groepsaankoop
De Online Wereld

Groepsaankoop elektriciteit: overstappen of niet?

Met de vrije markt van o.a. elektriciteit die al enkele jaren actief is in België loont het de moeite om op regelmatige basis de prijzen te vergelijken. Ikzelf doe die ook sinds enkele jaren via de VTEST op de website van de VREG. Hierdoor verhuisde ik een eerste keer in 2012 van Electrabel naar Elegant. Bij deze leverancier van groene stroom en gas bleef ik tot eind 2014. Bij prijsvergelijkingen bleven zij tot dan steeds de goedkoopste. Tot ik in 2014 via een groepsaankoop van de provincie Antwerpen een goedkoper aanbod kreeg van Essent. Vanaf januari 2015 mogen zij de elektriciteit leveren ten huize Herrie. Eerst op ons appartement in Deurne en nadien in ons huisje in het Waasland.

Omdat we een tijdje elektriciteit nodig hadden op twee adressen moest de verhuis ook deftig geregeld worden via onze leverancier. Dankzij de zorgen van Essent was dit helemaal geen probleem en werd de verhuis zonder problemen afgerond. Hoedje af voor de helpdesk via mail bij Essent. Nu we verhuist zijn naar een andere regio leek het mij dan ook weer opportuun om de prijzen te vergelijken. Via de VTEST bleek Essent ook zonder de groepsaankoop één van de goedkoopste leveranciers te zijn voor groene stroom in de regio. Ik zou dus nog een tijdje bij hen blijven.

Groepsaankoop

Dat was het plan. Tot ik informatie kreeg over enkele groepsaankopen voor elektriciteit (en gas). Bij zo’n groepsaankoop wordt er een soort veiling georganiseerd voor leveranciers van bv elektriciteit (en gas). Ik had me in het begin van dit jaar ingeschreven voor twee groepsaankopen. Eentje van de provincie Oost-Vlaanderen en eentje van mobiliteitsorganisatie VAB. Het was afwachten of we via deze groepsaankoop een betere prijs konden bekomen dan wat Essent ons nu aanbood. Eind februari kreeg ik dan van beide groepsaankopen het verdict.

Prijsvergelijken

Om de prijs te vergelijken van stroomleveranciers moet je onderscheid maken tussen twee delen op de energiefactuur. Aan de ene kant is er het variabel deel waarin het verbruik wordt aangerekend. Aan de andere kant is er het vaste deel waarin taksen (denk maar aan de Turteltaks) en vergoedingen voor de netbeheerders zitten. Om te weten welke aanbieder nu het goedkoopst is houden we enkel rekening met het variabel gedeelte van de factuur met andere woorden het abonnement bij de leverancier en de kostprijs (kWH). In mijn geval is het dus vergelijken tussen drie leveranciers nl Essent (de huidige met Vast Groen als contract), Lampiris (winnaar groepsaankoop VAB) en Eneco (winnaar bij de provincie Oost-Vlaanderen).

Hier ten huize Herrie hebben we een tweevoudige meter. Eén voor de dag en één voor tijdens de nacht. Wat toch een mooie besparing oplevert als we o.a. de (af)wasmachine ‘s nachts of in het weekend laten draaien. We zetten de tarieven eens even naast elkaar:

  • Essent: 6,89€cnt/kWh (dag) – 5,03€cnt/kWh (nacht) – 2,84€cnt/kWh (groene stroom & WarmteKracht koppeling)
  • Lampiris: 4,56€cnt/kWh (dag) – 3,25€cnt/kWh (nacht) – 2,78€cnt/kWh (groene stroom & WarmteKracht koppeling)
  • Eneco: 4,82€cnt/kWh (dag) – 3,45€cnt/kWh (nacht) – 2,80€cnt/kWh (groene stroom & WarmteKracht koppeling)

Daarnaast heb je bij elke leverancier ook een soort abonnement. Ook hier doen ze bij groepsaankopen een heel deel van hun prijs af en krijgen we grote verschillen in prijs.

  • Essent: 68,48€/jaar
  • Lampiris: 40€/jaar
  • Eneco: 25€/jaar

Als ik de drie leveranciers vergelijk zijn Lampiris en Eneco qua kost aan elkaar gewaagd. Dit dankzij de lage abonnementsprijs die Eneco hanteert. Met het huidige contract bij Essent is het dus duidelijk dat ik zo moeten verhuizen naar één van de twee aanbieders die de groepsaankoopveiling hebben gewonnen. Maar waarom verhuizen? Is er misschien bij de huidige leverancier geen goedkoper tarief mogelijk? Laten we eens vergelijken tussen mijn huidige contract “Vast Groen” met de andere optie bij Essent nl “C@re Groen” beide met contractduur van 1 jaar.

  • Vast Groen Essent: 6,89€cnt/kWh (dag) – 5,03€cnt/kWh (nacht) – 2,84€cnt/kWh (groene stroom & WarmteKracht koppeling) – 68,48€/jaar (abo)
  • C@re Groen Essent: 4,98€cnt/kWh (dag) – 3,12€cnt/kWh (nacht) – 2,84€cnt/kWh (groene stroom & WarmteKracht koppeling) – 34,23€/jaar (abo)

Door ook binnen je eigen leverancier eens de vergelijking te maken is het soms niet nodig om te verhuizen na bv een aanbieding bij een groepsaankoop. Zo kan je regelmatig bij je eigen leverancier goedkoper stroom (en/of gas) verkrijgen door een ander soort contract aan te gaan.

Beslissing

Qua prijs zitten de drie leveranciers van groene stroom vrij dicht bij elkaar. Zeker als ik een ander soort contract neem bij mijn huidige. Dus ging op zoek op het net naar reviews van deze “partners”. Naast reviews van gebruikers zelf is de dienstvergelijkingsmodule op de website van de VREG ook zeer handig hiervoor. Alle drie de leveranciers kun je makkelijk via de website contacteren. Ook Facebook en Twitter zijn mogelijkheden om in contact te komen. Vanop Twitter heb ik alvast een goede indruk gekregen van Eneco en Lampiris. Bij Eneco reageerde zelfs één van de managers op een bericht dat ik onlangs postte in voorbereiding van deze blogpost. Nog een pluspunt is de gratis klantenlijn bij Eneco. Deze is bij Lampiris en Essent een nummer tegen zonaal tarief.

Wil je face 2 face in contact komen met iemand van de firma dan kan dit enkel bij Eneco en Lampiris in hun klantencontactcenter. Essent heeft geen loket voor klanten. Wil je telefonische in contact komen dan zijn de openingsuren bij Essent en Lampiris weer interessanter. Beide zijn ‘s avond tot 19u telefonisch bereikbaar, terwijl Eneco om 18u reeds de hoorn van de haak legt. Maar bij Lampiris beginnen ze pas om 9u in tegenstelling tot de twee andere waar ze om 8u al uw vragen willen beantwoorden. Jammer dat geen van de drie een telefonische helpdesk heeft tot bv 22u zoals telecomaanbieders.

Op de vergelijker van de VREG kan je ook het aantal klachten zien die een leverancier ontvangt per 5000 klanten. Hier scoort Eneco opvallend goed met slechts 0,86 klachten. Terwijl Essent (2,88) en Lampiris (2,03) hier toch ruim boven zitten. Het is duidelijk dat de score voor dienstverlening hier overduidelijk in het voordeel van Eneco doorwegen naar mijn gevoel. In combinatie met de prijs die zij hanteerden bij de groepsaankoop voor de provincie Oost-Vlaanderen ben ik tot het besluit gekomen dat we na een periode Essent nog maar eens van stroomleverancier gaan veranderen. Eneco mag mij dus als nieuwe klant verwelkomen.

Q: Veranderen van stroomleverancier doen we duidelijk makkelijker dan bv van telecomoperator of bank. Het gaat ook veel makkelijker vind ik persoonlijk. Zeker bij telecom komen er heel wat extra kosten en stappen bij kijken om te veranderen. Denk maar aan nieuwe modem/router, nieuwe decoder, … Misschien moeten ze daar toch ook eens over nadenken, niet? Stappen jullie trouwens makkelijk over van bv stroomleverancier, telecomoperator, bank, …?

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties