Zomer 2021 staat gekend als een natte zomer. Eentje waar we net als de voorbije jaren aan staycation deden. We planden verschillende (coronaproof) uitstapjes. Eentje ervan bracht ons naar de hoofdstad van West-Vlaanderen nl Brugge. In verschillende toeristische brochures ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Maar is vooral gekend vanwege zijn historische straten, kronkelende grachten, sierlijke zwanen en charmante 16de-eeuwse beschermde Vlaamse trapgevels.
Wat te doen in Brugge?
De naam ‘Venetië van het noorden’ heeft het te danken aan de verschillende kanalen in het stadscentrum. Deze kanalen worden reien genoemd. Daarnaast is de historische binnenstad ook bijna volledig omringd door water. In de binnenstad loop je langsheen heel wat kleurige oude gebouwen. Er zijn al heel wat van deze gebouwen gerenoveerd, maar toch is er nog heel wat werk. Tussen al deze historische gebouwen zijn er heel wat leuke cafeetjes te vinden waar je kan genieten van de lokale bieren Brugse Zot en Straffe Hendrik. Ook opvallend is het aantal chocolade winkels waarvan de bekendste misschien wel The Chocolate Line is van Dominique Persoone. Uiteraard zijn er in Brugge ook de gekende winkels die we in elke stad wel tegenkomen.
Minnewaterpark en Begijnhof
Ons dagje Brugge begon aan het station waar we onze auto parkeerde. Ten opzichte van andere steden is parkeren hier relatief goedkoop. Wij betaalde voor een dag € 5,50. Vanaf het station is het trouwens maar enkele minuten wandelen tot in het historische centrum. Wij kozen om langsheen het water naar het Minnewaterpark te wandelen. Wat meteen een schot in de roos was vanwege het rustige, groene karakter. Het Minnewater en naastgelegen park zijn gelegen ten zuiden van de historische binnenstad. Voor de nieuwsgierigen onder ons, de naam is afkomstig van het middeleeuwse volksgeloof in ‘minnen’ of watergeesten, die bij voorkeur onder bruggen vertoefden.
Op een boogscheut van het Minnewaterpark, treffen we het prinselijke Begijnhof aan. Deze pittoreske 17de-eeuwse huisjes rondom een intieme tuin vol bomen zorgen dankzij hun pittoreske karakter en intimiteit voor een oase van rust. Ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de stadskern. Let op dat je zelf de rust niet verstoord door luidruchtig te zijn.
Sint-Salvatorskathedraal en het Heilige Bloed
Vanaf het Begijnhof wandelden we richting het echte stadscentrum. In de stadskern van Brugge kan je twee stadsbrouwerijen bezoeken waarvan familiebrouwerij De Halve Maan de bekendste is. Daarnaast zijn er ruim 27 katholieke kerken te vinden in Brugge. Waarvan er enkele zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Vlakbij het Brugse Belfort, welke hoog boven de huizen uitsteekt, ligt de Basiliek van het Heilige Bloed. Hier ligt het Heilig Bloed opgebaard welk ze elk jaar op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart in de Heilig Bloedprocessie vereren. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Elke dag is er in de Basiliek een uur tijd om dit Heilig Bloed te gaan bekijken.
Van de Basiliek trokken we langsheen de winkelstraten en concertgebouw ‘t Zand richting de Sint-Salvatorskathedraal. Deze kathedraal zijn ze volop aan het restaureren, maar is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Verwacht geen imposant gebouw zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen. Toch heeft de Sint-Salvatorskathedraal verschillende prachtige kunstwerken hangen en vallen ook de mooie glasramen op.
The Chocolate Line
Wat ons op viel tijdens het dagje Brugge waren het groot aantal chocoladewinkeltjes. We wisten al wel dat België gekend is om zijn chocolade, maar dat het zo goed verkoopt hadden we nooit gedacht. Omdat we wisten dat in Brugge één van de chocoladewinkels van Dominique Persoone zat, vonden we toch dat we ons eens mochten verwennen. De dochter is nog niet zo te vinden voor pralines dus kreeg ze van ons een chocoladeletter. Voor ons zelf kochten we een doosje praline. En we waren duidelijk niet de enige die een kwartiertje aanschuiven over hadden om een orgasme in de mond te ervaren. Want eerlijk … de pralines van The Chocolate Line zijn echt heerlijk.
De vier molens
Zoals we reeds vertelden is de historische binnenstad bijna volledig omgeven door water. Langsheen dat water is ook heel wat groen te vinden. Perfect om te wandelen. Deze rondgang gelegen aan de Brugse omwalling bevat nog 4 molens, de Sint-Janshuismolen, de Koeleweimolen, de Bonne-Chièremolen, de Nieuwe Papegaai. Toch wel opvallend zo in een stad. Van deze vier molens is wel enkel de Sint-Janhuysmolen nog te bezoeken.
Wat vonden van ‘Brugge die Scone’?
Wij genoten van een heerlijk dagje in deze door Unesco beschermde historische stad. Ze maken oprecht werk van de vele oude huizen te renoveren. Alleen de twee bekende winkelstraten vielen ons wat tegen. Mede dankzij de vele leegstand die ook hier zijn intrede heeft gedaan. De historische gebouwen die we bezochten waren zeker de moeite waard en een aanrader om zelf eens te gaan bewonderen. De naam ‘Venetië van het Noorden’ vonden we dan eerlijk gezegd wat overroepen en zou in onze ogen eerder thuishoren bij Gent, welke toch wat meer ‘kanaaltjes’ heeft binnen het historische centrum.
Wist je dat? Soms zal je boven de deuren van de Brugse huizen een leeuwtje opmerken. De Bruggelingen geloofden dat dit de boze geesten buiten hield.