adverteerders of marketeers. Iedere gebruiker krijgt dezelfde resultaten na het invullen van een zoekopdracht. Er is bij DuckDuckGo geen sprake van gepersonaliseerde zoekresultaten. De zoekmachine is vrij kaal vormgegeven, maar doet absoluut wat het belooft. De zoekresultaten komen van verschillende bronnen maar niet van Google volgens hun website.

Startpage

Een andere zoekmachine die privacy hoog in het vaandel draagt is het Nederlandse StartPage. De zoekmachine die ontstaan is bij onze Noorderburen noemt zichzelf de meest privacyvriendelijke zoekmachine van het internet. Startpage werkt als een soort filter voor Googles eigen zoekmachine. Het toont namelijk de zoekresultaten van die zoekgigant zonder dat Big G jouw gegevens ziet. Waar DuckDuckGo nog een eigen crawler heeft en zoekresultaten van andere websites haalt is dat bij Startpage niet het geval. Dat zorgt ervoor dat dit Nederlandse alternatief in de regel net iets privacyvriendelijk is dan ‘het eendje’. Zoekgegevens worden hier niet opgeslagen, gedeeld, of verkocht,. Maar ook cookies van derden zijn niet aanwezig, zoekresultaten niet gepersonaliseerd. Leuke toevoeging is dat je andere sites veilig kan bezoeken met de ‘Anonieme Weergave’. Een aanrader dus als je een pricavyvriendelijke zoekmachine zoekt.

WolfRam Alpha

Een buitenbeentje in de alternatieve zoekmachines voor Google is de particuliere zoekmachine Wolfram Alpha. Deze zoekmachine werd bedacht door de Britse natuurkundige Stephen Wolfram. Anders dan bij de vorige zoekmachines is dat de website is onderverdeeld in verschillende categorieën zoals wiskunde, wetenschap en technologie, maatschappij en cultuur. Het is eigenlijk meer een uitgebreide wetenschappelijke zoekmachine (of expertisecentrum). Je kan wel zoeken op bv steden of films maar zal dan geen uitgebreide keuze aan websites krijgen, maar eerder de wetenschappelijke benadering van het zoekwoord.

Q: Welke zoekmachine is jullie favoriet en/of hebben jullie nog alternatieve?


Uitgelichte afbeelding: Mitchell Luo op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties