Veel WordPress thema’s worden standaard in het Engels afgeleverd. Altijd leuk als je een internationaal doelpubliek hebt. Maar wat als je bezoekers voornamelijk uit Vlaanderen of Nederland komen. Zou het dan niet leuk zijn om je WordPress website aan te bieden in het Nederlands? Zou het dan niet handig zijn op WordPress te vertalen?
Je kan dan bijvoorbeeld het internet uitpluizen op zoek naar een Nederlandse versie van het thema dat je leuk vindt. Of je kan in de broncode beginnen zoeken naar de woorden die vertaald kunnen worden. Maar het hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Verschillende thema’s komen worden reeds aangeboden met taalbestanden. En dan vooral de premiumthema’s die je kan aanschaffen bij bijvoorbeeld Themeforest.
Deze taalbestanden vind je terug in de map “languages” van je WordPress thema. Je kan deze natuurlijk bewerken met een teksteditor en dan opslaan als “nl_NL” (voor de Nederlandse vertaling). Maar het kan ook zeer overzichtelijk met het programma Poedit. Hierin kan je het oorspronkelijke taalbestand openen (*.po) en dan mooi alles op een overzichtelijke manier vertalen. Tevens kan je ook opmerkingen toevoegen aan bepaalde regels. Let wel op de html-code (<span>tekst</span of %1$s) die soms mee in het taalbestand staat. Neem deze altijd mee over, anders dreigt je site niet meer (deftig) te werken. Ook hier kan je via “Bestand” – “Opslaan als” je nieuwe vertaling opslaan (nl_NL voor de Nederlandse vertaling). Wil je het WordPress thema vertalen naar andere talen kan je de taalcodes vinden op Gnu.org.
Nadat je taalbestand is opgeslaan in de map “languages” van je WordPress thema dien je het nog up te loaden. Let op dat je zowel het “*.mo” als het “*.po” bestand in de betreffende map plaatst. Doch zal je website niet altijd direct vertaald zijn naar het Nederlands (of een andere taal die je wou). Je zal hiervoor nog het configuratie bestand moeten aanpassen. Download uit de root-folder het bestand “wp-config.php” en zoek naar de regel “define (‘WPLANG’, ”);“. Hier voeg je dan jou taalcode toe, waardoor je bv. “define (‘WPLANG’, ‘nl_NL’);” krijgt. Upload nu je “wp-config.php” bestand weer en je zal zien dat je WordPress-website nu wel in de juiste taal wordt weergegeven.
Maar niet elk thema heeft een taalbestand. Ook hiervoor biedt Poedit een oplossing. Echter zal je hiervoor de betalende versie (€15,27) moeten aanschaffen. Dankzij Poedit Pro kan je dan vertalingen van je WordPress thema van scratch af aanmaken. Poedit zal je WordPress thema hiervoor analyseren en een groot deel zelf instellen. Met Poedit kan je trouwens buiten de WordPress thema’s ook plugins gaan vertalen. Hiervoor ga je juist hetzelfde te werk als voor je thema’s.
WordPress: thema vertalen http://t.co/qlVIP4Slht #Poedit #Wordpress