Achouffe
De wijde wereld in

De kabouters van Achouffe

Ongeveer een maand geleden hadden we een weekendje naar “Dardennen” ingepland. Een weekendje ontspanning met enkele fijne uitstapjes naar o.a. de grotten van Remouchamps. Af sluiten deden we met een brouwerijbezoek in Achouffe. De brouwerij van Achouffe is vooral gekend van zijn bieren La Chouffe en Mc Chouffe maar ondertussen is hun assortiment uitgebreid naar zo’n zestal (lekkere) biertjes en een viertal afgeleide dranken zoals Chouffe Coffee.

De brouwerij

Achouffe bevindt zich in het groene hart van de Belgische Ardennen. De brouwerij is gespecialiseerd in de productie van speciaalbieren. De geschiedenis van deze nog jonge brouwerij start eind jaren zeventig, toen twee schoonbroers, Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, beslisten om als hobby een eigen bier te maken. Ze begonnen met een klein budget aan hun avontuur wat resulteerde een eerste brouwsel van La Chouffe van 49 liter (27 augustus 1982).

Wat begon als een hobby, kende al vlug zo’n uitbreiding dat de schoonbroers beslisten zich voltijds aan de brouwerij te wijden. Na het succes in eigen land ging ook snel Nederland voor de bijl voor het lekkere La Chouffe. Maar daar stopte het verhaal niet. Ondertussen is het bier van Achouffe al in meer dan 40 landen te koop. En ontvingen de brouwers al verschillende prijzen voor hun speciaal bieren.

Sinds 2006 is de brouwerij van Achouffe geen familiebedrijf meer, ondanks dat zij nog wel de dagelijkse leiding hebben. Duvel Moortgat nam namelijk Achouffe over. Zij zullen verder investeren in de brouwerij zonder de roots te laten verdwijnen.

Rondleiding

Zoals bij de meeste brouwerijen is ook bij brouwerij Achouffe het aan te raden om op voorhand je in te schrijven voor een rondleiding.  Deze is beschikbaar in het Nederlands, Frans of het Engels. Ze wordt met kennis van zaken en vol enthousiasme gegeven door werknemers van de brouwerij. In verband met de strenge regels qua hygiëne kan je jammer genoeg, in tegenstelling tot vroeger, niet meer heel de brouwerij bezoeken. Ook de bottelarij is niet meer op de site aanwezig. Ondanks deze beperkingen blijft de rondleiding zeker de moeite, mede dankzij het enthousiasme van de gids. Ook het inleidende filmpje is met gevoel voor humor duidelijk begrijpbaar voor jong en oud en vertelt meer over de geschiedenis van de brouwerij.

Ook bij Achouffe krijg je na de rondleiding de mogelijkheid om vier van hun biertjes te degusteren. De biertjes zijn natuurlijk voor volwassenen maar voor de kinderen is er bv ook speciaal “kabouterwater”. Wat voor onze dochter toch wel heel speciaal bleek te zijn. Het degusteren van de vier verschillende bieren (La Chouffe, MC Chouffe, Houblon Chouffe en Chouffe Soleil) gebeurde in een welbepaalde volgorde zodat de smaken het best tot hun recht komen. Bij elk biertje krijg je nog eens de uitleg door de gids waarop je moet letten qua smaak. Hierdoor krijgt de degustatie in de gezellige Auberge des Lutin net dat ietsje meer.

Na de degustatie is er nog de mogelijkheid om de bieren en aanverwanten producten aan te schaffen de de Chouffe Shop.

Een brouwerij bezoek bij de kabouters van Achouffe is zeker de moeite waard. Als je een midweek of weekend geniet van de rust in de Ardennen is dit een mooie aanvulling van je verblijf. De rondleiding kost 9€ (16+). Dit is incl degustatie en cadeautje. Kinderen jonger dan 12 mogen gratis binnen (incl “kabouterwater”). Kinderen tussen 12 en 15 jaar betalen 5€ (incl. frisdrankje bij de degustatie). Ivm de wetgeving met betrekking tot reclame voor alcoholproducten krijgen kinderen onder de 16 jaar geen cadeautje.

Een brouwerijbezoek dient wel minimum 14 dagen op voorhand gereserveerd te worden.


Omslagfoto: © brouwerij Achouffe

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties