Regelmatig zijn er bedrijfjes die een nieuw ‘social network’ op de mensheid lossen. Meestal zijn deze netwerksites heel hip tijdens de eerste maanden, maar sterven ze eens zo snel aan een stille dood. Wie kent Ello nog? Veelal omdat ze de concurrentie met de grote spelers Facebook en Twitter niet aankunnen. Ofwel omdat ze worden opgekocht door één van de grote spelers van het wereld wijde web. Al enige tijd probeert een nieuwe speler in deze booming business van de sociale netwerken zijn plaats te veroveren. Vero, een app op Android en IOS, is plots ook een hype aan het worden. De kranten staan er vol van en vele onder ons willen het uitproberen. Maar is Vero de hype wel waard? Is Vero nu echt de Instagr.am killer die ze proberen te zijn? Ik zocht het eens uit.
Wat is Vero?
Vero is een nieuw sociale netwerk. Al is nieuw hier relatief van de app zou al een hele tijd bestaan maar nu pas een hype aan het worden zijn. Met Vero, wat waarheid betekent, willen de makers de realiteit tonen. Een realiteit zonder rare algoritmes maar met een chronologische tijdlijn. Algoritmes die de charme hebben weggenomen van Instagr.am en Facebook. Maar Vero is veel meer dan Instagr.am. Je kan er namelijk ook tv-programma’s, nieuwsberichten, muziek, films of boeken op delen. Post je een link, dan kunnen je volgers ook gewoon gewoon deze link gaan bezoeken. Iets wat bij Instagr.am spijtig genoeg niet het geval is.
Om hun sociale netwerk app te ontwikkelen keek Vero goed naar de bestaande sociale media. Ze namen al het goede uit hun voorgangers over en probeerden deze nog te verbeteren. Zo heeft het de befaamde ‘kringen’ van Google+ overgenomen om je posts te delen. Bij Google+ kon je deze zelf nog aanmaken, maar bij Vero zijn deze beperkt tot 4 categorieën waaruit je kan kiezen om je posts te delen: volgers, kennissen, vrienden en goede vrienden. Ook hier bepaal je zelf wie je in welke groep toevoegt en dus ook wie wat te zien krijgt.
Qua connecties met andere personen heb je twee mogelijkheden. Je kan met iemand connecteren (zeg maar ‘vriendjes’ worden) of gewoon iemand volgen. Deze laatste optie zal je dan hoogstwaarschijnlijk gebruiken om bv merken of influencers te volgen. Een optie zoals deze ook wel terug te vinden is bij Facebook en op Google+.
Reclamevrij
Vele sociale netwerken zijn gratis, maar in ruil daarvan krijg je regelmatig gesponsorde berichten te zien. Bij Vero willen ze dit anders aanpakken. Zij beloven dat, naast het feit dat ze geen algoritmes gebruiken, ze ook reclamevrij zullen blijven. Een dure belofte, niet? Zeker omdat het onderhoud en ontwikkeling hopen geld kost. Dus er moet een verdienmodel zijn ingebouwd.
En dit is anders dan bij de huidige sociale netwerken. Het zou de bedoeling zijn om in de toekomst een soort abonnement te koppelen aan je account. Hierdoor hopen ze voldoende geld op te halen om hun diensten te blijven onderhouden. Een abonnement zou ongeveer een 5€ kosten. Oftewel de prijs van twee kopjes koffie.
Yeah of No?
Een nieuw sociaal netwerk heeft in het begin meestal te kampen met groei pijnen. Ook bij Vero is dit het geval. Zeker door de plotse toename van nieuwe gebruikers lag het netwerk plat of was het trager dan voorzien. Dit werkt soms teleurstellend voor nieuwe gebruikers. Ook het ingewikkelde ‘vriendjes maken’ zou volgens mij wel eens gebruikers kunnen afschrikken.
Wat wel in het voordeel speelt van Vero is de mogelijkheid om verschillende zaken te delen naast foto’s en video’s. Zo kan je makkelijk links delen met je volgers, maar ook muziek en boeken. Daarnaast kan je ook ergens ‘inchecken’ zoals op Facebook en bij Swarm. Leuke ideeën die allemaal vrij goed werken. Hierdoor kan deze app wel eens aan populariteit winnen. Of worden deze zaken wel ‘gestolen’ door bv Instagr.am om te verwerken in hun app.
Momenteel stelt Vero mij nog een beetje teleur. De traagheid van de app, al merk ik de laatste dagen wel verbetering, en de toch misschien wat duistere kant van het bedrijf achter de app, doen daar geen deugd aan. Ook het nog magere aantal Vlaamse gebruikers doet mij nog twijfelen om deze app lang te gaan gebruiken. Al moet ik toegeven dat het delen van links, muziek en boeken wel een leuke toevoeging is.