Smartphone on concert
Gedachtenkronkels

Smartphones & tablets: vloek of zegen?

Zijn smartphones en tablets een vloek of een zegen? De meningen zijn hierover natuurlijk zeer verdeeld. Al is het antwoord waarschijnlijk iets tussen beide. Het hangt, in mijn ogen, af van hoe en waar je beide toestellen gebruikt. Want zoals het er nu blijkbaar aan toe gaat op festivals en concerten. Dat is spijtig genoeg een negatieve evolutie van deze digitale maatschappij. Al merk je wel dat meer een meer artiesten en organisatoren vragen om het gebruik van smartphones en tablets op concerten en festivals te beperken.

 Op festivals en concerten

Je hebt ze vast al wel gezien op youtube en verschillende websites. De festivalfilmpjes en -foto’s die genomen zijn met een smartphone. In de begin jaren van de smartphones van bedroevende kwaliteit. Maar tegenwoordig moeten deze foto’s niet onderdoen voor foto’s of filmpjes van een digitale camera. Altijd leuk zo’n sfeerbeelden van op een concert of een festival. Een leuke herinnering aan een dag, avond of weekend uit. Tot daar geen probleem vind ik. Enkele sfeerbeelden maken met een smartphone is perfect normaal.

Al blijft het tegenwoordig niet enkel bij enkele beelden. Je merkt het meer en meer dat mensen zo goed als een heel concert vastleggen met hun smartphone (en zelfs tablet). En ook het gebruik van de GoPro camera’s is opvallend bij concerten en festivals. Door heel de tijd met je smartphone of tablet bezig te zijn verlies je een groot deel van de concert- of festivalbeleving. Bovendien stoor je ook de mensen rond u, waardoor ook zij het concert of festival in mindere mate beleven zoals ze wel zouden willen.

Het lijkt me dan ook kwestie van een beetje beleefdheid aan de dag te leggen als je een smartphone/tablet gebruikt op concerten en festivals. Misschien zelfs beter die tablet thuis laten, niet? Want waarom heb je daar een tablet nodig? En laten we afspreken dat we het bij enkele sfeerbeelden houden op een concert/festival en verder genieten van de ganse beleving. Een beleving waarvoor je veelal een hoge prijs betaald en waar organisatoren en artiesten veel tijd en werk in steken. Je zal merken dat het voor jezelf en voor andere heel wat aangenamer gaat worden.

Op restaurant

Nog een plaats waar veel gebruik wordt gemaakt van smartphones en/of tablets. Niet enkel om foto’s te maken van elk gerechtje dat je voorgeschoteld krijgt. Ook wordt er veelvuldig de e-mail gechecked, actief deelgenomen aan conversaties op sociale media of spelletjes gespeeld. Ik geef toe dat ik mij hier ook aan durf te bezondigen. Maar wat is er mis met een goed gesprek? Niets toch?

Ook hier is het een kwestie van elementaire beleefdheid. Of het nu gaat om een zakenlunch of een familiediner. Laat de smartphone en/of tablet tijdens het eten is opgeborgen zitten. Praat met je tafelgenoten. Geniet van het eten en van de inrichting van het restaurant. Dat is allemaal toch veel plezanter dan heel de tijd je mails te lezen. Ook de chef van het restaurant zal dit appreciëren dat je meer aandacht besteedt aan het eten en je tafelgezelschap dan aan je smartphone.

Algemeen

Smartphones en tablets zijn leuke uitvindingen.In vele gevallen kan een smartphone of tablet een meerwaarde bieden bij je werk of in je vrije tijd. Toch moet je ook rekening houden met je omgeving bij het gebruik van dergelijke toestellen. Niet enkel omdat het soms storend kan zijn. Ook omdat er, ondanks de digitale wereld van nu, nog steeds elementaire beleefdheid aan de dag moet gelegd worden, vind ik. Om de gewone sociale contacten niet te vergeten. Een simpele babbel met elkaar zonder dat de smartphone/tablet jullie gesprek stoort. Ook ik bezondig me al eens aan fouten tegen deze regels. Toch probeer ik hier meestal op te letten om de smartphone tijdens het eten niet te gebruiken en op concerten enkel wat sfeerbeelden te schieten.


Uitgelichte afbeelding: Fredrik Solli Wandem op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties