Koffie
Reviews

Smaken verschillen: Nespresso vs Koffiemarkt

Een blogje dat al lang in mijn gedachten zat. Toch was het er nog nooit van gekomen om het te schrijven. Zoals sommige misschien al wel doorhadden ben ik een koffiedrinker. Er gaat bijna geen dag voorbij of ik drink wel minstens één tas. Meestal gewoon zwart, maar soms ook wel eens met een vleugje melk. Eigenlijk nooit suiker, want dat verpest toch wel de smaak, vind ik persoonlijk. Doch is er één moment dat er wel een beetje suiker gebruikt wordt. Dat is de cappuccino uit de automaat op het werk. Die is anders echt niet te drinken (sorry Pelican Rouge).

De koffie die thuis het vaakst gedronken wordt is eentje uit het Nespresso-toestel. Bij bezoek gaan we dan wel meestal voor koffie uit de standaard koffiemachine. Hiervoor kopen we meestal gewoon gemalen koffie. Doch is het hier de laatste tijd eigen gemalen bonen. En dat verschil proef je toch wel. Maar terug over naar het Nespresso-toestel. De verjaardag voor de corona-crisis ontving ik als cadeau een pakket met koffie voor mijn Nespresso-toestel. Dus was een test van deze koffie tov de vertrouwde Nespresso aan de orde.

Koffiemarkt

Net zoals voor Senseo, Dolce Gusto kan je ook voor Nespresso de cups of pads van andere merken vinden. De laatste jaren kom je af en toe online en offline reclame tegen voor Koffiemarkt, een Belgische webshop voor koffie. Voor mijn 39ste verjaardag ontving ik een pakket met verschillende smaken van Gran Maestro, met cups die compatibel zijn voor Nespresso-toestellen. Een fijn cadeau voor een koffiedrinker. Dus in plaats van de vertrouwde Nespresso-cups, dronk ik ‘s morgens een koffietje van Koffiemarkt.

Wat me direct opviel was dat er regelmatig cups waren die niet goed doorprikt konden worden. Hierdoor loopt er amper of geen koffie in de tas. Dit is natuurlijk ook niet ideaal voor het toestel zelf. Ook qua smaak was de koffie niet echt mijn ding. Ondanks dat sommige soorten ‘straf’ moesten zijn, smaakte ze meestal vrij flets. Ook was er niet echt veel smaakverschil tussen de verschillende soorten. Jammer eigenlijk, want het was een aangenaam cadeau om te ontvangen.

Nespresso

Sinds ik het Nespresso-toestel kreeg voor mijn 37ste verjaardag bestel ik minstens om de 5 maanden een voorraad via de website van Nespresso. Ook als er speciale edities uitkomen wordt er meestal een bestelling geplaatst. De keuze is daar steeds uitgebreid qua smaken. Zelf kies ik meestal voor de Lungo’s, aangevuld met een specialere soort zoals bv Caramel Crème Brûlée. Ook de Master Origins durven er wel eens bij te zitten.

Bij Nespresso is er tussen de verschillende soorten, duidelijk een smaakverschil. Ook heb je een duidelijke geur bij de verschillende smaken net zoals bij wijn. Je kan hierdoor bepaalde fruittoetsen gaan herkennen. Zo kan je bij Master Origins: Columbia duidelijk de geur van bessen ruiken. Bij Ispirazione Venezia herken je dan weer de geur van granen overgoten met een toets van caramel. Persoonlijk vind ik het aangenaam om ook de verschillende geuren bij koffie te kunnen waarnemen. Chapeau Nespresso.

Naast de goede smaak/geur kwaliteit is het ook fijn om te weten dat ze ook enorm inzetten op duurzaamheid. Zo kan je bij een bestelling je oude koffiecups meegeven met de koerier. Zo worden de cups gerecycleerd tot bv nieuwe cups of zelfs een fiets. En wordt de koffie verwerkt tot compost. Daarnaast wordt de koffie verwerkt in het land van oorsprong en vertrekken enkel de bonen richting Zwitserland om te kunnen mengen en branden. Bovendien krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun koffie.

Andere merken

Naast Nespresso worden er soms ook nog cups van andere merken in huis gehaald. Zo kan ik de koffie van Starbucks en L’Or ook wel smaken. Ook hier heb ik met de ‘namaak’-cups, in vergelijking met die van Koffiemarkt, nog geen problemen gehad. Ook de smaak bij deze merken is meer dan goed, met de nodige verschillen tussen de soorten.

Conclusie

Noem me een gewoontebeestje maar de koffie van Nespresso blijft toch mijn voorkeur uitdragen. Niet alleen door de duurzaamheid van het product. Maar vooral door de verschillende smaken/geuren. Qua prijs misschien iets duurder dan bv Starbucks of L’Or. Misschien ook een nadeel voor sommige is dat de Nespresso-koffie enkel online of in hun eigen Boutiques verkrijgbaar is. Al heb je tegenwoordig, voornamelijk rond Brussel, al Nespresso-cubes in delicatessezaken.

Van Koffiemarkt ben ik dan weer minder tevreden. Mogelijk had ik gewoon pech met de cups die van mindere kwaliteit waren, doch was de smaak ook niet echt wat ik van koffie verwacht.

Q: Hoe drinken jullie het liefst koffie? Of hebben jullie liever thee?


Uitgelichte afbeelding: Laura Chouette op Unsplash

Disclaimer: niets van deze koffie werd gesponsord. De koffie van Koffiemarkt kreeg ik cadeau op mijn verjaardag een hele tijd geleden. De andere koffie koop ik zelf.
Het blogartikel bevat enkele affiliate links.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties