Beleggen
De Online Wereld Projecten

Is beleggen mogelijk voor iedereen?

Wat is beleggen nu precies? Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Het doel is duidelijk om (extra) geld te verdienen. Veelal wordt er gedacht dat dit iets is voor mensen met veel geld. Maar de laatste jaren is dat zeker niet meer het geval. Ook de normale middenklasser kan tegenwoordig beleggen. Al doe je dit best wel met geld dat je (langere tijd) kan missen. Gelukkig kan dit zelfs met kleinere bedragen.

Waarin kan je beleggen?

Waarin kan je beleggen? Eigenlijk zo goed als in alles. Denk maar (digitale) kunst, wijn of whisky, vastgoed, … Om in deze dingen te beleggen heb je wel kapitaal nodig maar er zijn nog andere categorieën te onderscheiden waarbij je niet over het grote kapitaal hoeft te beschikken:

 • Aandelen: je handelt dan in de beurswaarde van een bedrijf.
 • Obligaties: je verhandelt uitgeschreven leningen van ondernemingen of overheden.
 • Grondstoffen: denk hierbij aan bijvoorbeeld goud en zilver.
 • Forex: hierbij handel je in valuta’s zoals de euro tegenover de dollar.
 • Opties: je koopt de mogelijkheid om een aandeel te kopen of verkopen.
 • Cryptocurrencies: hierbij handel je in digitale valuta’s zoals de Bitcoin.
 • Beleggingsfondsen: je belegt in een variatie aan financiële producten waaronder aandelen en obligaties.

Voor de modale man/vrouw in de straat is vooral de laatste categorie het interessantste. Hierbij kan je het risico spreiden en bouw je ook wat zekerheden in. Deze fondsen vind je veelal terug in de beleggingsplannen die de meeste banken aanbieden.

Wat is een beleggingsplan?

Een beleggingsplan is een formule om op geregelde tijdstippen te beleggen met een bedrag naar keuze. Zo kun je bijvoorbeeld instellen om elke maand 25 euro over te schrijven naar je beleggingsplan, net zoals je misschien een vast bedrag per maand laat overschrijven naar je spaarrekening. Aan dit beleggingsplan is natuurlijk wel een risico verbonden. Al beiden de meeste (groot)banken deze wel aan in verschillende gradaties.
 
Een beleggingsplan heeft enkele voordelen:

 • Je start kleinschalig, al vanaf 25 euro per storting in je beleggingsplan.
 • Je belegt tegen een gemiddelde instapkoers omdat je maandelijks belegt, zowel tijdens goede als tijdens moeilijke beursmaanden. 
 • Je vertrouwt op de expertise van fondsenbeheerder bij je bank. Hij/zij stuurt je fondsen bij in functie van wat er gebeurt op de financiële markten. 
 • Je pauzeert, stopt en herstart je beleggingsplan wanneer je maar wilt. 
 • Je jaarlijkse opbrengsten worden automatisch herbelegd, waardoor die op hun beurt voor nog meer rendement kunnen zorgen. 

Andere vormen van beleggen voor beginners

Niet iedere beginnende belegger heeft dezelfde voorkeuren en mogelijkheden. Je bank kan je er steeds bij helpen om de weg te vinden in de verschillende mogelijkheden. Start je liever met je wisselgeld of met een vast bedrag per maand? Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen.

 • Beleggen met je wisselgeld: dit is de meest laagdrempelige manier om te starten met beleggen. Hierbij worden de uitgave via je bankrekening, overschrijvingen of transacties met de bankkaart, afgerond naar de volgende euro. Doe je op één dag een aankoop van € 2,71, eentje van € 5,45 en een andere van €1,99 dan gaat er op het einde van de dag € 0.85 wisselgeld naar je beleggingsplan. Dit wordt opgespaard tot je € 10,00 hebt, waarna deze wordt geïnvesteerd in je beleggingsplan. Je kan het vergelijken zoals het kleingeld uit je portemonnee regelmatig in de spaarpot dumpen.
 • Beleggingsplan: Zet je liever elke maand een vast bedrag weg dan is daar ook een mogelijkheid toe. Zo kan je al vanaf € 25,00 per maand beleggen. Je stort dan elke maand een vast bedrag in je beleggingsplan waarmee de bank aan de slag gaat. Dergelijke laagdrempelige plannen kan je meestal ook zelf op pauze zetten, extra geld in storten of het bedrag verlagen.

Natuurlijk is beleggen steeds met de nodige risico’s. De aandelen en obligaties kunnen in waarde dalen. Gelukkig bouwen banken in dergelijke plannen heel wat veiligheden in die het risico enigszins beperken. Toch is het belangrijk om je op voorhand goed te informeren en te zorgen dat je belegt met geld dat je niet snel nodig hebt.

JA, ik beleg!

De afgelopen jaren was beleggen voor mij vooral wat zoeken en spelen. Met een klein bedrag kocht en verkocht ik aandelen en obligaties. Anders dan bij een beleggingsplan moet je bij dergelijke beleggingen best wel wat kennis hebben van de beurs en de verschillende aandelen- en obligatiemarkten. Het was dan ook snel duidelijk dat dit niet iets is voor mij. Gelukkig heb ik het kleine bedrag dat ik hiervoor voorzien had er met een beetje winst kunnen uithalen. Ook het beleggen in cryptomunten, voornamelijk Bitcoin, doe ik nog steeds voor een klein bedrag. In de loop van de periode is daarbij de winst toch al redelijk gegroeid. Al is het risico hier wel heel groot.

Na lang twijfelen, rekenen, inlezen, … heb ik sinds begin dit jaar het beleggen met wisselgeld bij mijn bank geactiveerd. Dit zijn niet de grote bedragen die opzij worden gezet, maar dit kleintje kan tegen de pensioengerechtigde leeftijd een mooie extraatje opleveren om bijvoorbeeld met op reis te gaan. Het beleggen met wisselgeld bij mijn financiële instelling kan ook ten allen tijde op pauze worden gezet, maar er kan ook extra worden gestort. Dan kan je gedurende een bepaalde periode het afgeronde bedrag x2 of zelfs x3 doen.

Q: Beleggen jullie al? En zo ja, in wat allemaal?


Uitgelichte afbeelding: Dylan Calluy op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties