huismus
Allerlei Projecten

Vermist: de huismus

De huismus, ook wel bekend als Passer domesticus, is een van de meest voorkomende vogels ter wereld. Deze kleine vogelsoort is al honderden jaren nauw verbonden met de mens en komt vaak voor in stedelijke gebieden en dorpen. Toch is het al jarenlang één van de vogels waarvan de populatie gestaag aan het dalen is. Vogelbescherming Vlaanderen organiseert daarom in het laatste weekend van maart haar jaarlijkse telweekend.

Geschiedenis van de huismus

De huismus is een van de oudste en meest bekende vogelsoorten ter wereld. Het is niet precies bekend waar de huismus oorspronkelijk vandaan komt, maar de vogel heeft zich verspreid over grote delen van de wereld, van Europa tot Noord-Afrika, Azië en Australië.

De relatie tussen de mens en de huismus gaat terug tot de oudheid. De oude Egyptenaren beschouwden dit vogeltje als heilig en vereerden de vogel als symbool van vruchtbaarheid en geluk. Ook in de Griekse mythologie werd de huismus gezien als een symbool van geluk en was de vogel gewijd aan Aphrodite, de godin van de liefde.

Het kleine vogeltje heeft zich steeds aangepast aan de veranderende leefomstandigheden van de mens. Toen de mens zich begon te vestigen in steden en dorpen, volgde de huismus. De vogel profiteerde van de beschikbaarheid van voedsel in de vorm van granen, zaden en insecten die door de mens werden geproduceerd of achtergelaten.

Habitat en kenmerken

De huismus is een kleine zangvogel, ongeveer 14 cm lang en met een gewicht van 25-30 gram. Het mannetje heeft een grijsbruine kop en een zwarte bef, terwijl het vrouwtje een lichtbruine kop heeft en een lichtere bef. Beide geslachten hebben een bruine rug en vleugels, en een witte buik.

Huismussen zijn sociale vogels en leven in groepen. Ze broeden meestal in kolonies in nestkasten, gaten in gebouwen of tussen de struiken. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje en bestaat uit gras, takjes, veren en ander plantaardig materiaal.

Huismussen voeden zich voornamelijk met zaden, granen en insecten. Ze zijn vaak te zien bij voederbakken, waar ze concurreren met andere vogelsoorten om voedsel.

Bescherming van de huismus

Hoewel de huismus een van de meest voorkomende vogels ter wereld is, neemt de populatie in sommige delen van Europa en Noord-Amerika af. De reden hiervoor is niet precies bekend, maar het is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in de leefomgeving van de huismus, zoals verstedelijking en intensieve landbouw.

Om deze vogeltjes te beschermen, zijn er verschillende maatregelen die we kunnen nemen. Ten eerste kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende nestgelegenheid is voor de huismus, bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten.

Opsporing verzocht

Omdat na ruim 20 jaar tellen duidelijk is dat de populatie afneemt organiseert Vogelbescherming Vlaanderen zijn jaarlijks huismus-telweekend in het weekend van 25 en 26 maart. En dat tellen kost niet veel meer dan 10 minuutjes van je tijd. Je telt in die 10 minuten het aantal mannetjes van de huismus. Deze telling geef je dan door op de website van Vogelbescherming Vlaanderen.


Uitgelichte afbeelding: Vladyslav Dukhin via Pexels

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties