Weekendje Zuid-Holland
De wijde wereld in

Twee dagen in Zuid-Holland

Zo’n maand geleden trokken we er eens op uit met zijn tweetjes. Twee dagen weg zonder de dochter. Twee dagen naar Zuid-Holland. Een streek waar we enkel maar eens zijn doorgereden richting Schiphol of Amsterdam. Of waar we Rotterdam vluchtig bezochten. Maar nog nooit waren we daar twee dagen op citytrip.

Maar hoe kwamen we nu juist op Zuid-Holland? Ergens in het voorjaar hadden we een vakantiecheque van 1 overnachting gescoord via vakantieveilingen.be voor amper geld,  allé een pak minder dan je normaal betaald dus. Echter was Stephanie dit vergeten, dus zocht ik een hotel uit in een streek waar enkele leuke bezienswaardigheden waren. De keuze viel op Tulip Inn in Leiderdorp, met Leiden en Den Haag op enkele minuten rijden. Net als de Noordzeekust

Tulip Inn

De Tulip Inn is een goed standaard hotel. Het is ideaal als slaapplaats voor als je een citytrip maakt. We hadden een ruime kamer met een grote badkamer. Een badkamer met douche én bad. Wat eigenlijk toch niet meer zo’n vanzelfsprekend is. Van het eten kunnen we jammer genoeg niets zeggen. Op het moment dat we daar logeerden, onderging het restaurant een grondige verbouwing. Hierdoor was ook het ontbijt beperkt tot een ontbijtdoos met fruit, twee broodjes, versgeperst fruitsap en koffie of thee. Het avondeten genoten we in een all-you-can eat restaurant in een woonboulevard vlakbij.

Leiden en Katwijk aan Zee

Op de eerste dag van ons uitje bezochten we Leiden en Katwijk aan Zee. Leiden is, na Amsterdam, de stad met het meeste water binnen haar stadsgrenzen. Naast de oudste universiteit van Nederland, is Leiden ook de geboortestad van Rembrandt, de gekende Nederlandse kunstschilder. Bovendien staat in het centrum van Leiden nog de oudste bestaande voorbeeld van een burcht. De burcht is één van de ruim 2800 monumenten die Leiden rijk is. Zo kan je er o.a. verschillende nog werkende molens bewonderen. Wat ons ook opviel waren de vele kapperszaken die Leiden telt, waaronder nog enkele die helemaal je terug katapulteren naar grootmoedertijd.

Na ons bezoekje aan Leiden, besloten we om nog eventjes richting de kust te rijden. Dit was slechts enkele minuutjes rijden vanuit Leiden. In Katwijk aan Zee konden we, tijdens een strandwandeling, nog genieten van een prachtige zonsondergang. Bovendien heeft Katwijk enkele leuke strandbars en een fijne winkelstraat. Ik kan best geloven dat je hier in de zomer over de koppen kan lopen.

Den Haag

Na een goede nachtrust trokken we voor onze tweede en laatste dag Zuid-Holland naar Den Haag. Ondanks dat het Nederlandse parlement en de koning hier hun thuis hebben, is Den Haag niet de officiële hoofdstad van Nederland. Met ook zo goed als alle ambassades die zich hier hebben gevestigd, is het wel de feitelijke hoofdstad. Bovendien bevinden zich in Den Haag ook nog enkele internationale gerechtshoven. Deze zetelen in het Vredespaleis, een imposant gebouw daterend van het begin van de 20ste eeuw. Bij het Vredespaleis, staat een visitors centre waar je aan de hand van een gratis audiogids, een prachtig en vooral duidelijk beeld krijgt over de geschiedenis van het gebouw en de daar zetelende instellingen.

Naast de verschillende monumenten is Den Haag ook een ideale shoppingsstad. Naast de grote ketens, zijn er ook een hele hoop lokale zelfstandigen. Ze hebben daar een mooie mix gecreëerd. Ook de gekende hofleveranciers zijn duidelijk herkenbaar aan het logo in de etalage of aan de gevel. Ondanks dat het een redelijk groot winkelcentrum is met ook de nodige overdekte galerijen, blijft het redelijk gezellig. Zeker omdat er geen grote winkelboulevards zijn zoals de Meir in Antwerpen.

Naast het stadscentrum staat Den Haag ook bekend om zijn lange kustlijn met Kijkduin en Scheveningen als bekendste plaatsen. Ook heb je enkele attracties in de omgeving met name Madurodam, Familiepark Drievliet en Duinrell. Het was dan misschien wel onze eerste keer in deze streek van Nederland, maar zeker niet onze laatste.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties