Allerlei

Review: Football Manager 15

Sinds ten huize Herrie er een dochtertje rondloopt komt er van gamen niet veel meer in huis. Nochtans was ik vroeger regelmatig te vinden voor een spelletje FIFA, Need for Speed of Football Manager. Maar met een rondlopende dochter in huis heb je daar niet altijd de tijd voor om geconcentreerd te gamen. Nu ze wat ouder wordt en zelfstandig kan spelen op haar speelmat durf ik wel eens terug een spelletje te spelen. Ik was dan ook blij dat ik Football Manager 15 mocht testen.

Football Manager

Football Manager is al jaar en dag gekend voor zijn realistisch management game op voetbalgebied. Sinds de laatste editie (ik dacht 2011) die ik gespeeld heb, zijn er toch wel verschillende wijzigingen gebeurd. De interface voelt nog steeds vertrouwd aan, maar zit in een moderner jasje. Ook zijn er sinds dien ook enkele leuke opties bijgekomen of verbeterd. Zo is er bijvoorbeeld goed gesleuteld aan de scouting-optie. En ook de match-weergave is veel beter geworden, in mijn ogen.

Spelervaring

Omdat het toch weer een tijdje geleden was, dat ik nog eens Football Manager had gespeeld, moest ik even zoeken naar de juiste instellingen. Een goede helpfunctie en een overzichtelijk menu lieten mij toe dit vrij snel tot een goed einde te brengen. Als manager heb je verschillende stijlen die je kan kiezen. Hierdoor wordt ook je carrière sterk beïnvloed. De classic mode is mijn favoriete spelformule. Een snellere gameplay en iets minder management zaken waarop je moet letten. Dat ik hier meer fan van ben, komt misschien doordat ik er minder tijd in kan steken dan een doorwinterde FM’er. Die doorwinterde FM’er zal eerder kiezen voor de volledige management ervaring.

In de volledige management ervaring moet je met veel meer rekening houden dan enkel je ploeg samenstellen en coachen. Als je begint als werkloze trainer duurt het ook even voor je een jobaanbieding krijgt. Geduld is daarom zeer belangrijk in deze modus van FM 15. Tijdens de testperiode heb ik alvast nog geen aanbieding gekregen al zal dit in de komende periode hopelijk wel gebeuren zodat we ook hier kunnen zien wat we waard zijn.

Naast de volledige en de classic modus is er ook nog de management uitdaging als offline spel. Hierbij moet je als manager een opgelegd doel bereiken en je skills als manager dus ten volle benutten. Ook bevat Football Manager 15 een online spelmodus waarbij je de volledige spelervaring kan kiezen, de classic versie of tegen iemand anders spelen. Het is duidelijk dat er voor iedere manager wat wils is in deze Football Manager van Sports Interactive.

Conclusie

Na al die jaren blijft Football Manager nog steeds een leuk spel om te spelen. Niet zo zeer om de prachtige grafische beelden. Maar vooral voor de leuke gameplay. Dat je als manager van een klein ploegje, deze toch kan uitbouwen tot een topploeg, streelt je ego. Als je denkt dat je in één, twee, drie kampioen gaat spelen, dan kom je bedrogen uit. Je zal als manager met veel zaken rekening moeten houden. Ik ben alvast fan en zal de komende tijd mijn skills nog verbeteren. Als ik kampioen wordt zal ik het zeker laten weten.

Football Manager 15 is beschikbaar voor PC, MAC, Linux. FM15 kan je downloaden op Steam. Maar ook op iOS en Android kan je FM 15 spelen.

Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
redgie
10 december 2014 12:45

konden we gene winnen? :p