14 oktober 2025! Op het eerste zicht een nietszeggende datum. Maar toch is het een datum om in het oog te houden. Op die dinsdag stopt namelijk de ondersteuning van Microsoft voor hun besturingssysteem Windows 10. Dit wil zeggen dat er vanaf die dag geen updates meer worden voorzien en je PC dus in principe zeer kwetsbaar is voor cybercriminelen. Momenteel draait nog zo’n 50% van de Windows PC’s in België op Windows 10 en 55% in Nederland.
Updates bijkopen
Officieel worden er vanaf 14 oktober 2025 dus geen updates meer voorzien voor Windows 10. Heel uitzonderlijk zal er nog, bij zware kwetsbaarheden, nog een patch voorzien worden. Echter zal men als particulier deze keer kunnen intekenen op het Extended Security Update-programma waarmee je een jaar extra updates kunt kopen. Dit was al gebruikelijk voor bedrijven maar deze keer wordt het programma ook vrijgegeven voor particulieren. Dit zou zo’n 30$ kosten, prijzen voor Europa zijn echter nog niet gekend.
‘Oude’ hardware
Ook hier maak ik nog steeds gebruik van een Windows 10 PC. Deze werkt nog steeds naar behoren zowel qua hardware als qua software. Echter zijn mijn hardware-specificaties niet meer geschikt voor een upgrade naar Windows 11. Met mijn AMD Ryzen 5 1600 Six-Core processor op een Gigabyte AB350 Gaming moederbord kom ik dus niet meer in aanmerking voor het nieuwste OS van Microsoft. Zo is er geen ondersteuning van mijn hardware voor Trusted Platform Module (TPM) en ook de Secure Boot optie kan ik niet activeren. Al de rest van de hardware voldoet nog wel aan de vereiste van Microsoft.
Upgrade PC
Ondanks dat alles nog naar behoren werkt zitten we dus met een dilemma. Gaan we de PC upgrade dit jaar al uitvoeren of ons toch inschrijven voor het ESU-programma? En als we upgraden hoe gaan we dit doen. Kopen we een kant-en-klare desktop of upgraden we slechts een deel van de PC. Of kiezen we voor een tussenoplossing? Dillema’s die de volgende maanden waarschijnlijk nog veel zullen voorbijkomen in mijn gedachten.
Kant-en-klaar systeem
Kiezen we voor een kant-en-klaar systeem dan moet ik mij eigenlijk niet te veel zorgen maken. Alle onderdelen worden op elkaar afgestemd. In de meeste gevallen is er ook een verse Windows-versie geïnstalleerd. Het enige wat dan nog moet worden overgezet zijn de bestanden op mijn SSD-schijven die in mijn huidige desktop aanwezig zijn. Qua prijs is dit meestal ook de voordeligste optie.
Eigen systeem samenstellen
Naast de kant-en-klare oplossingen kan je natuurlijk ook zelf je eigen desktop samenstellen. En dat lijkt voor mij de makkelijkste en ook voordeligste optie. Althans als ik bepaalde opties achterwege laat. Want eigenlijk heb ik alleen maar een nieuw moederbord nodig, een nieuwe processor en bijhorend ook nieuw RAM-geheugen. De twijfel in heel dit systeem is de externe beeldkaart die ik er al dan niet bij zou nemen. Gamen doe ik niet (meer) op de PC en het voornaamste programma dat hier wordt gebruikt is dan toch Adobe Photoshop.
Dus wordt het de komende tijd vergelijken, rekenen en nadenken over wat nu de beste opties zijn. En vooral waar ik het dan eventueel zou aanschaffen. Daar vroeger je PC-winkels, bij wijze van spreken, op elke hoek van de straat vond. Is het nu zoeken naar winkels die überhaupt nog losse onderdelen verkopen. Momenteel zijn Coolblue en Alternate de gekendste maar ook Bol. en Amazon verkopen tegenwoordig losse PC-onderdelen. Of gaan we toch op zoek naar die witte raaf hier in de regio?
Q: Wat zouden jullie kiezen voor de PC upgrade? Een kant-en-klare oplossing of toch maar zelf samenstellen?
Uitgelichte afbeelding: Deze afbeelding is (deels) gegenereerd door AI