Moestuin
Projecten Verbouwen

Wij hebben een moestuin

Afgelopen week was het ‘Week van de Korte Keten‘. Tijdens deze week werd er aandacht besteed aan de manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Zo ondersteun je de lokale landbouwers. Zij kunnen hierdoor hun prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument koop je verse en kwaliteitsvolle producten rechtstreeks van bij de boer. Dit zorgt voor minder voedselkilometers en verpakkingsafval.

Korte keten

Al enige tijd zijn hoevewinkels, zelfplukboerderijen, … aan een opmars bezig. Zeker ook met de hoge prijzen in de supermarkt vinden mensen het belangrijk om een eerlijke prijs voor hun producten te betalen. Ook ten huize Herrie kopen we de laatste jaren regelmatig producten in de korte keten. Zo hebben we hier in de gemeente een hoeveslager waar we regelmatig vlees kopen. Maar ook de appels, peren en aardappelen kopen we rechtstreeks bij de producent. Zelfs het ijsroom komt regelmatig van een zuivelhoeve. En voor speciale gelegenheden durven we ook onze aperitief bij de lokale brouwerij te halen.

Eigen moestuin

Wat ook bijdraagt aan de Korte Keten is een eigen moestuin. Natuurlijk heb je hier wel wat ruimte in je tuin voor nodig. Heb je dat niet dan is een vierkante meter tuin misschien wel de oplossing. Dit is ook ideaal om bijvoorbeeld salade en tomaten te kweken op een appartement. Zelf hadden wij de afgelopen jaren al zo’n vierkante meter tuin op ons terras staan waarin we salade en tomaten kweekten met succes. Dit jaar kozen we er dan voor om achteraan de tuin nog een extra stukje te voorzien als moestuin.

Aardappelen, tomaten, selder, …

Maar wat staat er eigenlijk allemaal in onze moestuin? Eigenlijk een beetje van alles wat we zelf lekker vinden natuurlijk of we kunnen verwerken in een lekkere soep of andere gerechten.

  • Aardappelen
  • Bleekselder (voor soep)
  • Tomaten (vijf verschillende soorten, waarvan 4 soorten die geënt zijn)
  • Uien
  • Pompoenen (2 soorten)
  • Rucola
  • Peterselie

Misschien dat we de volgende jaren andere dingen gaan planten. Tot hier toe schieten alles zaden en planten goed op. Er is slechts 1 tomatenplant gesneuveld, maar deze is ondertussen reeds vervangen door een nieuwe. Benieuwd of we binnenkort frietjes kunnen maken van ons eigen patatjes. Of komende winter een lekkere pompoensoep kunnen eten van pompoenen uit eigen kweek.

Q: Hebben jullie een moestuin? En zo ja, welke groentjes kweken jullie zelf?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties