De Kalmthoutse Heide
De wijde wereld in Foto's Yentl

#staycation: De Kalmthoutse Heide

2020, Wat een jaar! Nadat onze paasvakantie al in het water viel door Covid-19, werd de geplande reis in onze zomervakantie ook nog eens van ons lijstje geschrapt. En ook de herfstvakantie zal er eentje zijn die we noodgedwongen zullen moeten doorbrengen als een staycation. Gelukkig zijn er nog verschillende dingen die je mag en kan doen tijdens zo’n noodgedwongen ‘stay-at-home’ vakantie. Zo gingen we de laatste dag van de grote vakantie wandelen naar de Kalmthoutse Heide.

De Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide of zoals het zo mooi officieel heet Grenspark Kalmthoutse Heide is een natuurdomein dat ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Meer bepaald in de gemeenten Kalmthout, Essen, Stabroek, Putte aan Belgische zijde en Putte, Ossendrecht op Nederlands grondgebied. Het natuurgebied is zo’n 60 km² groot, maar voelt grenzeloos, eindeloos. Dit vanwege de grote diversiteit in het landschap, bestaande uit heide, vennen, bossen en landduinen.

Naast een heel diverse fauna en flora is het Grenspark ook een stiltegebied. Dit wil zeggen dat je buiten de geluiden van de natuur, amper gebiedsvreemde geluiden zoals fabrieken en auto’s hoort in het natuurgebied. Ideaal om tot rust te komen terwijl je wandelt of fietst.

Wandelen

Door de Kalmthoutse Heide lopen heel wat fiets- en wandelpaden. En ook te paard kan je dit prachtig stukje natuur ontdekken op de ruim 30 km ruiterpaden. Wij kozen er eind augustus voor om te gaan wandelen en dus rustig te genieten van het landschap. Uit de verschillende wandelroutes kozen we ‘Wandelpad Schaap‘ uit. Een wandeling van zo’n 8,5 km waarmee je de diversiteit van dit prachtig stukje natuur ontdekt. Zo wandel je naast vennen, door duinen, door heidevelden en zelfs door bossen. Bovendien kom je onderweg ook nog een brandtoren. Beklim deze toren en aanschouw een prachtig zicht over heide en bossen.

‘Wandelpad Schaap’ laat je ook een deel wandelen in het begrazingsgebied van de schapen en de Galloway-runderen. Zij zijn de natuurlijke beheerders van een groot deel van het Grenspark. En ja, op onze wandeling kwamen we enkele van deze prachtige runderen tegen. De schapen? Neen, die waren goed verstopt. Naast deze grote viervoeters, hebben we ook nog enkele libellen, een kikker, een mestkever en een prachtige vlinder gespot. De slangen die in dit gebied leven, die bleven gelukkig voor de dames uit ons zicht ;-).

Grenspark De Kalmthoutse Heide met kinderen

De Kalmthoutse Heide is ook met kinderen zeer goed te doen. Onze achtjarige dochter wandelde flink de volle 8,5 km van ons gekozen wandelpad. En daarna zelfs nog extra km’s om toch maar een schat (over het geocachen later meer in een andere blogpost) te vinden. Maar er zijn ook wandelroutes op maat van kinderen. Zo heb je Natuurbeleefpad Konijn van zo’n 2 km lang. Ook Natuurpad Kortenhoeff is perfect om met je kindjes te doen. Op dit natuurpad van ongeveer 3 km kan je zelfs aan de hand van QR-codes meer leren over de natuur en opdrachten doen. Ook aan Toegangspoort De Vroente kan je met je kinderen bv naar het Bijenteeltmuseum. Heel wat mogelijkheden dus om tot rust te komen samen met jullie kindjes.

Wij hebben alvast enorm genoten van deze prachtige wandeling en plannen zeker nog bezoekjes aan Grenspark Kalmthoutse Heide. Misschien wel in onze ‘stay-at-home’ vakantie begin november.

Pin it
De Kalmthoutse Heide

Q: Zijn jullie al eens gaan wandelen / fietsen op de Kalmthoutse Heide?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties