Spotify
Muziek

To Spotify or not to Spotify?

To Spotify or not to Spotify? Dat vroeg ik me een twee weken geleden ook af. Het lijkt allemaal wel mooi. Miljoenen songs die voor het grijpen liggen om beluisterd te worden en dat gratis. Het lijkt alvast een mooi alternatief voor iTunes waar je, buiten de podcast, voor elk liedje moet betalen. Maar is het werkelijk zo mooi om waar te zijn? Ja en neen. Want er zijn toch heel wat beperkingen, maar ook heel wat voordelen. Laten we het eens overlopen.

 • Lokale muziek: Je hoeft niet telkens op zoek te gaan naar je muziekmappen op je PC. Bij de installatie van Spotify scant het je computer en toont het al je muziek. Ook de iTunes bibliotheek wordt zonder problemen weergegeven. Wil je dit niet kan je dit ook zeer makkelijk weer uitschakelen.
 • Wereldwijde muziekbibliotheek: Spotify heeft toegang tot miljoenen songs in zeer uiteenlopende genres. Dankzij de radiofunctie kan je zelfs je muziekkennis verbreden. Ideaal als je niet meer op de titel of uitvoerder kon komen.
 • Sociale media: Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Via Facebook deel je automatisch de muziek die je afspeelt via Spotify (ook dit kan je uitschakelen). Als je een goede song tegen komt, kan je dit ook zeer makkelijk delen met je vrienden (via Facebook, Twitter, …). Ook kan je via Spotify makkelijk muziek delen met je vrienden. Zo leer je misschien nog eens iets anders kennen.
 • Niet alleen op de computer: Wat Spotify zeer interessant maakt is dat de gigantische muziekbibliotheek niet beperkt blijft tot enkel je PC. Dankzij de Spotifty apps kan je makkelijk je muziek meenemen op je Android GSM of iPhone. Zeker als deze verbonden zijn met WIFI kan dit een meerwaarde bieden. Maar ook in offline modus kan je van Spotify genieten. Zo kan je, je smartphone of iPod makkelijk synchroniseren met Spotify. Nadeel van dit alles is wel dat dit niet gratis is. Deze opties zijn enkel beschikbaar in de betalende Spotify Premium.
 • Gratis of niet?: Spotify bestaat in drie versies nl. Gratis, Unlimited en Premium. Elke versie heeft zijn eigen voordelen. Zo kan je met de gratis versie de eerste 6 maanden ongelimiteerd muziek beluisteren. Hierna wordt dit beperkt tot max. 10u per maand en max. 5 keer per song. Ook dien je er de reclame bij te nemen. Dit hebben we echter niet als storend ondervonden de afgelopen weken.
  Spotify Unlimited geeft je voor 4€99 per maand ongelimiteerd gebruik van de muziekdatabase zonder de advertenties. Je kan hier de muziek wel niet met synchroniseren tussen PC en smartphone.
  Spotify Premium is dan het neusje van de zalm. Voor 9€99 krijg je ook hier onbeperkte toegang tot de muziek, maar kan je ook genieten van de offline modus, de synchronisatie met je smartphone, …
  Wat de verschillen allemaal zijn kan je terugvinden op de Spotify website.

Mijn oordeel: Op het eerste zicht een leuk programma als tegenhanger van de radio. Zeker de eerste zes maanden dankzij het gratis en onbeperkt beluisteren van de muziek. Daarna zal het toch wikken en wegen worden of het interessant blijft om Spotify te blijven gebruiken. 10u muziek is zeer weinig als je bv in het weekend er heel de dag wil van genieten. Maar is het dan de moeite waard om te betalen? Een simpele rekensom leert ons, dat je toch minstens 60€ per jaar moet uitgeven om onbeperkt te genieten. En hebben mensen dat over in tijden van crisis met een gratis alternatief in de vorm van radio? Ik wacht in elk geval nog af. Zeker omdat binnenkort de concurrent Deezer naar België komt en dit in samenwerking met Belgacom. Maar tot dan blijf ik wel genieten van de aangeboden muziek natuurlijk 😉

UPDATE: Sinds 2021 hebben zijn we toch overgeschakeld naar een Premium Duo abonnement.


Uitgelichte afbeelding: Omid Armin op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties