#ouderzonden
Gedachtenkronkels Projecten

Relax and take it easy #ouderzonden

Enige tijd geleden vroeg Annelore (Compleet Geluk) mij of ik zin had, als ‘jonge’ papa, om mee te bloggen over #ouderzonden. Een project van haar en Romina (Big City Life). Ik had iets daarvoor al het bericht van Romina zien verschijnen en het leek me toen al iets om eens na te denken over het ouderschap. Na denken over het ouderschap klinkt misschien wat zwaar, het is eerder het ouderschap aftoetsen aan de zeven hoofdzonden nl. Superbia, Avaritia, Luxuria, Invidia, Gula, Ira en Acedia. De afgelopen weken heb ik samen met heel wat andere bloggers vertelt over onze #ouderzonden. Deze week zijn we aan beland bij de laatste hoofdzonden nl. Acedia.

Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid – vadsigheid) – 15 maart
Hoe ga je om met de druk die van jongs af aan op kinderen (en dus ook hun ouder(s)) gelegd wordt. Doe je mee aan de ratrace of ben je meer manana manana?

#ouderzonden: Acedia

De titel dekt hier alvast de lading. Hier is het dus meer van “manana manana”. Zeker op het gebied van druk leggen op de dochter. Presteren hoeft ze, gezien haar jonge leeftijd, zeker nog niet. Ze moet niet van de ene hobby naar de andere gebracht worden. Ze moet nu vooral nog ontdekken wat ze graag doet. Vanaf volgend schooljaar zal de druk zeker en vast al wat hoger liggen.

De druk die er nu nog niet is in de kleuterschool, komt er dan vast wel met de huiswerkjes. Leren schrijven, leren rekenen, leren lezen, … veel dingen die ze plots in het eerste leerjaar MOETEN kunnen. Daarom laten we ze nu nog vooral genieten en ontdekken. En zo merk je ook dat ze zelf al heel wat van die dingetjes wil leren op haar tempo. Zo probeert ze al te rekenen, probeert ze woordjes te lezen met de letters die ze kent en ook het naschrijven van woordjes lukt al aardig. Komt dit doordat we geen druk opleggen op het “kunnen”. Of is het uit eigen interesse? Of stimuleert het één het ander? Feit is dat ze het nog steeds plezant vindt om deze dingen te leren.

Misschien komt het wel door de ratrace en de druk die ouders op hun kinderen leggen, dat er veel kinderen schoolmoe zijn. Misschien moeten we als ouder ook eens op de rem durven staan en tegen onze kinderen zeggen “RELAX & TAKE IT EASY“. Net zoals wij dat op het werk af en toe moeten zouden kunnen doen. Zo kunnen we volgens mij niet alleen de schoolmoeheid aanpakken, maar ook onze eigen productiviteit op het werk verhogen. Niet dat de leerkrachten en de bazen dat graag zouden hebben. Want veelal gaan ze er vanuit “Time is money”, maar moeten we ook eens niet denken aan onze eigen mentale gezondheid. Denken aan ons eigen ipv aan de baas “zijn schoon ogen”?

Q: Doen jullie mee aan de ratrace van het leven? Of nemen jullie ook geregeld eens de voet van het gaspedaal?


Uitgelichte afbeelding: rawpixel.com op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties