JBL Bar 500
Gadgets & technologie Muziek Reviews

Review: JBL Bar 500

Al meer dan 10 jaar gebruikten we als geluidsbron voor onze TV een Samsung 5.1 surround-systeem. Dit om het mindere geluid van de TV te compenseren. Het 5.1 systeem was perfect in ons appartement vroeger. Daar konden we zonder problemen de kabels van de achterste speakers verbergen. In ons huidige huis is dat echter geen optie. We waren dan ook al enige tijd op zoek naar een oplossing. En na veel wikken en wegen is onze keuze uiteindelijk de JBL Bar 500 geworden.

Twijfel tussen Bar 500 & Bar 800

Door onze ervaring met verschillende JBL producten wisten we wat we konden verwachten van de geluidskwaliteit. Doch waren we er nog niet helemaal uit of we zouden kiezen tussen de Bar 500 of de Bar 800. Het voordeel van de Bar 800 zijn de twee afneembare speakers om het 5.1 geluid te ervaren zoals een echt surround-systeem. Dit ten opzichte van de Bar 500 die hiervoor zijn MultiBeam techniek gebruikt. Maar het voordeel van de afneembare speakers, kon ook wel, naar onze mening, het nadeel zijn. Voor het opladen heb je ofwel een extra kabel nodig ofwel hang je deze terug aan de soundbar. Dit lijkt toch wel het kwetsbare deel te kunnen zijn dat in het nadeel speelt voor de Bar 800. En dus besloten we te gaan voor de versie zonder afneembare versie, maar met de MultiBeam techniek

Onze ervaring met de JBL Bar 500

Bouw

De JBL Bar 500 heeft an sich niets opmerkelijks aan zijn formaat, de soundbar is ongeveer 1 meter breed, 5cm hoog en 10cm diep. Hij pas hierdoor op bijna alle TV-meubels. Heb je dit niet en hangt je TV vast aan de muur, voorziet JBL ook ophang beugels om de soundbar ook aan de muur te bevestigen.

De draadloze subwoofer is ongeveer 44cm hoog en 30cm breed en diep. Het is met andere woorden een serieus uit de kluiten gewassen geval. Subtiel wegstoppen zit er in vele gevallen dus niet bij. Zeker omdat je ook rekening moet houden met afstand tot de muur ivm de ideale prestaties van de subwoofer.

Zoals de meeste soortgenoten hebben de soundbar en de subwoofer een simpel zwart design, Je bestuurt de soundbar via de knopjes op de soundbar, de afstandsbediening of de JBL One app. Waarbij de afstandsbediening en de app toch onze voorkeur wegdragen.

De soundbar bevat ook een klein LED-scherm dat mooi is weggewerkt. Hierop wordt de simpelste informatie weergegeven, zoals bijvoorbeeld On / Off of het volume. Het scherm dooft automatisch na ongeveer 10 seconden zonder gebruik. Zo zorgen ze dus niet voor afleiding bij het TV-kijken.

Geluid

Net zoals de andere JBL producten die we in huis hebben is ook het geluid van deze soundbar prima. De mid en treble tonen zijn zelfs vrij goed. Ook de bass uit de subwoofer is bij het TV-kijken van series en films meer dan behoorlijk. Enkel bij muziek vind ik persoonlijk dat de subwoofer wat te kort schiet. 

Deze draadloze subwoofer is luid en krachtig, en je kan deze via de JBL app opschroeven. Alleen gaat deze subwoofer maar tot 35Hz. En dat merk je toch wel bij muziek die veelvuldig gebruik maakt van de echt lage tonen. Bij films en series valt dit net iets minder op.

Bij de fabrieksinstellingen van de soundbar is het geluid vrij goed afgesteld. Al kan je deze via de app nog verder aanpassen naar je eigen voorkeur. Dankzij de PureVoice functie die automatisch staat ingesteld worden de dialogen goed weergegeven. Toch wel een een toevoeging vind ik persoonlijk.

Ondanks het gemis van de extra achter speakers is de weergave van Dolby Atmos en surround sound aanwezig. Dit wordt mooi opgelost door de MultiBeam functie die aanwezig is bij deze soundbar. Bij het installeren van de soundbar dien je deze eerst te kalibreren. Zo houdt de soundbar rekening met de kamer waarin hij staat. Richt je deze ruimte anders in dan is het kalibreren zeker aangeraden om optimaal te kunnen genieten van het 5.1 surround geluid.

Tech

De JBL Bar 500 heeft toch een paar leuke technische snufjes, waarvan er enkele automatisch staan ingeschakeld. Veel van deze eigenschappen heeft hij van zijn grotere broers overgenomen. Vooral de JBL App heeft mij positief verrast. Het instellen van de soundbar was via de app in enkele tellen in orde inclusief het koppelen aan het WiFi-netwerk en Bluetooth van o.a. de Proximus Digicorder. Het fijne aan de app is dat de afstandsbediening hier ook in verwerkt zit. Zo spaar je batterijen uit en kan je de afstandsbediening aan de kant leggen.

Naast verbinden met WiFi en Bluetooth kan je ook connectie maken met de ingebouwde Chromecast. Zo kan je makkelijk films streamen vanaf een ander apparaat zoals je laptop of smartphone. De soundbar kan je bovendien ook bedienen met spraakassistentie zoals Alexa of Google.

De soundbar heeft meerdere aansluitingen. Zo verbind je de tv via een optische aansluiting of de HDMI arc. Ook heeft de Bar 500 nog 1 uitgaande HDMI aansluiting. En dat is toch één van de weinige minpuntjes, naast de in Europa niet werkende USB-poort. Je kan dus slechts één apparaat rechtstreeks aansluiten op je soundbar. Een mogelijke oplossing is werken met een HDMI splitter die dan bv een digicorder en spelconsole laat aansluiten.

Conclusie

De JBL Bar 500 is een krachtige soundbar met een draadloze subwoofer die een indrukwekkende geluidservaring biedt bij het kijken van films en series. Met een totaal vermogen van een 300 watt, Dolby Atmos en MultiBeam functie levert deze soundbar een helder en krachtig geluid welke je de 5.1 ervaring geeft zonder extra ‘rear-speakers’.

De strakke en moderne vormgeving past perfect bij elke tv en bovendien is hij eenvoudig te installeren. De bediening van de soundbar kan via de meegeleverde afstandsbediening of via de JBL One-app op je smartphone of tablet.

Dankzij de draadloze connectiviteit kan je eenvoudig je favoriete muziek, films of series streamen vanaf je smartphone, tablet of laptop. De Bar 500 ondersteunt Bluetooth en Wi-Fi, waardoor je ook toegang krijgt tot verschillende streamingdiensten zoals o.a. Spotify.

De draadloze subwoofer zorgt voor een goede bass-weergave die je een aangename thuisbioscoopervaring doet ervaren. Doordat de subwoofer draadloos verbindt met de soundbar kan je deze overal plaatsen waar je wilt. Enkel een stopcontact is nodig om hem van stroom te voorzien.

Kortom, de JBL Bar 500 is voor mij een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een degelijke soundbar met goede geluidsweergave. Ook de verschillende connectiviteitsmogelijkheden zijn een pluspunt net als de JBL One-app. Wil je toch nog extra ‘rear-speakers’ om de bioscoopervaring in huis te halen dan is de Bar 800, Bar 1000 of Bar 1300.


Disclaimer: Het product werd volledig zelf aangeschaft. De inhoudelijke verwerking is de volledige verantwoordelijkheid van HerrieBE.

JBL Bar 500
Review: JBL Bar 500
Bouwkwaliteit
9
Geluid
8
Bediening
9
Afwerking
MultiBeam
Dolby Atmos
JBL One app
Bassdiepte bij muziek
Niet actieve USB-poort
Slechts 1 HDMI aansluiting
8.7
Te koop bij o.a.
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties