Na de COVID-19 crisis zijn we in een andere soort crisis terecht gekomen nl de energiecrisis. Alle soorten brandstof zijn enorm in prijs gestegen. Dit gaat van elektriciteit over diesel tot aardgas en zelfs brandhout. Dit heeft als gevolg dat ook andere producten in prijs stijgen en de mensen het moeilijker krijgen om alles te kunnen betalen. Vele onder ons zijn dus volop bezig met te besparen maar ook efficiënter zaken te gebruiken. Omdat de auto toch wel een belangrijk vervoersmiddel is. En ik eigenlijk wel graag met de auto rij heb ik enkele besparingstips waarmee we makkelijk enkele euro’s per maand kunnen winnen zonder echt aan ‘comfort’ in te boeten.
Defensief rijden
Een defensieve rijstijl zorgt er niet alleen voor dat je minder snel betrokken raakt bij een ongeval. Het helpt je ook brandstof besparen. Verander dus niet onnodig (veel) van rijstrook. Ook voldoende afstand houden op je voorligger is een manier van defensief rijden. Hierdoor zal je ook minder vaak bruusk moeten remmen en daarna weer (snel) moeten optrekken.
Rijd niet te snel
Te snel rijden zorgt er voor dat je wagen meer brandstof verbruikt. Zo is het meerverbruik van diesel of benzine wel 25% als je met 130 km/u over de snelweg rijdt tov 100 km/u. Bovendien heb je minder kans op snelheidsboetes. En we weten allemaal dat deze een hele smak geld kunnen kosten.
Uitbollen?
Ik heb het hier niet over uitbollen op het werk op vrijdagmiddag om alvast het weekend aan te vangen. Maar over het uitbollen van de auto bij het naderen van een voorziene hindernis zoals verkeerslichten of een verkeersdrempel. Zo laat je je auto afremmen op de motor zonder de koppeling in te drukken. Hiermee bespaar je ook brandstof. Indien nodig schakel je naar een lagere versnelling. Bij moderne wagens wordt bij het uitbollen zelfs de brandstoftoevoer afgesloten.
En rij je elektrisch? Dan laad je de batterij weer een beetje op.
Opruimen!
Je hebt het zelf al wel gemerkt als je op reis gaat of je neemt veel gerief mee naar het containerpark. Je auto zal door extra gewicht meer gaan verbruiken. Studies wijzen zelfs op zes procent meer verbruik als je een tiende meer gewicht meeneemt. Toch maar eens grote kuis houden in koffer van je wagen?
To cruisecontrole or not?
Veel van de hedendaagse wagens zijn uitgerust met cruisecontrole of een gelijkaardig systeem. Maak hiervan gebruik als je langere stukken aan een constante snelheid gaat rijden zoals op een snelweg. Een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling verbruikt minder diesel of benzine dan wanneer je altijd moet liggen versnellen.
Bandenspanning regelmatig controleren
Een goede bandenspanning is cruciaal. Je hebt het waarschijnlijk al wel eens gemerkt dat je moeilijker voorruit gaat als de banden van je fiets niet goed zijn opgeblazen. Net zo bij een auto. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk voor meer rolweerstand. Een meerverbruik van twee tot drie procent lijkt verwaarloosbaar, maar op langere tijd is dit toch een aardig bedrag dat je kan besparen. Bovendien slijten banden ook minder snel af waardoor je ze langer kan gebruiken. Wat ook weer een slok op de borrel scheelt.
Uitschakelen van energieverslinders
Er zijn heel wat dingen in een auto die enorm veel energievragen denk maar aan de airco, achterruitverwarming en zelfs de GPS. Om deze accessoires allemaal te laten draaien verbruikt een auto ook brandstof. Schakel ze dus, indien mogelijk, uit als je ze niet nodig hebt. Leg deze ook uit als je de wagen verlaat. Het starten zonder dat al deze accessoires aanstaan vergt minder energie van je batterij.
Alternatieven?
Bovenstaande puntjes zorgen voor enkele procenten brandstofbesparing. Hierdoor kan je langer rijden met een volle tank. Maar een grote besparing op brandstof is je wagen eens een keer thuis te laten. Maak gebruik van alternatieve vervoersmiddelen. Neem eens de fiets voor kortere verplaatsingen of ga te voet. Niet alleen goed voor je portemonnee, ook goed voor je gezondheid.