Team Scheire
Favorites Gadgets & technologie

Team Scheire: een pareltje op het scherm

Af en toe komen er echte pareltjes op het “kleine” scherm. Veel van die pareltjes vind je meestal op kleinere zenders. Bij de VRT is dat dus op Canvas. Eén van die pareltjes is momenteel te bekijken nl. Team Scheire dat elke maandagavond om kwart na negen staat geprogrammeerd. In dit programma bedenkt Lieven Scheire samen met een aantal uitvinders en makers oplossingen voor de alledaagse problemen waar mensen met een fysieke en/of mentale beperking worstelen. 

Foto’s maken als blinde

De voorbije weken zagen we o.a. Cato passeren, een studente met een slaapprobleem. Zij raakt niet wakker, wat problemen geeft in haar dagdagelijkse leven. Maar ook Pluim, die ondanks zijn spierziekte met zijn vrouw wil blijven dansen. En voor Carmen, die haar broer verloor in een fietsongeval, zochten de makers een oplossing om haar veiliger te gaan voelen op de fiets. 

Allemaal kregen ze Scheire en een van zijn uitvinders/makers over de vloer. Zij bestudeerden het probleem en probeerden het daarna op te lossen. En dat kost bloed, zweet, tranen en slapeloze nachten. Iets wat Team Scheire heel goed laat zien. Heel dat verhaal levert daarom juist mooie televisie op. 

Niet alleen de persoon die geholpen wordt door de uitvinding, maar ook de uitvinder van een prototype, zie je glunderen wanneer iets precies doet waarvoor het ontwikkeld is!

Wanneer er na weken prutsen, vloeken en een hoop trial and error uiteindelijk toch een oplossing uit de bus komt, is niet alleen de uitvinder/maker heel gelukkig. Het is vooral de persoon die geholpen diende te worden die zich de koning/koningin te rijk voelt. Bovendien zijn de uitvindingen, waarvan nu prototypes gemaakt werden, ook ideaal om verder te ontwikkelen om zo heel wat andere mensen te kunnen helpen. TV met een goed doel dus.

Oordeel

Team Scheire is hoopgevende TV dat jammer genoeg wat verborgen zit in het zendschema. Het is een programma met een fantastische baseline waarvan zeker een tweede seizoen gemaakt mag worden. Het monteerwerk oogt misschien soms wat rommelig maar dat geeft, in mijn ogen, het programma juist dat tikkeltje extra charme mee. Lieven Scheire en zijn team zijn er met dit programma zeker in geslaagd een wezenlijk verschil te maken in de levens van de mensen waar ze met hun cameraploeg binnenvielen. Daarvoor alleen doe ik mijn hoedje af!

Team Scheire is nog enkele maandagen omstreeks kwart na negen te bekijken op Canvas. Aflevering gemist? Dan kan je deze terug kijken op VRT Nu!


Uitgelichte afbeelding: Canvas

Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
27 november 2018 17:07

Wij zijn hier ook gigantische fans van Team Scheire. Er zijn weinig programma’s die ik volg op de Vlaamse televisie, aangezien we geen kabelaansluiting hebben, maar voor Team Scheire heb ik een VRTnu account aangemaakt. Dat zegt al genoeg! 😛 Het is zo’n heerlijk écht, menselijk en, zoals je zelf… Lees verder »