Grimbergen
Favorites Projecten

Grimbergen: de legende van de Feniks

Als Belg houden we allemaal wel van de Bourgondische levensstijl. Lekker eten en op zijn tijd een lekker glas bier of wijn. Het was dan ook fijn om dankzij Trnd de afgelopen tijd enkele bieren te mogen testen/proeven van Grimbergen. De bieren van Grimbergen zijn abdijbieren afkomstig van de Abdij van Grimberen. Deze abdij werd gesticht in 1128. In de loop van de eeuwen werd ze jammer genoeg ook enkele keren vernietigd waarvan de eerste maal in 1142. Ook in 1566 en in 1798 trof het noodlot de abdij. Telkens werd ze wel terug opgebouwd. De paters van Grimbergen kozen daarom de feniks als embleem. Het teken van de eeuwige hergeboorte van hun abdij. Ook hun spreuk werd ter ere van de feniks geschreven: “ardet nec consumitur“, brandt maar vergaat niet.

Het Brouwproces

Grimbergen

De bieren

Wij mochten vijf verschillende varianten van het Grimbergen bier proeven nl. Blond, Fleur D’Abbaye, Dubbel, Hop Karakter, Tripel. Elk bier heeft zijn eigen karakter en smaak. Dit naargelang de ingrediënten waarmee en de manier waarop het bier wordt gebrouwen.

Blond

De blonde variant is een bier van hoge gisting (Alc. 6.7 % vol.). Het wordt gekenmerkt door zijn okerblonde kleur. Deze variant is licht fruitig en evenwichtig zoet-bitter. Het is een bier dat niet te zwaar valt en dat vonden onze gasten ideaal.

Dubbel

De tweede variant die we mochten proeven is de Dubbel (Alc. 6.5 % vol. ). Een bier met een dieprode kleur dankzij de mengeling van verschillende moutsoorten. Qua smaak is de Grimbergen Dubbel een zoet-bitter bier. Je proeft een een vleugje karamel in de afdronk. Het bier heeft een dubbele gisting ondergaan. Ondanks dat ik niet zo voor donkere bieren ben, kon deze variant mij zeker wel bekoren. Een ideaal biertje om ‘s avonds, in combinatie met wat (abdij)kaas, van te genieten.

Tripel

Een bier dat gebrouwen wordt met bleke moutsoorten. Deze geven aan de tripel (Alc. 9 % vol.) zijn diepe okerkleur. De Grimbergen Tripel heeft een bitter-zoete en pittige. Deze smaak ontstaat door blonde kandijsuiker te combineren met een subtiele mengeling van zachte en bittere hopsoorten. De Tripel is tevens een bier dat een nagisting op fles heeft. Net zoals bij andere bieren, is de tripel van Grimbergen één van mijn favorieten.

Hop Karakter

Grimbergen Hop Karakter (alc. 8,0% vol.) is, net zoals de tripel, een bier dat hergist op fles. Voor deze variant werd het brouwsel verrijkt met de beste aromatische hop. Dit geeft het bier een typische verfijnde bitterheid en hoppig karakter geeft. De specifieke smaak van hop kan mij ook wel bekoren in bier, dus ook in deze variant van Grimbergen.

Fleur D’Abbaye

De laatste variant die we mochten proeven is Fleur D’Abbaye (alc. 6,0% vol.). Grimbergen Fleur d’Abbaye is gebrouwen volgens origineel recept. Het werd verrijkt met hop en met toetsen van citrus en een vleugje vlierbloesem. Ook deze variant is blond van kleur. Het bier heeft naar onze mening iets minder koolzuur, waardoor het toch verrassend smaakt tov de andere bieren. Fleur D’Abbaye is zeker geen slecht bier, maar was bij de gasten die het proefden, het bier waar ze het minst enthousiast over waren van de vijf.

De bieren schenken

Meer info over het schenken van de bieren van Grimbergen.

Conclusie

De vijf varianten van het abdijbier van Grimbergen zijn stuk voor stuk bieren met een eigen karakter en smaak. Natuurlijk valt er over smaak te twisten maar bij het gezelschap waarmee ik de bieren proefden, was de tripel toch wel de favoriet. De variant die het minst in de smaak viel van de vijf was de Fleur d’Abbaye, welk op zich ook zeker geen slecht bier is.

De abdijbieren van Grimbergen zijn verkrijgbaar bij de meeste drankenhandels en supermarkten. Ook in de horeca, zowel binnen- als buitenland, tref je Grimbergen aan op de kaart. Naast de bieren is er ook nog lekkere Grimbergenkaas verkrijgbaar.

Q: Wat is jullie favoriete bier(variant)?


Ik ontving van Trnd een pakket van vijf bieren met bijhorende degustatie glazen. Dit had geen invloed over mijn mening over deze bieren.

Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
30 juli 2017 10:36

Ik drink eigenlijk nooit bier, dus ik heb er ook geen verstand van. Maar leuk om te zien hoe bier wordt gemaakt en dat er nog zoveel verschillen zijn tussen bieren!

30 juli 2017 10:45

Top! We zijn hier gek op Belgische bieren,. Leuk het verhaal te lezen

30 juli 2017 11:00

Ik ben niet zo van het bier, maar wel leuk om te lezen wat jouw mening was over de verschillende soorten bier! x A

sofiehoen
30 juli 2017 11:11

Ik drink zelf nooit bier en heb ook geen idee welke soorten bieren er bestaan. Toch erg interessant om dit te lezen!

30 juli 2017 11:13

Ik ben zelf geen grote bierdrinker, maar vind het wel heel erg interessant om het brouwproces te zien. Zelf woon ik dicht bij de ‘Cristal’-fabriek. Mijn vriend is dan weer afkomstig uit de buurt van Hoegaerden. Het is leuk om eens te weten te komen wat er nu IN die… Lees verder »

30 juli 2017 11:41

Als liefhebber (én in het verleden ook brouwerijen bezocht) is het leuk om weer eens te lezen hoe zo’n proces in zijn werk gaat. Vooral de infographic maakt dat mooi duidelijk.

30 juli 2017 13:19

Dat is leuk dat er zoveel verschil in biersoorten zit. Ik drink eigenlijk nooit bier heel af en toe eens een slokje. Wel leuk om te onthouden voor verjaardagen van wel bierdrinkers