Tip 16: Deel wat je deze week hebt geleerd.
Deze week toch wel enkele dingen bijgeleerd. Ik wist al een tijdje waar voor ICE stond nl In Case of Emergency. Ook had ik al in verschillende cursussen die ik voor mijn job gevolgd gehoord dat het toch wel belangrijk is dat je enkele nummers met de “ICE” aanduiding in je GSM hebt steken. Dit is bij mij dan ook het geval. Waar ik echter niet bij stil gestaan heb. Is dat vele mensen de laatste jaren, met de komst van de smartphone, hun toestal blokkeren voor ongewenste kijkers. Ze blokkeren dit met een pincode, paswoord, … Hierdoor raken de hulpverleners dus niet meer aan je telefoonlijst met de ICE-contacten.
Maar hiervoor bestaan natuurlijk oplossingen. Bij sommige versies van Android hebben de fabrikanten een ingebouwde oplossing voorzien. Ook bij de nieuwste versies van iOS voor de iPhone zit er een ingebakken ICE-functie. Jammer genoeg zijn niet alle smartphones standaard voorzien van een ICE-app of functie in het telefoonboek. Ook mijn Sony xperia L bezit jammer genoeg niet standaard zo’n functie. Gelukkige bestaan er verschillende apps (zowel in iOS, Android als Windows) die dergelijke ICE-functie op of voor het vergrendelscherm van je smartphone plaatsen. Hierdoor kunnen hulpverleners of andere personen snel je ICE-contacten verwittigen in geval van nood.
In Geval van Nood
Eén van de apps die voor het vergrendelscherm van je Android smartphone een ICE-knop plaatst is “In Geval van Nood”. Hiervan bestaan in de Android Play Store twee verschillende versies, een gratis versie en een betalende (€ 1.52). In “In Geval van Nood” kan je enkele medische gegevens zoals je allergieën, je bloedgroep, … ingeven. In de betalende versie kan je deze gegevens verder aanvullen met gegevens van je dokter enz. De app geeft ook informatie met betrekking tot de locatie waar je je bevindt adhv lengte- en breedtegraden. Indien je dataverbinding aanstaat haalt hij ook de straatnaam op die hier bijhoort. Met een werkende dataverbinding kan je tevens via de app gegevens over ziekenhuizen en artsen opvragen. Ook kan je SOS berichten sturen moest je zelf nog in staat zijn om je smartphone te bedienen. Natuurlijk kan je in de app ook ICE-contacten invoeren. Dit is beperkt tot drie (in de gratis versie).
Ik laat in elk geval voor de veiligheid een ICE app zoals “In Geval van Nood” op mijn smartphone staan zolang er geen standaard ICE-functie is voorzien in mijn Android-versie. Hopelijk heb ik dergelijke functie nooit nodig maar het is toch een aanrader om te hebben en te weten dat zoiets bestaat. Het kan misschien van pas komen als je zelf de eerste zorgen moet toedienen bij iemand en je iemand via ICE kan verwittigen nadat je de hulpdiensten hebt gecontacteerd.
Hebben jullie ICE-contacten in je GSM/smartphone zitten, of gebruiken jullie al zo’n app? Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen.
De inspiratie voor deze blogpost kwam na het lezen van een post op “Big City Life” van Romina.
Dit is een post uit #projectblogboek waarvoor we de inspiratie haalden uit het Blogboek van Kelly Deriemaeker.
#projectblogboek: In Case of Emergency http://t.co/HX8D4fEAn6 #herrieBE #bigcitylife