Mobilhome
De wijde wereld in Gedachtenkronkels Mobility

Met een mobilhome op reis?

We gaan op reis en we nemen mee …. Een gekend spelletje bij kindjes. Maar ook eentje die we stellen als we zelf op reis gaan. De afgelopen jaren is dat jammer genoeg beperkt gebleven tot enkele weekendjes weg. Maar ook daarvan kunnen we volop genieten. Toch hebben nog wel enkele dingen op onze bucketlist staan van reisjes. Zo is Italië nog steeds één van onze favoriete bestemmingen maar ook Bretagne (in Frankrijk) en bijvoorbeeld Zweden willen we nog doen. Meestal kiezen we voor reizen een hotel of vakantiewoning. Echter lijkt ons voor een tripje naar bijvoorbeeld Normandië en Zweden een mobilhome wel een ideale optie. De afgelopen tijd ging ik dan ook al eens op verkenning om de mogelijkheden van dit reismiddel te onderzoeken.

Mobilhome huren

Je kan een mobilhome kopen natuurlijk. Ideaal als je veel tijd hebt om op reis te gaan. Maar voor de meeste is het huren van dergelijk voertuig het interessantste. Bij het huren hou je best rekening met enkele zaken. Zo zal de periode waarin je op reis gaat al een groot deel van je kostprijs bepalen. Maar ook het aantal kilometer dat je aflegt bepaalt mee je prijs. In veel gevallen zijn er 1250 à 2000 km inbegrepen en moet je een 0,25 euro per extra km betalen. Plan dus goed op voorhand naar waar je trekt met betrekking jullie budget. Schoonmaken dien je natuurlijk zelf te doen, maar ook hier zijn veel verhuurders die dit voor zich nemen tegen betaling. Ook de waarborg moet je mee in je budget nemen, ook al krijg je deze normaal gezien als er geen schade is, mooi terug na je reis.

Rijden met een mobilhome

Voor de meeste mobilhomes die verhuurd worden heb je een rijbewijs B nodig (let hier goed op!). Desondanks dat je met een personenwagen vanaf je 18 mag rondrijden, leggen veel verhuurders een minimumleeftijd op van 23 à 25 jaar. Toch is het ook voor oudere bestuurders wennen als ze voor het eerst achter het stuur van zo’n klein huis op wielen kruipen.

Pas op voor de afmetingen

Ondanks dat het dashboard veel gelijkenissen vertoont met een gewone personenwagen is het rijden met een motorhome toch net iets anders. Vooral de afmetingen zijn heel wat groter. Een motorhome is niet alleen langer en hoger, maar vooral ook breder. Let daarom zeker goed op op smallere wegen, maar ook voor overhangende takken/struiken en lage bruggen kunnen een gevaar vormen. Kijk dus goed of er al dan niet hoogtebeperkingen zijn als je ergens een straat in draait.

Gebruik je spiegels

Ondanks dat de meeste campers een binnenspiegel hebben, heeft deze vooral nut om te zien wat er binnenin gebeurd. Bij het rijden gebruik je steeds je buitenspiegels. Dit niet alleen om het achterkomende verkeer te checken, maar ook om je dode hoek te monitoren. Om te parkeren zijn de nieuwste modellen van motorhomes tegenwoordig wel uitgerust met parkeersensoren en/of camera’s. Maar dit is voornamelijk een extra hulp bij het gebruik van de zijspiegels. Zorg dus voor je vertrekt dat deze spiegels goed afgesteld staan op jouw zithouding als bestuurder.

Anticiperen

De meeste mobilhomes kunnen wel vlot 120km/u halen, doch is het accelereren niet zo vinnig als een personenwagen. Ook de remafstand is beduidend langer. Omdat het voertuig ook hoger is, dien je ook rekening te houden met eventuele zijwind. Matig dus zeker je snelheid en hou steeds twee handen op je stuur. Zeker als je over een brug rijdt of een vrachtwagen passeert. Rij dus liefst defensief ipv offensief.

Kijk uit waar je parkeert

Eén van de voordelen van met een mobilhome op reis gaan is de mobiliteit. Je kan je verplaatsen wanneer je maar wil. Toch moet je rekeninghouden dat in bepaalde landen, zoals België, wild kamperen niet is toegestaan. Ook is het parkeren van een huis op wielen meestal verboden in steden. Het gebruik van randparkings en openbaar vervoer wordt in de meeste gevallen aangeraden. Ook parkeergarages is, gezien de hoogte van het voertuig, meestal een dikke no-go. Gelukkig zijn er bv in Frankrijk, heel wat speciaal ingerichte parkeerplaatsen voor mobilhomes. Meestal kan je daar ook het water bijvullen en het afvalwater achter laten. En overnachten op dergelijke plekken is geen probleem. Sta je op een camping? Zorg er dan steeds voor dat je aangedreven wielen (meestal de voorste) niet in een drassig deel van de kampeerplek staan. Anders zou je bij vertrek wel eens voor een verrassing komen te staan.

Wij gaan alvast verder op zoek naar een leuke bestemming en eventueel verhuurder om dit of volgend jaar eens met de mobilhome op reis te (kunnen) gaan.

Q: Zouden jullie overwegen om op reis te gaan met een motorhome?


Uitgelichte afbeelding: Alan Billyeald op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties