Fake News
De Online Wereld Leesvoer

Gelezen: De Fake News Files van Maarten Schenk

De laatste jaren hoor je vaker en vaker over fake news. Zeker de vorige Amerikaanse president Trump gebruikte de uitdrukking te pas en te onpas. Ook in ons eigen kleine België durven bepaalde politiekers alles wel eens over de kam van ‘fake news’ te scheren.

Gelukkig zijn er wat mensen en organisaties die de waterval van fake news verhalen onderzoeken en eventueel weerleggen. Eén van de mensen die zich met deze onderzoeken bezighoudt is zowaar een Belg nl Maarten Schenk.

Maarten Schenk

Maarten kan je zien als één van de pioniers in de blogwereld met in het verleden zijn blog blogologie.be. Tevens was hij de project manager achter het ooit populaire skynetblogs.be platform. Dankzij dit platform kon iedereen een eigen blog starten. Tevens is hij de oprichter van Trendolizer. Een tool om te zien welke online berichten er trending zijn in een bepaald land of regio. Dankzij Trendolizer is Maarten ook één de mede-oprichters van Leadstories, een platform om fake news te onderzoeken. En over dat alles heeft hij een boek geschreven.

De Fake News Files

Dat we meer en meer te maken hebben met ‘fake news’ heeft deels te maken met sociale media. Mensen geloven soms blindelings wat er online verschijnt. Ikzelf kijk wel kritisch naar wat er online verschijnt. Maar in mijn omgeving heb ik toch wel enkele mensen die soms er volledig mee weg zijn. En om ze dan te overtuigen in hun ongelijk is soms heel moeilijk. En daar duikt het gevaar op van al dat ‘fake news’.

Het was dan ook al enige tijd dat dit boek van Maarten op mijn te lezen lijstje stond. Omdat mijn eigen bibliotheek stilaan uitpuilt besloot ik de vraag te stellen aan de plaatselijke bibliotheek om ‘De Fake News Files’ op te nemen in hun collectie. En zo geschiedde waardoor ik het al allereerste kon uitlenen.

Non-fictie boeken durven nog wel eens saai zijn of langdradig. Niets van dit alles in dit werk van Maarten Schenk. Het boek leest enorm vlot, net alsof je op een avondje ergens ter loops in gesprek raakt met de auteur. Een verhaalstijl vol met anekdotes die mooi illustreren hoe alles de laatste jaren steeds gekker geworden is.

Maarten zorgt voor een mooi chronologische overzicht van hoe alles in zijn leven met ‘fake news’ is gelopen. Met achtergrond verhalen over o.a. bekende mensen en hun doodverklaring, Trump en Qanon, maar natuurlijk ook Covid-19 en de anti-vaxxers en zelfs Rusland. Allemaal grote momenten die zorgden en zorgen voor een stijging in valse nieuws verhalen.

Daarnaast legt hij ook mooi uit hoe veel van die verhalen gelinkt kunnen worden aan verschillende organisaties of mensen. Dit dankzij bepaalde technische features in zijn Trendolizer tool. Dankzij fingerprinting features kan de tool aan de hand van advertentie-id’s, Google Analytics codes, server ip’s, … de netwerken van heel wat fake news providers in kaart te brengen. 

Dankzij zijn kennis met Trendolizer lees je ook hoe Maarten mee aan de basis ligt van Leadstories. En hoe zij samen de strijd aan gaan tegen al die valse verhalen die het internet overspoelen. En dankzij deze expertise hebben ze ook weer een samenwerking met Facebook aan kunnen gaan om daar fake news berichten te kunnen aanduiden.

De Fake News Files van Maarten Schenk is echt een aanrader om te lezen. Je begrijpt daarna goed hoe en waarom al die valse berichten circuleren. Maar ook hoe bepaalde instanties deze proberen te ontmaskeren te werk gaan.


Uitgelichte afbeelding: Joshua Miranda
Disclaimer: Dit bericht bevat affiliate links.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties