Op zondag 1 oktober is het Open Bedrijvendag. Zoals elk jaar zetten talloze bedrijven hun deuren open voor het grote publiek. Dit gaat van kleine zelfstandige tot multinationals. Reeds 26 jaar kan het grote publiek zo deels achter de schermen kijken bij bedrijven waar dit anders nooit kan. Zo kan je dit jaar bv bij baggeraar DEME in Zwijndrecht, Milcobel (Brugge kaas) in Moorslede of Vondelmolen in Lebbeke terecht. Voor sommige bedrijven dien je echter wel op voorhand je in te schrijven. Samen met nog enkele andere bloggers, mocht ik donderdag reeds kennis maken met peperkoekbakkerij Vondelmolen te Lebbeke, tijdens een sneak preview van de Open Bedrijvendag.
Open Bedrijvendag
Open Bedrijvendag, is een jaarlijks terugkerend evenement in België, waarbij tal van kleine en grote bedrijven het publiek een kijkje achter de schermen gunnen. Dit evenement vindt plaats op de eerste zondag van oktober. De deelnemende bedrijven komen uit alle sectoren. Zo krijgt je uitgebreide staalkaart van de economische activiteit die ons land te bieden heeft. Naast een blik achter de schermen wordt de Open Bedrijvendag door verschillende bedrijven aangewend voor onder andere personeelswerving en/of -motivatie.
Geschiedenis Open Bedrijvendag
In 2015 vierde de Open Bedrijvendag zijn 25ste verjaardag. Dit initiatief startte in 1991 op initiatief van Yves Lejaeghere in Vlaanderen. Hij kwam op het idee omdat een door hem georganiseerde opendeurdag in een chemisch bedrijf erg succesvol was. Met de steun van de media (de toenmalige BRTN) werd de eerste editie meteen een succes. De eerste drie edities vonden enkel plaats in Vlaanderen. Vanaf 1994 vond de Open Bedrijvendag ook plaats bij Waalse bedrijven om later ook uit te breiden naar de Brusselse. Ondertussen is Open Bedrijvendag het grootste eendagsevenement van België.
In 1997 stak het initiatief de grens over. Enkele bedrijven in het zuiden van Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) opende toen ook hun deuren voor het grote publiek. Mede door de steun van de overheid in Nederland raakte ook daar Open Bedrijvendag ingeburgerd.
Vondelmolen
Dit jaar viert Vondelmolen zijn 150 jarig bestaan. Een goede reden om de deuren van de bakkerij eens open te zetten voor het grote publiek. (Let op: inschrijven verplicht!)
Reeds in 1867 kocht de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke, een stenen windmolen naast de Vondelbeek. De eerste productie op deze locatie as het winnen van plantaardige olie uit zaden en pitten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de fabriek echter verwoest. Enkel de stenen molen bleef overeind. Na WO1 werd de fabriek terug opgebouwd en begon de productie van peperkoek, speculaas en beschuit. In eerste instantie werden de producten lokaal verdeeld.
Na WO 2 steeg de productiecapaciteit van de fabriek gevoelig. Ook werden de producten niet louter meer lokaal verkocht. Stilaan vergrootte het marktaandeel en door enkele overnames werd Vondelmolen zelfs de grootste producent van Peperkoek in België. Ondertussen is het zelfs Europees in de top 3 terecht gekomen. Zo’n 50% van de producten die de bakkerij in Lebbeke maakt is bestemd voor export.
Momenteel staat de vijfde generatie van de familie aan het roer van het familiebedrijf. Zij besteden, net zoals de vorige generaties, ook veel aandacht aan het milieu tijdens het productieproces. De productiehallen werden voorzien van zonnepanelen, er werd overgeschakeld naar aardgas en het afval wordt doorgedreven gesorteerd. Ook werden de productiehal en de magazijnen voorzien van speciale LED-verlichting. Daarnaast blijft de firma nog steeds trouw aan de bedrijfsfilosie nl. veiligheid en kwaliteit moeten gegarandeerd blijven.
Mijn indruk
Ik had de eer om met nog enkele bloggers, nog voor de Open Bedrijvendag, een kijkje te nemen achter de schermen bij Vondelmolen. Na een hartelijk welkom, wandel je eerst door het “Experience Center”. Hier kom je meer te weten over de familie en het ontstaan van het familiebedrijf. Je krijgt aan de hand van foto’s uit de oude doos, oude attributen uit het productieproces en korte teksten een mooi beeld van heel de geschiedenis van het familiebedrijf, welke is ontstaan rond de Vondelmolen.
Deze is jammer genoeg in de jaren ’80 afgebroken maar in het bedrijf is de plaats waar deze molen stond duidelijk te herkennen. Ook heel de productie is ongeveer in een cirkel opgebouwd als verwijzing naar de molen. We kregen, net als de bezoekers komende zondag, een mooi beeld van hoe peperkoek gemaakt wordt (en neen er komt geen peper aan te pas). Wil er bij zijn, geen probleem. Schrijf je nog snel in via Vondelmolenfeest en kom meer te weten over de gekende peperkoek.
Wist je dat …
- In West-Vlaanderen de meeste peperkoek gegeten wordt?
- Er dagelijks gemiddeld tussen de 35 en 40 ton peperkoek wordt gebakken?
- Dat peperkoek van peperkoek gemaakt wordt?
- Er heel wat lekker recepten bestaan met peperkoek zoals bv peperkoek met gerookte zalm
- …
Bronnen: Wikipedia Open Bedrijvendag, bedrijfssite Vondelmolen en info tijdens rondleiding
Hier onlangs nog een sollicitatiegesprek gehad, bij Vondelmolen. En terug huiswaarts gekeerd met 3 (jawel, D-R-I-E) pakken peperkoek. Zoveel soorten!