Het lezen afgelopen jaar was niet echt om over naar huis te schrijven. Mijn doelstelling om 12 boeken te lezen in 2023 werd niet gehaald (hopelijk dit jaar beter). Doch is me wel gelukt om wat de laatste maanden nog enkele fijne boeken uit te lezen. Zo lagen op mijn nachtkastje o.a. Flikstories, Aspe: Reünie en De Afrekening. Ik lees verschillende genres wel graag, maar misdaadverhalen genieten toch wel mijn voorkeur.
Christian De Coninck – Flikstories
Christian De Coninck werkte veertig jaar lang bij de Politie Brussel Hoofdstad, als commissaris en later ook als woordvoerder. Sinds 1 februari 2022 is hij met pensioen. Naast heel wat misdaadroman geschreven te hebben was het nu tijd om een verhaal over zijn lange carrière bij de politie neer te schrijven. In ‘Flikstories’ blikt Christian De Coninck in 61 verhalen terug op zijn professionele carrière. Christian neemt de lezer mee in de wereld van de politie: een wereld van geweld, van bloed, van misdrijven, van angst en van solidariteit. Hij vertelt niet alleen over spraakmakende zaken zoals de terreur van de CCC, EURO 2000 of de ontsnapping van Bajrami, Lacroix en Kaplan. Maar ook over kleinere zaken zoals bedelaars, winkel- en andere domme dieven… De auteur vertelt zijn verhaal op een vlotte manier. Je wordt echt meegezogen in de verhalen, maar je merkt duidelijk dat humor ook belangrijk is in heel zijn carrière. Ik vind het zeker een aanrader als je meer wilt weten over het werk van een politieagent.
Beoordeling: ****
Aspe: Reünie
In Reünie maken we kennis met een jonge, nog wat meer opgewekte Pieter van In. Het boek speelt zich af in de jaren ‘90, het begin van Pieter zijn carrière bij de Brugse politie. Van In werkt ook hier al samen met zijn partner Guido Versavel. Ook reflecteert hij dan al over de zaak met het gekende Duveltje. Jonas Boets legt hier heel duidelijk de relatie met eerder geschreven delen van Aspe, ook als is dit een prequel.
Qua schrijfstijl is Jonas Boets niet te vergelijken met Pieter Aspe. Zijn stijl is direct en bevat veel dialogen. Daardoor ga je als lezer gemakkelijk en snel door Reünie heen. Toch herken je heel wat elementen die de originele ‘Aspe’ verhalen zo kenmerkte. Je merkt wel dat de auteur zich goed heeft ingelezen in het leven van de personages in ‘Aspe’. Boets weet de spanning goed op de bouwen en te behouden. Hij laat de lezer regelmatig twijfelen over de dader en mogelijke afloop van de ontluikende liefde van rechercheur Van In, die door het hele verhaal verweven is. Hierdoor is het einde toch wel verrassend.
Het is een grote uitdaging om in de voetsporen van de beroemde Aspe te treden. Jonas Boets heeft met Reünie wel laten zien dat hij zeker het talent en de kennis in huis heeft. Het is een goed verhaal met diverse psychologische en spannende aspecten. De auteur heeft duidelijk het gevoel van de personages kunnen overnemen en die gebruikt om het verhaal te laten aansluiten op de eerder geschreven delen. Het is zeker niet de oldskool Aspe, maar het zeker een mooie aanzet om de reeks verder te zetten.
Beoordeling: ***1/2
Christian De Coninck – De Afrekening
Na de ‘biografie’ Flikstories van Christian De Coninck was ik wel benieuwd naar de misdaadromans die de gewezen hoofdcommissaris schrijft. Toen De Afrekening op de deurmat viel, kwam hij dan ook direct op mijn nachtkastje te liggen. De gedegen kennis van De Coninck geeft je inzicht in de (samen)werking van de politie en hun vele protocollen en procedures zonder dat het verhaal saai wordt. Het verhaal triggerde me wel enorm (een huurmoordenaar die een bekende rechercheur moet vermoorden). De personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal leest enorm vlot. Ook hier weet de auteur spanning te combineren met de nodige humor. Ik ben alvast fan en ga zeker zijn eerdere boeken lezen. Het plot van De Afrekening – zeker met de nevenverhalen – lijkt me echt ‘verfilmbaar’.
Beoordeling: ****
Disclaimer: Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij we een vorm van vergoeding hebben ontvangen. Meer informatie in ons privacybeleid (artikel 8).