We kijken met zijn allen heel wat uren naar Youtube. Dit kan gaan van muziekvideo’s tot tutorials voor één of andere hobby, over vlogs. En in deze laatste categorie zijn er dan ook nog eens tientallen verschillende “stijlen” met allen hun eigen doelpubliek. Een doelpubliek dat bestaat uit soms tientallen trouwe volgers tot wel miljoenen. Maar of je nu een tiental volgers hebt of miljoenen, je moet je publiek steeds blijven boeien, wat niet altijd even makkelijk is. Het is meestal hard werken om de juiste en mooiste beelden vast te leggen en deze dan nog eens in een leuk filmpje van enkele (tientallen) minuten te gieten.
Eigen vlogjes
Dat harde werken onderschatten velen bij het vloggen. Dat heb ik nu al ondervonden voor mijn eigen vlogjes. Niet dat ik met de regelmaat van de klok gaat vloggen, maar het is gewoon leuk om van bv uitstapjes filmpjes in elkaar te knutselen en te ontdekken wat je allemaal kan met de voorhanden zijnde software. Geloof me, dat is veel. Er staan momenteel twee vlogjes van mij online en het kwaliteitsverschil is groot. Niet alleen door het verbeteren van de camera, van een Sony DSC-W320 naar Panasonic DC-TZ90. Maar ook de manier van de onderwerpen in beeld te brengen is al heel wat veranderd. Ook het werken met de editingsoftware verloopt al wat vlotter. Al zal het nog wel een hele tijd duren vooraleer ik echt flitsende filmpjes eruit kan toveren.
Bakken vol geld?
Waarom vloggen? Voor het geld? Want volgens sommige media en de publieke opinie is het wereldje van het vloggen toch een ware goudmijn. Laten we alvast die gedachten uit de wereld proberen te helpen. De vlogjes die ik maak en ga maken, zijn voornamelijk leuke herinneringen aan uitstapjes. Met het aantal kijkers die deze bereiken zal ik alvast niet de grote jackpot winnen qua inkomsten. Dus voor het geld zal ik al zeker niet vloggen (en ook niet bloggen trouwens). Niet tegenstaande er natuurlijk vloggers zijn die aardig hun boterham hiermee verdienen. Maar zij moeten hier dan ook keihard voor werken.
En geloof me, in België en Nederland zijn het zeker geen honderden die hier kunnen van leven. Diegene die van het vloggen hun beroep hebben kunnen maken, hebben daarnaast meestal ook nog andere inkomsten zoals merchandising, samenwerkingen met bedrijven, … Natuurlijk steekt het vele de ogen uit dat mensen zoals PewDepie, miljoenen euro’s verdienen of dat bv Enzo Knol een Porsche kon kopen door het vloggen. Maar zij zijn hier dan ook bijna 24/24 en 7/7 mee bezig. Laat je dus zeker niet misleiden door de € en $ tekens want vloggen doe je in de eerste plaats voor het plezier en niet voor het geld.
Uitgelichte afbeelding: Seth Doyle op Unsplash