Containerpark
Allerlei

Wat mag gratis naar het containerpark?

Als particulier, zelfstandige of bedrijf hebt u wellicht ook vaak afval waar u zo snel mogelijk van af wilt, om hier gemakkelijk van af te geraken, doet u best beroep op een containerpark. Wat mag gratis naar het containerpark en waarvoor moet u betalen? De prijs die u betaalt voor afvalverwerking hangt af van onder meer het soort afval en de hoeveelheid, maar eveneens van het containerpark waar u uw afval naartoe brengt. Naast de gemeentelijke containerparken zijn er immers ook privécontainerparken waar u terecht kunt met uw afval. Hieronder leest u hoe deze containerparken zich van elkaar onderscheiden en waar u het voordeligst uw afval kwijt kan.

Wat is het grote verschil tussen een privécontainerpark en een Gemeentelijk containerpark?

Privécontainerpark

Een privé containerpark is onafhankelijk van het lokale afvalbeleid, en recycleert en verwerkt daarom ook afval volgens hun eigen beleid. Bij de meeste privécontainerparken zijn zowel bedrijven als particulieren welkom. Deze privérecyclageparken kunnen ook erkend zijn door vlaamse overheidsdiensten en zijn daarom ook een een passend alternatief voor uw afval te verwerken.

Het zwaartepunt van een privérecyclagebedrijf ligt in de mogelijkheid om nieuwe grondstoffen te produceren uit verwerkt afval. Houtafval, steenpuin, groenafval, grond met stenen en andere afvalstromen worden er verwerkt tot grondstoffen zoals uitgezeefde grond, gebroken mengpuin, aanvulzand, enzovoort. Wat niet hergebruikt kan worden, wordt op een ecologisch verantwoorde manier afgevoerd.

Gemeentelijk containerpark

Containerparken van de gemeente zijn afvalintercommunales (zoals IVAGO, IMOG, MIROM, IVLA) die samen met de lokale besturen instaan voor het lokale afvalbeleid. Ze zijn erop gericht het afval te verwerken van de inwoners van de gemeente, en dit voornamelijk voor huishoudelijk afval.

Tegenwoordig wordt in vele gemeentelijke containerparken gewerkt via het DIFTAR-systeem, deze term staat voor ‘gedifferentieerde tarieven’. Dit betekent dat u betaalt per aangeboden hoeveelheid afval. De tarieven van DIFTAR-containerparken zijn echter niet overal gelijk.

Wat mag er gratis naar het containerpark van de gemeente? Sommige afvalintercommunales werken met fracties – namelijk een groene, oranje en rode fractie. De rode fractie is doorgaans een fractie waar u meteen moet betalen. De oranje zone is ook betalend, maar hier zijn ook vrijstellingen aan te pas tot een bepaalde hoeveelheid, de groene is daarentegen helemaal gratis. Bij andere DIFTAR-recyclageparken geldt een tarief voor om het even welk afval u binnenbrengt.

Wat zijn de voordelen van een privécontainerpark?

  • In een privécontainerpark maakt het niet uit of u met een kleine of grote hoeveelheid afval langskomt. Vaak betaalt u bij een gemeentelijk containerpark een minimumtarief voor een kleine hoeveelheid afval.
  • Bij gemeentelijke containerparken kunt u vaak niet als bedrijf en particulier terecht met uw afval. Bij een privécontainerpark is dit niet het geval, ongeacht uit welke gemeente. Particulieren en bedrijven moeten over het algemeen naar het containerpark dat behoort tot dezelfde afvalcommunale. Bij een privé containerpark zijn deze beperkingen helemaal niet aan de orde.
  • Uw afval sorteren in het containerpark gebeurt doorgaans ter plekke. U hoeft dit dus niet zelf te doen, in tegenstelling tot het gemeentelijk containerpark.
  • Privécontainerparken zijn onafhankelijk en zijn daarom ook niet gebonden aan de vaste tarieven van de gemeente. Voor veel afvalstromen – zoals bijvoorbeeld bouwafval – zijn ze dan ook goedkoper dan het gemeentelijk recyclagepark.

Wat zijn de nadelen van een privécontainerpark?

Één groot nadeel van een privécontainerpark is dat dat u soms niet met alle soorten afval terecht kan bij dit soort containerpark. U kan bijvoorbeeld geen gevaarlijk afval (behalve asbest), asfalt of gft-afval binnenbrengen. Maar omgekeerd geldt ook dat gemeentelijke containerparken niet alle afbalstromen verwerken. Bedrijven worden er regelmatig doorverwezen naar een privécontainerpark.

Wat mag gratis naar het containerpark?

Metalen kunt u meestal gratis naar het containerpark brengen, dit is natuurlijk afhankelijk van welke containers voorzien zijn. Er is ook de mogelijkheid om een tarief op maat te laten bepalen afhankelijk ban het type afval en de hoeveelheid. Heeft u frequent afval of bent u bezig met verbouwingen? Dan is het zeker aan te raden om de tarieven van uw gemeentelijk containerpark te vergelijken met dat van een privécontainerpark.


Uitgelichte afbeelding: Sigmund op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties