Heksenhoeve
Leesvoer

Heksenhoeve: een spannend fantasy boek

Voor Ouder Blog ontvangen ik regelmatig leuke kinder- en jeugdboeken. Altijd fijn om te zien dat er zoveel verschillende boeken zijn voor onze kinderen. Maar goed ook, want niet iedereen heeft de zelfde smaak. Want het is toch belangrijk dat ook jonge kinderen graag lezen. Dat is toch één van de elementen die je vormen in het leven. Maar naast boeken voor Ouder Blog, ontvang ik heel soms ook eens een boek voor mezelf. Het was dan ook een leuke verrassing dat ik voor de zomer Heksenhoeve van An Janssens bij de post mocht ontvangen. Op het eerste zicht is Heksenhoeve niet direct een boek uit mijn genre, maar hé je moet open staan om af en toe eens iets nieuws te ontdekken. Bovendien hoorde ik veel goeds over dit boek rondwaaien. Ik was dan ook enorm benieuwd.

Heksenhoeve

In het Meerdaalwoud staat een verscholen boerderij. Wandelpaden lopen er ver omheen, geen konijn of hert waagt zich in de buurt en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden: er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Maar wie of wat houdt de bewoners daar… en hoe kunnen zij iets te maken hebben met de moord op een studente, tien kilometer verderop in het bruisende Leuven?

Vragen voor Sander Dats. Hij is slechts het hulpje bij de federale politie en door zijn allesoverheersende teldwang is hij het mikpunt van spot, maar dit is zijn kans om zich te bewijzen. De zaak neemt echter een onverwachte wending wanneer Sanders ex Anouk op de Heksenhoeve terechtkomt en de bewoners haar niet meer laten gaan.

An Janssens

Heksenhoeve was ook het eerste boek dat ik van An Janssens las. Zij had hiervoor al reeds de Drakentrilogie geschreven, welke ook zeer goede recensies ontving. Ik begon dus zonder te hoge verwachtingen aan het boek. Doch werd het al duidelijk van bij het eerste hoofdstuk dat het een (zeer) goed boek zou zijn. De omschrijven van Leuven en het Meerdaalwoud worden mooi verwoord, je kan je een mooi beeld vormen van deze streek. Perfect gedaan door An, mede door dat de setting een heel belangrijke rol speelt in het boek. Ook de tijd van het jaar, rond de eindejaarsperiode, speelt en grote rol in duistere sfeer die doorheen het boek dwaalt, heerlijk donker en duister. Je zou bijna schrik krijgen als je de volgende keer in een bos rondwandelt.

Het genre, Fantasy, is niet echt mijn ding. Maar toch … An Janssens heeft dit boek met zoveel overtuiging geschreven, dat ik Heksenhoeve zonder moeite, bijna in één ruk heb uitgelezen. Knap ook hoe ze de bovennatuurlijke elementen beschrijft, zonder te veel details. Bovendien paste de elementen perfect in de omgeving, waardoor het boek zeer veel aan geloofwaardigheid gewonnen heeft. Het zou zowaar een echt gebeurd verhaal kunnen zijn.

Maar niet alleen het verhaal kon mij boeien. Ook de manier van schrijven van An Janssens is een plezier om te lezen. Er verschijnen heel veel Nederlandstalige boeken, maar er zijn er niet zoveel waar het “Vloamsch” zo goed is verwerkt. Het taalgebruik, eigen aan sommige personages, draagt ook enorm mee aan de sfeer van dit boek. Chapeau voor de Nederlandse uitgeverij dat zij dit niet als struikelblok zagen.

Top of flop?

TOP, in dikke vette hoofdletters! Een echte aanrader, ook voor mensen die niet echt van het genre houden. Het boek blijft van begin tot het einde spannend en boeiend om te lezen. Zeker door het leuke taalgebruik. Bovendien zijn er af en toe subtiele momentjes waar er humor wordt gebruikt. Dit zorgt mee voor dat het boek vlot leest. Ik kijk alvast uit naar een volgend boek van An Janssens en de drakentrilogie staat ook nog op het lijstje van te lezen boeken voor volgend jaar.

Heksenhoeve is te koop bij de betere boekhandel en online bij o.a. Bol.com.


Ik ontving Heksenhoeve van An Janssens via uitgeverij Luitingh-Sijthoff. De recensie is volledig mijn gedacht van het boek.

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 januari 2018 07:45

[…] boeken die ik wou lezen. Maar tussen die 11 boeken zaten toch wel enkele pareltjes tussen. Zo was Heksenhoeve zelfs één van de beste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Het was niet echt het genre […]