Waze
De Online Wereld De wijde wereld in Gadgets & technologie

Waze: een slimme GPS app

Veel auto’s hebben tegenwoordig standaard een ingebouwde navigatie. Mits ikzelf nog met een ouder model rond rij, moet ik het doen met een draagbare navigatie. Tot voor kort werd de TomTom van de vriendin hiervoor gebruikt. Nog een model waar je steeds nieuwe kaartupdates moet aanschaffen. Een dure grap en ook niet altijd even accuraat met de vele wegen die veranderen. Op zoek dus naar een nieuwe GPS? Neen, niet direct want regelmatig kwam de naam “Waze” voorbij op de sociale media. Benieuwd of deze app mijn behoeftes kan/kon inwilligen.

Waze

Waze draait volledig om het bijdragen tot het gemeenschappelijk belang op de weg, namelijk veilig verkeer. Door bestuurders met elkaar te verbinden, helpt Waze een lokaal rijdende gemeenschap te ontwikkelen. Een gemeenschap die samenwerkt om de kwaliteit van ieders ritten te verbeteren. Dit door het doorgeven van obstakels op de weg, doorgeven van files en vertragingen, maar ook het influisteren van een snelheidscontrole. Door elkaar te helpen kan je misschien wel 5 minuten tijdswinst boeken op de gewoonlijke dagelijkse ritten en dit door het aanreiken van nieuwe ongekende routes.

Dus, hoe gaat het in z’n werk?

Als eerste meld je je aan bij het Waze netwerk. Je kan dan de app deels personaliseren en je voorkeuren instellen. Daarna is het tijd om te vertrekken. Na het ingeven van de bestemming, rijd je rond met de app op je smartphone en draag je reeds passief bij tot het verzamelen van verkeersinformatie. Dat is niet alles. Als gebruiker kan je ook een meer actieve rol opnemen. Je doet dit door het delen van meldingen over ongelukken, snelheidscontroles, gevaarlijke situaties op de weg. Zo informeer je andere gebruikers in je regio over wat hen op hun rit te wachten staat.

Bijhouden of afvoeren?

Ik gebruik Waze nu al een aantal weken. Dit voor korte ritten in de buurt maar ook langere ritten naar bv Nederland en Frankrijk zijn de revue al gepasseerd. In alle gevallen heeft de app zijn werk goed uitgevoerd. Ook bij wegenwerken, sportevenementen (denk maar aan de 10 miles in Antwerpen) en vernieuwde wegen is Waze goed op de hoogte van de afgesloten of veranderde wegen. Ook de overgang van de 90km/u naar 70km/u op de gewestwegen was snel in orde.

Om goed op de hoogte te blijven van obstakels op de weg of snelheidscontroles dien je wel je dataverbinding op te laten staan. Dit is echter geen ramp, want het dataverbruik van de app is beperkt tot enkele tientallen MB per rit. Doordat niet enkel je dataverbinding blijft aanstaan maar ook nog eens je GPS is het grootste probleem het verbruik van de batterij. Op mijn eigen OnePlus 3 had ik bij een volle batterij en een langere rit nog iets minder dan de helft van mijn capaciteit over. Maar een extra powerpack of een autolader voor langere ritten is zeker een aanrader.

Conclusie

Al bij al ben ik zeker fan van de Waze app en zal hem zeker blijven gebruiken. Zou ik hem aanraden? Ook daarop wil ik volmondig ja antwoorden. De kaarten zijn zeer accuraat. Bij grote evenementen zoals loop- of wielerwedstrijden en wegenwerken, worden de afgesloten wegen goed aangeduid. Bij gewijzigde verkeerssituaties, denk maar aan verlaagde snelheden in dorpen, kan je dit makkelijk doorgeven via de app. Ook files en vertragingen zijn vrij up to date en kan je zelf doorgeven. En dat beperkt zich gelukkig niet tot enkel de snelwegen. Het enige (kleinere) nadeel dat ik gedurende de afgelopen weken ondervond was het batterijverbruik, maar dat is jammer genoeg een gekend probleem bij apps die data- en GPS-verbruik nodig hebben.

Waze is beschikbaar voor Android en voor iOS.

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Walter Zuiderwijk
17 april 2019 15:14

ik kon alleen niet vinden hoe ik een account moest aanmaken