Mijn leesgewoonten
Leesvoer

Lezen is belangrijk maar wat zijn mijn leesgewoonten?

Onlangs zag ik op YouTube een filmpje van Zondag met Lubach over het achteruitgaan van de leesvaardigheid bij Nederlandse jongeren. En ook in België gaat het niet de goede kant op met het lezen bij de jeugd. Lubach haalt o.a. het vak ‘begrijpend lezen’ aan als dooddoener van het afkalvend leesgenot bij jongeren. Ik kan het best begrijpen dat dit vak veel te theoretisch is in plaats van de essentie ‘een tekst begrijpen’. Gelukkig leest de dochter nog wel iets of wat graag en proberen wij onze leesgewoonten / leeskriebels door te geven aan haar.

Op één van de blogs die ik regelmatig lees kwam ik de ‘leesgewoonte-tag’ tegen. Ideaal om eens te zien wanneer en wat ik zoal lees tegenwoordig (en vroeger). Want ik probeer toch elke maand minstens één boek te lezen in mijn vrije tijd (buiten de recensie-exemplaren voor Ouder Blog.)

Mijn leesgewoonten!

Wanneer en hoe lang lees je?

Meestal lees ik ‘s avonds voor het slapen gaan nog een half uurtje tot een uurtje.

Waar lees je?

Meestal lees ik ‘s avonds in bed. In het weekend, als er wat tijd vrij is, is dit gewoon in de zetel.
In de lente en de (na)zomer kan dat ook gezellig op het terras onder de parasol met een lekker drankje erbij.

Koop je vaak boeken?

Momenteel ben ik bezig met de boeken uit mijn persoonlijke bibliotheek te lezen, in combinatie met de bib uit mijn gemeente. Maar als er een interessant boek verschijnt durf ik dit wel te kopen.

E-reader of boeken?

Dit hangt van het soort boeken af. Sommige boeken zijn nu eenmaal niet interessant om te lezen op een e-reader omdat ze veel afbeeldingen of foto’s bevatten.

Favoriete kinderboek?

Zoals zoveel mensen van mijn generatie zijn dit de boeken van Roald Dahl.

Favoriet genre?

Momenteel lees ik heel veel non-fictie, maar een goede misdaadroman of zelfs een feelgoodroman kan al eens op mijn nachtkastje belanden.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Ik heb niet echt een favoriete auteur. Het verhaal / onderwerp moet me aanspreken.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Heksenhoeve van An Janssens is toch wel een aanrader vind ik.

Fictie of non-fictie?

Ik heb niet bepaald een voorkeur, maar zoals eerder vermeld ben ik momenteel vooral in een non-fictie periode. Eigenlijk maakt het voor mij niet veel uit. Het belangrijkste is zoals bij de auteur, het verhaal / onderwerp moet me aanspreken.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Pieter Aspe – Pandora, niet omdat het zo’n super geweldig boek is (het is goed, daar niet van). Maar vooral omdat ik sindsdien terug meer ben beginnen lezen.

Q: Wat zijn jullie leesgewoonten?

Pin it
Mijn leesgewoonten

Deze vragenlijst vond ik bij Moederschip.
Uitgelichte afbeelding: Ben White op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
20 oktober 2020 18:35

Oh zo leuk om mijn lijstje hier terug te zien! Ja die Roald Dahl heeft echt wel een stempel gedrukt op onze generatie 🙂