Wat is er toch aan de hand met het Belgische voetbal? Terwijl de Rode Duivels stilaan stijgen op de wereldranglijst dankzij spelers die vooral in topcompetities spelen. Zakt het voetbal in België steeds verder weg in het moeras. Verschillende clubs uit tweede kregen geen of op het nippertje een licentie voor betaald voetbal. Waardoor andere clubs zich benadeeld voelen en naar de rechtbank trekken. Om nog maar te zwijgen over het faillissement van Beerschot AC en de slechte financiën van andere clubs zoals bv mijn geliefd Antwerp. En wat doet de voetbalbond en de politiek? Het spelletje nog wat meer vervreemde van de liefhebbers die elke week enkele tientallen euro’s uitgeven om hun geliefde club in weer en wind aan het werk te zien.
Zo is er in eerste klasse de klucht van de play-offs. Dit om het niveau van het Belgische voetbal op te krikken. Maar in werkelijkheid zijn er nu slechts een tiental wedstrijden op het einde van het seizoen die wat spankracht hebben. En wat met tweede klasse en lager? Die worden liefst zover mogelijk uit de media gehouden door de voetbalbond. En dan hebben we het nog niet over de financiële inbreng van de KBVB. Terwijl in het buitenland het TV-contract ook wordt verdeeld met de tweedeklassers, is het in België huilen met de pet op. Zelfs voor de clubs onderaan in de JPL.
Maar ook de politiek en clubleiding is bezig om de supporters te verjagen uit de stadia. Zo werd er de afgelopen dagen veel gespeculeerd in verband met een mogelijke nieuwe club op’t Kiel nadat de stad Antwerpen de concessie van Beerschot had opgezegd. Eerst ging het nog over Waasland-Beveren, Sporting Lokeren of Wilrijk die mogelijk zouden verhuizen. Later werd het promovendus KV Oostende en gisteren plots vice-kampioen Zulte-Waregem. En die laatste piste zou zeer concreet zijn volgens vele bronnen. Maar wat heeft een club op de grens van Oost- en West-Vlaanderen te zoeken in Antwerpen? Geld of supporters? Volgens de bedenkers van deze “grap” wel.
Het geld!
Als we de geruchtenmolen mogen geloven staan er verschillende zakenmannen klaar met enkele miljoenen euro voor de nieuwe club. Ook zou de stad het geld voor het geplande gemeenschappelijke stadion willen investeren in een nieuw stadion voor deze club. Maar waarom werd het Antwerpse voetbal dan niet vroeger gesteund? Waarom moet er een nieuwe club komen terwijl er nog steeds twee echte Antwerpse clubs in de nationale reeksen spelen nl. R. Antwerp F.C. en Berchem Sport. Steun deze twee clubs dan ipv het geld te investeren in een club die geen binding heeft met de stad Antwerpen.
De supporters!
Nu Beerschot AC de boeken (noodgedwongen) heeft neergelegd hoopt men deze supporters te overtuigen om voor de nieuwe club te supporteren. Men vermoed, ja vermoed men is dus niet zeker, dat deze nieuwe club enkele duizenden fans kan aanspreken. Wat men wel vergeet is dat ook de supporters hun trots hebben. Deze supporters hebben trouwens ook geen binding met de nieuwe club die in het Olympische Stadion zou komen spelen (in dit geval Zulte-Waregem). En wat met de duizenden Antwerpfans en honderden Berchem Sport supporters? Die vergeet men duidelijk. Het is dus duidelijk dat de mensen achter deze plannen zuiver voor het geld kiezen en hun eigen prestige in plaats van met de gevoelens van vele duizenden voetbalsupporters in en rond Antwerpen, Zulte en Waregem. Het wordt dus tijd dat de supporters hun laten horen. Zo zou er o.a. in Antwerpen maandag al een protestactie komen van de Antwerpfans bij aanvang van de gemeenteraad en ook in Waregem plant men acties.
Maar niet enkel voor deze “verhuis” zouden de fans op straat moeten komen. Het zou mooi zijn moest de haat tussen de verschillende supportersclans eens even opzij worden geschoven om massaal op straat te komen. Een grote protestmars in Brussel om te laten zien aan de KBVB, politiek en media dat er ook met de fans rekening gehouden moet worden. In Frankrijk en Duitsland is dit reeds gelukt, dus waarom niet in België? En dan zijn er nog de clubs. Misschien moet de KBVB eens zijn licht opsteken in Duitsland qua clubstructuur. Daar hebben de supporters aandelen in de club waardoor deze financieel veel gezonder zijn dan in de rest van Europa. Zo’n 50+1 systeem samen met de herverdeling van de TV-gelden (elke club evenveel en dit in 1ste & 2de klasse waarbij 1ste wel iets meer ontvangt dan 2de) zou misschien wel het niveau in België kunnen opkrikken. Maar ja, net zoals met de infrastructuur lopen we in België wel nog enkele jaren achter. Tijd voor verandering in het Belgische voetbal?
Uitgelichte afbeelding: Dimitri Houtteman op Unsplash