#ouderzonde: Avaritia
Gedachtenkronkels Projecten

Wat deel ik niet met mijn kind? #ouderzonden

Enige tijd geleden vroeg Annelore (Compleet Geluk) mij of ik zin had, als ‘jonge’ papa, om mee te bloggen over #ouderzonden. Een project van haar en Romina (Big City Life). Ik had iets daarvoor al het bericht van Romina zien verschijnen en het leek me toen al iets om eens na te denken over het ouderschap. Na denken over het ouderschap klinkt misschien wat zwaar, het is eerder het ouderschap aftoetsen aan de zeven hoofdzonden nl. Superbia, Avaritia, Luxuria, Invidia, Gula, Ira en Acedia. De komende weken zal ik dus samen met heel wat andere bloggers vertellen over mijn #ouderzonden.

Avaritia (hebzucht – gierigheid) – 8 februari
Wat zou je nooit delen met je kinderen? Of kind?

Avaritia

Avaritia oftewel hebzucht in het Latijn, is één van de zeven hoofdzonden. Een zonde die van alle tijden is. Maar zeker in deze moderne tijden. We willen met zijn allen een leven waar we meer en meer vrije tijd hebben, maar tevens willen we ook meer en meer verdienen. Twee dingen die niet echt samen gaan, maar toch willen we het. Bovendien geven we deze denkwijze ook onbewust mee aan onze kinderen. Mede ook doordat het leven duurder wordt en alsmaar hectischer. Geen goede evolutie als je het mij vraagt. En ook eentje die ik niet graag wil delen met mijn kinderen.

Daarnaast zijn er eigenlijk niet veel dingen die we niet willen delen met de dochter. Natuurlijk moet je als ouder rekening houden met de leeftijd van je kinderen. Voor de rest moet je zoveel mogelijk dingen delen en zaken laten proberen. Want zoals de dochter hier regelmatig zegt “van proberen kan je leren”. En dat is ook zo, kinderen moeten proberen om nieuwe zaken te leren (kennen). Al moet je als ouder natuurlijk ook je kinderen een deeltje beschermen. Dit ook in functie van de leeftijd.

Hier thuis wordt dus veel gedeeld en dat niet alleen materiële zaken maar ook de immateriële. En als iets niet gedeeld kan worden, leggen we dit ook op een verstaanbare manier uit. In vele gevallen begrijpt ze dat dan ook. Eén van de belangrijkste zaken die we zeker altijd delen is beleefdheid en (naaste)liefde. Het zijn maar kleine dingen, maar persoonlijk vinden wij het belangrijk in een opvoeding. Want dat klein beetje (naasten)liefde is misschien wel het begin van wereldvrede 😉


Uitgelichte afbeelding: Element5 Digital op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties