Als boekenliefhebber ga ik de laatste tijd regelmatig naar de plaatselijke bibliotheek, maar af en toe koop ik ook een goed boek. En zoals bij vele verdwijnen de gekochte exemplaren die gelezen zijn voor lange tijd in de kast, waarna deze op een gegeven moment uitpuilt van de boeken. Om plaats te maken voor nieuwe boeken kan je ze bv verkopen op een rommelmarkt of tweedehandswebsite. Maar waarom niet op een gespecialiseerde boekenwebsite? Twee Belgische e-ondernemers Dieter Byttebier (31) en Michael van den Reym (30) ontwikkelde de afgelopen jaren hiervoor de website Books in Belgium, een gespecialiseerd platform waarop iedereen eenvoudig en veilig tweedehandsboeken kan kopen en verkopen. Met deze website wonnen ze in 2014 de Lean Startup Award van Startup Weekend Antwerpen en werden ze verder gecoached en ondersteund door KBC Start It.
Books in Belgium verkoopt zelf geen boeken maar handelt als tussenpersoon tussen kopers en verkopers van tweedehandsboeken. Als verkoper plaats je snel en eenvoudig je boek online en is het enkel wachten op een geïnteresseerde. Kopers kunnen zoeken in een uitgebreid assortiment tweedehandsboeken en de verkoop afhandelen met het gebruiksgemak van een hedendaagse webshop.
Ondanks de digitalisering van onze maatschappij blijft de boekenverkoop het in België nog redenlijk goed doen. Books in Belgium biedt, sinds de betalancering in maart 2016,via het platform al zo’n 155.000 boeken aan. Dit gaat van recente romans tot antiquariaat van honderden jaren oud. Naast de gebruikelijke particuliere verkopers hebben ook al verschillende professionele handelaars de weg gevonden naar het platform.
Dieter Byttebier, oprichter van Books in Belgium, vertelt: “Vlamingen kopen elk jaar voor bijna 200 miljoen euro aan nieuwe boeken. Met Books in Belgium willen we al deze schatten weer in roulatie brengen. Het is ook een laagdrempelige manier voor mensen om van hun gelezen boeken af te geraken en andere aan te kopen.”
Verkopen via Books in Belgium is tijdsbesparend
Om boeken te verkopen via Books in Belgium dien je een verkopersprofiel aan te maken. Als deze stap is afgerond kan je heel vlot je boek(en) te koop aanbieden. Door te zoeken op titel of uniek boeknummer (ISBN) krijg je meteen alle informatie van het boek aangeleverd. Hierna dien je enkel de prijs en de staat aangeven en je bent vertrokken. De zoekertjes worden verder automatisch beheerd en ook van de administratieve afhandeling moet je weinig aantrekken. Enkel verkochte boeken moet je zelf nog versturen. Het online zetten van een boek is gratis, bij een geslaagde verkoop ontvangt de verkoper tot 91% van de verkoopprijs. Een kleine commissie wordt afgehouden om het platform te kunnen blijven ontwikkelen.
Kopen? A piece of cake!
Voor kopers van tweedehandsboeken werkt het platform van Books in Belgium als een moderne webshop. Er is een uitgebreide zoekfunctie, je kan online betalen, bestellingen eenvoudig opvolgen en een boek terugsturen indien er iets mis mee zou zijn. Kopers kunnen, naargelang de instellingen van de verkoper, ook kiezen uit verschillende verzendopties zoals per post, via Kiala of zelfs bij de verkoper thuis afhalen.
Veilig, lokaal, sociaal
Dankzij hun platform Books in Belgium geven de oprichters de online tweedehands boekenmarkt een nieuwe boost geven. Dieter Byttebier: “De vaste boekenprijs komt eraan en bibliotheken hebben minder middelen dan vroeger. Het belang van tweedehandsexemplaren in het betaalbaar en beschikbaar houden van boeken zal enkel maar toenemen.”
Michael Van Den Reym, medeoprichter van Books in Belgium: “Met ons platform willen we de online verkoop van tweedehandsboeken niet alleen efficiënt, maar ook veilig maken. Doordat Books in Belgium optreedt als tussenpersoon en het online betalingsverkeer regelt, is er geen kans op bedrog door malafide verkopers.”
“Niet alles gebeurt echter online: de lokale en sociale component blijft maximaal behouden,” vult Dieter Byttebier aan. “Uit onze ervaring blijkt dat mensen graag kopen in hun directe omgeving. Niet alleen om verzendkosten uit te sparen, maar ook om andere boekenliefhebbers te ontmoeten en lokale handelaars te ondersteunen. Via Books in Belgium kunnen boeken dus ook worden afgehaald en ter plekke betaald.“
Binnenkort zal ik dan ook af en toe mijn “oude” boeken verkopen via dit platform.
Q: Ik ben alvast fan van dit nieuw platform. En jullie? Zouden jullie boeken kopen en verkopen via dit handig platform?
.@booksinbelgium: een boekenwinkel die er geen is https://t.co/0hXYCMAEek #herrieBE