#projectblogboek
Project Blogboek

#projectblogboek: boeken en ik, een haat-liefde verhouding

Tip 15: Maak een lijst van de vijf boeken die je leven hebben veranderd.

Boeken …. Ik blijf er een haat-liefde verhouding mee hebben. En dit met dank aan de leuke verplichte boekbesprekingen tijdens de (middelbare) schoolcarrière. Een verplichte lijst met boeken waaruit je moet kiezen om dan een boekbespreking te maken die aan bepaalde opgelegde regels moest voldoen. Neen dat was niets voor mij. Niet dat ik niet graag las/lees, maar iets verplicht doen waar je u niet goed bij voelt. Dat was niets voor mij. Want ondanks alles las ik vroeger wel redelijk wat boeken en ging ik regelmatig naar de bibliotheek. Maar van dat lezen is er jammer genoeg de laatste jaren niet veel meer in huis gekomen. Strips, en dan vooral De Kiekeboes, bleef ik lezen, maar echte boeken, daar ontbrak de tijd gewoon voor. Dit is ook duidelijk zichtbaar in mijn lijstje “Leesvoer” hier op mijn blog. Met een gemiddelde van drie boeken per jaar scoor ik niet bepaald hoog. Tijd dus om deze trend radicaal om te gooien en mij ’s avonds met een boek in de zetel te nestelen ipv uren voor de TV te hangen. Of het mij gaat lukken, geen idee, maar ik zal in elk geval mijn best doen.

Favorieten

Voor tip 15 in mijn #projectblogboek reeks ging ik op zoek naar vijf boeken die mijn leven veranderd hebben. Al is dit wel heel drastisch uitgelegd. Want boeken hebben mijn leven nu niet echt veranderd. Dus kies ik er eerder voor om boeken te kiezen waarvan ik echt heb genoten om ze te lezen. Boeken waarvan ik zeg: “deze wil ik nog een tweede of misschien wel derde keer lezen”. Dit zijn niet enkel recente boeken, maar ook boeken uit mijn jeugd.

Roald Dahl

Tijdens onze jeugd zullen wel allemaal één of meerdere boeken, al dan niet verplicht op school, gelezen hebben. Het boek dat me het meest is bijgebleven van Roald Dahl is toch wel “De GVR” of voluit “De Grote Vriendelijke Reus”. Een verhaal over een vriendelijke reus die door een trompet dromen in de kamers van kinderen blaast. Samen met Sophie, bedenkt hij plannen om de niet zo vriendelijke reuzen te vangen zodat de kinderen geen slechte dromen meer zouden hebben. Het perfect boek voor prille tieners en stiekem zou ik het nu ook nog wel eens willen lezen.

Kris Daels – Alpha 20

Eén van de eerste boeken die ik zo’n 5 jaar geleden terug ben beginnen lezen. Het verhaal van een undercoveragent bij de Belgische politie. Alpha 20 zou ook het begin zijn van mijn “liefde” voor boeken met undercoververhalen. Echt wel interessant om te lezen hoe agenten en journalisten te werk gaan om undercover te gaan in het criminele milieu. In mijn “Leesvoer” lijst kan je zien dat er de afgelopen jaren al verschillende undercoververhalen de revue zijn gepasseerd.

Mark van Bergen – Dutch Dance

Mijn eerste kennismaking met een e-book. Niet dat dit hiervoor niet kende, maar zeg nu zelf, een e-book lezen op een smartphone met een 4 inch scherm, dat is toch niet alles. Met een 10 inch tablet is dat toch al veel aangenamer en dus werd Mark van Bergen met “Dutch Dance” mijn eerste echte e-book ooit. Iets wat mijn leven toch wel min of meer veranderde. Je hoeft niet op zoek naar een bladwijzer want de software onthoudt waar je was gebleven. Het swipen naar een andere pagina, is toch een heel ander gevoel dan een bladzijde omdraaien in een echt boek. En bovenal, je hoeft niet constant een licht aan te steken als het donker wordt. Het e-book is in mijn ogen dan ook een goede uitvinding (en neemt trouwens heel wat minder plaats in bij de verhuis), maar ik zie mezelf nog niet direct een speciale e-reader aanschaffen om de papierenversies te gaan vervangen. Naast dit alles is “Dutch Dance” ook gewoon een goed boek, dat de geschiedenis van de Dance muziek in Nederland goed weergeeft en dus ook een groot deel jeugdsentiment weer doet op leven.

In de ban van de bal

Het is hier al regelmatig geschreven geweest. Ik hou wel van het spelletje voetbal. Als is dit voor 99,9% van de tijd wel passief. Met de reeks “In de ban van de bal” laat Dave Peters ons kennismaken met de leukste en strafste kleedkamerverhalen uit het Belgische voetbal. Zo zijn er verhalen van o.a. oud-voetballers als Johan Boskamp, Stijn Vreven en Thomas Buffel. Verhalen die soms gênant zijn, maar meestal wel je aan het lachen brengen. De eerste twee boeken waren alvast zeer aangenaam om te lezen en dus belooft deel drie, verschijnt nog dit jaar, alvast een boek te zijn waar heel wat voetballiefhebbers naar uitkijken.

Ik was twaalf en ik fietste naar school

Eén van de boeken die mij het meest heeft geraakt en ontroerd moet toch wel het boek van Sabine Dardenne zijn. Sabine Dardenne is één van de slachtoffers van Marc Dutroux. In “Ik was twaalf en ik fietste naar school” beschrijft ze de vreselijke tijd die ze beleefde in de kelder van Dutroux en zijn kompanen. Een hard en waargebeurd verhaal dat je echt met beide voeten op de grond plaatst. Een verhaal dat je bij de keel grijpt en je niet meer loslaat. Een zeer helder en ‘mooi’ (al is mooi in deze context niet echt op zijn plaats) geschreven relaas van welke gruwel de slachtoffers van de seriemoordenaar Dutroux en zijn “vrienden” hebben moeten ondergaan. Een aanrader om te lezen.

Naar aanleiding van deze tip uit #projectblogboek vraag ik me toch wel af, welke boeken jullie favoriet zijn en/of welke boeken jullie leven hebben veranderd. Of ervaren jullie ook een haat-liefde verhouding met het lezen van boeken.


Dit is een post uit #projectblogboek waarvoor we de inspiratie haalden uit het Blogboek van Kelly Deriemaeker.

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties