Tip 13: Geef iemand ongevraagd advies, een celeb, een buurman, je hond.
Zoals jullie misschien al wel weten hou ik van voetbal en meer bepaald van “de ploeg van’t stad” Royal Antwerp Football Club. Ooit schreef ik al over de voetbalsoap die ons landelijk voetbal geworden is de laatste jaren. En met de nieuwste competitie hervorming zal het de komende tijd nog erger worden. Wij als supporters moeten we dit met lede ogen aanzien, en zullen nog meer als vroeger de melkkoe van de clubs en voetbalbond worden.
ACT as One
Maar wat kan je als supporter hieraan doen? Sommige denken: “helemaal niets”, terwijl andere er rotsvast van overtuigd zijn dat ze hier wel iets kunnen tegen doen. Zij verenigen zich en proberen via bv supportersparticipatie inspraak te krijgen binnen de club van hun hart. Bekende voorbeelden in het vaderlandse voetbal zijn KV Mechelen en YB SK Beveren. In beide clubs hebben de fans al inspraak of maken ze deel uit van het bestuur.
En het blijft niet enkel bij deze clubs. Meer en meer supporters zien de noodzaak van supportersparticipatie in om hun club te redden en of een bepaalde identiteit te laten behouden. Zo ook bij mijn geliefde club “The Great Old“. Daar werkt ACT as One al meer dan een jaar een een ambitieus plan om de club terug te brengen waar ze hoort. Namelijk in de (sub)top van het Belgische voetbal. Ik ben dan ook trots dat ik mijn steentje kan bijdrage door owner te worden van ACT en zo de club helpen bij het realiseren van dit nieuwe project.
Tip aan de voetbalbobo’s & politiek
Naar aanleiding van al die soaps die de afgelopen jaren zich afspeelden in het Belgische voetbal herhaal ik nogmaals mijn pleidooi om de TV-gelden anders te verdelen dan nu het geval is. Zodat ook de clubs uit de lagere klasse hun kunnen verbeteren. Clubs in de lagere clubs die zich verbeteren is tevens een pluspunt voor de topclubs want zo kunnen zij betere spelers uit eigen competitie halen ipv deze altijd maar in het buitenland te moeten gaan zoeken. Dus beste voetbalbobo’s lees mijn gedacht (nog) maar eens over de TV-gelden in het Belgische voetbal.
De KBVB ontvangt 100% van de TV-gelden. 99% hiervan dient te gaan naar de clubs zelf. 1% mag de voetbalbond gebruiken om haar werking te financieren. Van die 99% gaat het grootste deel uiteraard naar de eerste klasse of te wel 60%. De overige 39% dient verdeeld te worden onder de lagere reeksen. 20% voor tweede klasse en de overschot voor derde en vierde klasse. Elke club krijgt éénzelfde bedrag van de pot van TV-gelden. Deze bedragen verschillen natuurlijk van reeks tot reeks. De kampioenen en promovendi krijgen een bonus net als de bekerwinnaar.
Allemaal mooi dat TV-geld als extraatje op de bankrekening van de clubs. Ze kunnen zo iets duurdere spelers aanschaffen bv. Maar ook daar moet je u tegen wapenen. De TV-gelden die de clubs ontvangen mogen niet zomaar voor eender welk doel aangewend worden. Zo zou 60% moeten geïnvesteerd worden in de jeugdwerking van de club, 20% in het onderhoud van het stadion en de buurt er rond en de overige 20% mag vrij gebruikt worden. In mijn ogen ga je zo het Belgische voetbal weer stap voor stap laten groeien. Of zie ik dat zo verkeerd?
Fanparticipatie
Naast de herverdeling van de TV-gelden moet er ook een verplichting met betrekking tot fanparticipatie worden opgenomen in het licentiesysteem. En het begrip fanparticipatie bezie ik zeer breed. Dit kan gaan van community werk in de ruime omgeving van de club of de stad/dorp waar de club is gevestigd tot zelfs toezicht op de financiën binnen de club. Maar welke functie dit ook is, het moet telkens worden uitgevoerd door een afgevaardigde van de supporters met een vast zitje in het clubbestuur (met of zonder stemrecht). Zo betrek je de supporters meer bij je club dan nu bij vele clubs het geval is. De supporters zijn trouwens het grootste kapitaal van een voetbalclub. Want zonder supporters in een stadion kan je evengoed voetballen ergens op een veld zonder tribunes, dit laten opnemen door tientallen camera’s en drones en dan uitzenden in de cinema. Dus beste mensen van de KBVB en clubbesturen, zorg voor meer betrokkenheid van de fans binnen het voetbal. Enkel zo kan je het voetbal redden in België.
Wat vinden jullie trouwens van fanparticipatie? Dit hoeft trouwens niet enkel binnen het voetbal te gebeuren. Het kan ook worden uitgebreid naar andere ploegsporten.
Dit is een post uit #projectblogboek waarvoor we de inspiratie haalden uit het Blogboek van Kelly Deriemaeker.