Routines
Projecten

Rituelen of gewoontes: één ervan zorgt voor wat me-time

Het tweede thema in de Blogboost Najaarschallenge is rituelen en gewoontes. Tegenwoordig wordt je via verschillende kanalen (blogs, twitter, podcasts, instagram, …) rond je oren geslagen met super strakke georganiseerde planningen om je dag goed door te komen. Heel indrukwekkend allemaal. Maar eerlijk toegegeven niet direct iets wat ik toepas. In tegendeel zelfs. Mijn planning zit meestal gewoon in mijn hoofd, wat soms, en dat geef ik eerlijk toe, niet echt ideaal is. Een werkpunt wat ik zeker als goed voornemen ga meenemen naar 2021.

Rituelen of gewoontes? Of toch maar routine?

Een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats.

Een gewoonte is een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken – uitvoert.

“Een routine is de normale gang van zaken”

Tot zover de definities en dan moet ik eerlijk toegeven dat ik eerder naar de gewoontes of de routine neig dan naar echte rituelen. Zo is er op weekdagen de routine dat ik voor het middageten zorg voor de dochter (en soms voor de vriendin), de afwasmachine ledig en soms ook nog zorg voor de was.

Als de dochter, op weekdagen dat ik niet werk, naar school gebracht is en de boodschappen zijn gedaan, is het mijn gewoonte om een tv-programma te bekijken welke de vriendin niet graag ziet om de één of andere reden. Daarna begin ik dan aan de huishoudelijke taken of het werk voor mijn blogs.

Ook ’s morgens (en rond 16u) een koffietje drinken is een zo goed als dagelijkse gewoonte. Meestal is dit als ik op het werk aankom of als ik de dochter heb afgezet op school. Ik beperk me wel tot max 4 tassen per dag, want te veel koffie is ook weer niet goed naar het schijnt ;-).

Voorlezen

Om de dochter in haar bed te krijgen hebben we hier thuis ook een soort avondroutine. Eigenlijk is dat heel simpel want na het eten is het toilet en badkamer om dan naar haar slaapkamer te gaan. Eens in haar bed is het tijd om een verhaaltje voor te lezen. Want lezen vinden we toch wel belangrijk en daarbij hoort ook voorlezen.

Waar we vroeger nog veel voorlazen uit boeken van bv Dikkie Dik of Kaatje, is het tegenwoordig meer boeken voor haar eigen leeftijd waaruit ik dan een hoofdstuk lees. Zo heeft toch haar geliefde verhaaltje, en kan ze tot rust komen doordat ze niet meer te hard moet nadenken bij het zelf lezen.

Q: Hebben jullie routines, gewoontes of rituelen?

Pin it
Routine

Deze blogpost schreef ik naar aanleiding van het tweede thema (Rituelen en Gewoontes) van de BlogBoost Najaarschallenge. Bij deze bloggers kan je ook lezen.

Uitgelichte afbeelding: Daria Obymaha via Pexels

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 november 2020 21:43

Heel mooie gewoonte, zelfs ritueel, dat voorlezen. Schept een fantastische band met je Kids, zo ervaarde ik dat toch