Ik weet je wachtwoord
De Online Wereld Leesvoer

Ik weet je wachtwoord! Een boek over online security van Daniël Verlaan

Online security … Meer en meer wordt er ook in de media aandacht aan besteed. En ook hier op de blog zijn er reeds enkele posts verschenen omtrent dit onderwerp. Het is trouwens opvallend hoeveel phishing mails, sms’en en zelfs whatsapp-berichten ikzelf (maar ook vrienden of familie) het laatste jaar heb ontvangen. Bovendien is zelfs in deze ‘sector’ een opvallende trend van professionaliseren begonnen. Met zelfs echte helpdesk en FAQ op de website. Niet moeilijk dat heel veel mensen in de val (blijven) trappen.

Van de Nederlandse journalist Daniël Verlaan (volgtip voor mensen op Twitter) verscheen afgelopen jaar een boek over online security. Het boek is een aanrader voor iedereen, die zonder een hoeveelheid technische voorkennis, toch wat wilt bijleren over ransomware, phishing, wraakporno, hacking,… en andere (online) securityproblemen.

Daniël schreef dit boek vanuit zijn ontdekkingen als journalist en aan de hand van concrete verhalen uit Nederland. Hij beschrijft op een verstaanbare manier hoe deze cybercriminaliteit in zijn werk gaat. Via de tips die in het boek verweven zitten kan jezelf aan de slag gaan om je tegen deze gevaren zo goed als mogelijk te beschermen. De online criminaliteit die hij beschrijft is voornamelijk de ‘huis-tuin- en keukencriminaliteit’ van bv. een ontslagen werknemer of een jaloerse man/vrouw. Maar ook de onvoorzichtigheid van de brave burger haalt hij aan. Denk dan maar aan het niet aanpassen van standaard login/paswoord bij beveilingscamera’s voor thuisgebruik.

Het is boek is een echte aanrader en online te koop als paperback en e-book.

Enkele voorbeelden van cybercriminaliteit

  • Datalekken zijn er in verschillende formaten maar dit jaar werd zowat de grootste datalek uit de Nederlandse geschiedenis bekend gemaakt. Bij de webshop Alle Kabels werden de gegevens van zowat 3,6 miljoen klanten gelekt.
  • Iets kopen via een tweedehandssite? Ook daar moet je oppassen voor criminelen. Zo werd afgelopen week in het Nederlandse Eindhoven nog een 19 jarige man opgepakt door de politie voor ‘betaalverzoekfraude‘.
  • En de politie in Nederland zet echt in op cybercriminaliteit
  • Ook via SMS ontvang je tegenwoordig Phising-berichten. Dit noemen ze in het jargon Smishing

Give away

Mijn exemplaar van ‘Ik weet je wachtwoord’ heb ik gekocht van Herman (Dailybits). Hij verkocht zijn exemplaar ten voordele van het goede doel nl. de uitbreiding van natuurgebied Zevenbergenbos in Ranst. Ook ik wil iemand blij maken en iets laten bijleren over online security. Laat in de reacties weten waarom je graag dit boek wil lezen en wie weet valt het boek binnenkort bij jou in de brievenbus.

Tips

Wil je weten of je zelf slachtoffer bent van een groot datalek kan je o.a. terecht bij de site ‘Have I Been Pwned?‘. Het melden van phising-mails en sms’en (Smishing) kan in België bij Safe on Web.

Als je meer wil leren en weten over online security en privacy dan is de ‘Dasprive Podcast‘ van Bart van Buitenen & Tim Van Haeren een echte aanrader.


Uitgelichte afbeelding: eigen afbeelding
Disclaimer: Dit bericht bevat affiliate links.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties