Ooievaars in 't Zwin
De wijde wereld in Yentl

Uitstapje naar zee: Het Zwin en een ontdekking op de terugweg

Tijdens de paasvakantie nam ik voor het eerst ouderschapsverlof op. Twee weken uitrusten en leuke dingen doen. Maar België zou België niet zijn als het weer niet echt wou meewerken. Gelukkig waren er ook enkele mooie dagen en op één van die dagen trokken we richting de kust. Een beetje genieten van de frisse zeelucht en daarna lekker gaan eten in de dochter haar favoriete brasserie. Over dat laatste hebben we het later nog. Om van de frisse zeelucht te genieten trokken we richting Zwin Natuur Park en naar de zeedijk van Heist aan Zee.

Geschiedenis van Het Zwin

Het Zwin is een unieke combinatie van een bezoekerspark en een natuurgebied. Graaf Léon Lippens, vader van de bekende Knokse burgemeester Leopold Lippens, stichtte in 1952 het natuurreservaat ‘Het Zwin’. Graaf Léon Lippens was directeur van de vastgoedmaatschappij Compagnie het Zoute, toen hij aan de basis lag van de beslissing om het prachtige natuurgebied van 150 hectare (waarvan 25 hectare op Nederlands grondgebied) te vrijwaren van bebouwing. Dit omdat hij een echte natuurliefhebber én een vogelkenner was met oog voor de ecologische samenhang. Bovendien vond hij het erg belangrijk dat mensen de natuur leerden kennen en waarderen.

Een jaar later vormde de Compagnie het Zoute, onder impuls van zijn directeur, de voormalige koninklijke tuin om tot een educatief vogelpark. In de koninklijke villa kwam een restaurant en in de omliggende tuin kwamen kooien waarin een soortenrijkdom van inheemse vogels, waaronder zangvogels, meeuwen, steltlopers, roofvogels, …  werd gepresenteerd. De bezoekers konden zo van dichtbij kennis maken met de vogels die ze tijdens hun wandeling in het natuurreservaat enkel van ver konden waarnemen. De combinatie van een educatief park met bijhorend natuurreservaat was vooruitstrevend in die periode. Een gewaagde onderneming van Graaf Léon Lippens, maar een met een bijzonder groot succes.

Jaar na jaar groeide Het Zwin in belang en aanzien. Het kreeg niet alleen heel wat bijval in binnenland maar ook in het buitenland. Het aantal bezoekers steeg alsook de belangstelling van schoolgroepen. Daarnaast werd Het Zwin ook de thuisbasis voor allerlei wetenschappelijk onderzoek. Er werden duizenden vogels geringd en uitgebreid onderzoek werd verricht op de unieke vegetatie. Het concept kreeg tot ver in Europa navolging. Zo vonden beheerders van natuurreservaten in o.a. Frankrijk en Spanje Het Zwin. Ondertussen kreeg het eerste Vlaamse natuurreservaat al verschillende opknapbeurten. Zo verdwenen de vogelkooien. Ook werd het natuurreservaat in 2006 verkocht aan de Provincie West-Vlaanderen (het educatieve gedeelte) en Agentschap voor Natuur en Bos (de Zwinvlakte). Sinds 2016 is het huidige Zwin Natuur Park open.

Internationale luchthaven voor vogels

Toen ik jong was, verbleef ik bijna jaarlijks een maand of anderhalve maand in Heist aan Zee met mijn grootouders. Een bezoekje aan Het Zwin en het Boudewijnpark stonden dan steevast op de planning. Een bezoekje aan het natuurpark is dus zeker een beetje jeugdsentiment, ook al is er sindsdien heel wat veranderd. Toch is het fijn om, dankzij het interactieve gedeelte en het huttenparcours, dingen bij te leren over de fauna en flora van dit unieke natuurreservaat.

Tijdens de paasvakantie was het nu de tweede keer dat we er samen met de dochter naar toe gingen. Fijn om te zien hoe ze vol interesse alles in haar op neemt. Van de kleine beestjes in het water, tot de prachtige en indrukwekkende ooievaars. Deze kwamen ook net aan om hun nest te maken. Vooral hun ‘zweefvliegen’ en gekwetter is prachtig om te zien en horen.

Maar naast de waterdiertjes en ooievaars leven er ook nog enorm veel andere vogels in Zwin Natuur Park. De ene verblijft er het hele jaar door. De andere verblijft er dan weer enkel om te genieten van de Belgische zomer en zich voort te planten. Een prachtige combinatie in de unieke flora dat dit natuurreservaat rijk is.

Huttenparcours of Zwinvlakte?

Na de interactieve tentoonstelling in het onthaalgebouw kozen we deze keer ook om het huttenparcours te doen. Via allerlei hutten krijg je inzicht wat er allemaal leeft in Het Zwin. Een ideale wandeling om te doen met kinderen. Zo was er tijdens de paasvakantie een leuke zoektocht met allerlei vraagjes over de bewoners van het natuurpark. Zo leren kinderen iets bij, hebben ze beweging en bovendien geniet je ook nog eens van de frisse zeelucht.

Naast het huttenparcours kan je ook nog twee wandelingen maken op de Zwinvlakte. Beide zijn zo’n 2km lang. Rubberen laarzen of waterdichte schoenen worden aangeraden om deze wandelingen op de Zwinvlakte te doen. Dit staat zeker nog op de planning voor een volgende bezoekje. Ook fietsen kan rondom het park. Zo sta je op een goed half uurtje van Knokke in Cadzand-Bad en kan je misschien bij Sergio Herman gaan eten.

Etentje loopt niet zoals gepland. Of toch wel?

Na ons bezoekje aan Zwin Natuur Park trokken we nog richting Heist om een wandeling door de duinen en over de zeedijk te maken. In de duinen van Heist zijn sinds een paar jaar enkele speeltuinen aangelegd. Ideaal voor de dochter dus na een educatief middagje. Zo kon ze zich nog even uitleven voor we een hapje gingen eten.

Maar waarom Heist aan Zee? Dat heeft maar één reden. Als we namelijk in de buurt van Knokke-Heist zijn dan vraagt de dochter meestal om te gaan eten in brasserie Royal op de zeedijk in Heist. Een vast adresje waar ik zelf al kom van in de periode dat ik op vakantie kwam aan de zee. Ook de dochter kwam er al toen ze nog ‘klein’ was samen met mijn grootmoeder. We weten dat de normale sluitingsdag op dinsdag valt, maar blijkbaar waren ze nu ook op maandag gesloten tijdens het laag seizoen. Een domper op een leuke dag?

We bleven niet bij de pakken zitten en zochten in de buurt en online achter een leuk adresje om toch nog iets te kunnen eten. Zo wisten we een Pizza Hut zitten in Maldegem en dat ligt niet zo ver van onze weg naar huis. Maar niemand had zin in pizza dus zocht de vriendin verder en vond een leuk adresje in Donk. Een klein dorpje tussen de E34 en Maldegem. Dus nog ideaal gelegen ook. Aangekomen bij Bistro ’t Pleintje zag het er alvast gezellig uit. Aan het volk dat aanwezig was, kon het ook niet zo slecht zijn. Nu nog hopen op een vrij tafeltje

Bistro ’t Pleintje

Bistro ’t Pleintje ziet er niet alleen gezellig uit aan de buitenkant, ook binnen is het ouderwets gezellig. Er hangt een ‘dorpse’ sfeer en de menu ziet er ook goed uit. We bestellen iets om te drinken en overlopen dan de menukaart en het suggestiebord. Onze ‘kleine meid’ is er vrij snel uit en het worden kipnuggets met frietjes, de vriendin kiest voor een vispannetje en ik laat me verleiden door “Onze Fameuze JTS-burger”. En dat laatste mag je echt letterlijk nemen bij deze hamburger van Black Agnus Beef. Iets anders dan bij de gekende fastfoodketens. Alles is tot in de puntjes verzorgd, meer dan voldoende grote porties en vooral overheerlijk. En het huisbier is ook zeker een aanrader. Een lekker amberkleurig biertje met een goede hoppige smaak. Kortom een aanrader deze bistro.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties