Mijn einde
Gedachtenkronkels

Over mijn einde …

Deze hele COVID-19 crisis zorgt voor heel wat gedachtenkronkels bij vele mensen. Zodoende ook bij mij. Eén daarvan is er eentje waarover ik eigenlijk niet veel praat. Soms valt het wel eens in een gesprek. Maar over het algemeen is het eerder iets wat ik vooral in mijn gedachten laat afspelen. De gedachte over mijn einde …

Geen paniek! Echt niet! Ik loop niet rond met donkere gedachten. Doch denk ik wel eens na over het einde van mijn leven. En dan vooral hopelijk binnen een jaar of 40. Moet ik daar iets van op papier zetten? Regelt de familie alles naar hun idee? Hoe gaan begrafenissen er in de toekomst uitzien? Serieuze zaken eigenlijk, maar waar een mens wel af en toe eens aan denkt. Ook al is hij gelukkig.

Op LOLA loves CHAMPAGNE vond ik onderstaand lijstje en ik wou het graag eens met jullie delen wat mijn gedachten hierover momenteel zijn.

1. Wil je begraven worden of gecremeerd?

Ik heb hier eerlijk al een tijdje over nagedacht. En ik kom steeds terug op gecremeerd worden. Maar dan is de vraag of de viering met kist of met urne wordt gehouden. En persoonlijk verkies ik dan met urne. Zeker als je ziet dat de urnen tegenwoordig ook erg ‘smaakvol‘ zijn.

2. Als je kiest om begraven te worden, hoe ziet je kist eruit? Als je kiest om gecremeerd te worden, waar mag je as naartoe?

De urne mag voor mij op een kerkhof komen. Zo hebben mijn nabestaande en geliefde een plek om naar toe te gaan om te bezinnen en om aan mij te denken. Maar ik zou ook graag hebben dat een deel van de assen zou worden verwerkt in een juweel ofzo. Zo hebben ze mij toch ook dicht bij hun.

3. Welk liedje mogen ze afspelen op je begrafenis?

Er zijn verschillende songs die ze zeker op mijn uitvaart mogen spelen zoals bv.:

  • Vangelis – 1492 Conquest of Paradise (mijn eerste kennismaking met elektronische muziek)
  • Robbie Williams – Angels (gewoon prachtig)
  • Jaap Reesema & Pommelien Thijs – Nu wij niet meer praten (een prachtige tekst welke toepasbaar is voor verschillende momenten van gemis)
  • Brennan Heart & Jake Reese – Lose It All (één van favoriete stijlen in de muziek met toch ook wel soms diepzinnigere teksten)

4. Wil je een herdenking in een kerk of in een andere setting?

Een aula is goed voor mij, maar liefst nog een zaal in het (Bosuil)stadion van mijn geliefde club.

5. Wat wil je dat ze over je zeggen tijdens de herdenking?

Van mij mogen ze alles zeggen wat ze willen, zolang de teksten maar persoonlijk zijn geschreven of ze een betekenis hebben voor mijn nabestaande.

6. Wat zou je zelf willen zeggen, mocht je kunnen?

“Dit is mijn einde … Maar ook een nieuw begin. Bedankt voor er altijd te zijn voor mij en ga nu allen iets drinken en eten op mijn gezondheid. En vooral …. LACH!”

7. Heb je een testament?

Nog niet. Heb er eerlijk gezegd nog niet over nagedacht of dit op mijn leeftijd al opportuun is.

8. Mocht je een gedenksteen willen plaatsen, wat mocht er dan opstaan?

Schenk een lach aan ieder die het nodig heeft!

9. Hoe ziet de koffietafel eruit?

Vol-au-vent met frietjes! Dat is eens wat anders dan de gebruikelijke koffiekoeken, pistolets en rozijnenbrood. En bovendien ook nog eens lekker!

10. Ben je bang voor de dood?

Bang is een groot woord, want het kan om elk hoekje schuilen. Ik ben er mij wel van bewust dat we vroeg of laat moeten gaan. En dan hopelijk op een manier dat we zelf en onze nabestaande niet te hard hoeven af te zien.

Q: Hebben jullie al ooit eens nagedacht over “het einde”?

Kamp je met ‘donkere gedachten‘ of zie je het even niet zitten. Er zijn heel wat instanties die een luisterend oor bieden. En probeer ook te praten met mensen in je omgeving.

  • Zelfmoordlijn: bel 1813 of contacteer hen via chat op hun website.
  • Tele Onthaal: ook bij Tele Onthaal bieden ze jou een luisterend oor. Ben hen op 106 of via chat op hun website.
  • Awel: de vroegere jongerentelefoon is er ook steeds voor jullie. Via chat, mail of telefoon op 102.

Uitgelichte afbeelding: Michael Durana op Unsplash

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties